Ömer Şan
Rize   

           Tokat Kızıldere’de, Mahir Çayan ve 8 arkadaşı ile birlikte 30 Mart 1972’de katledilen, Cihan Alptekin ve arkadaşları, Rize’deki mezarı başında, katledilişlerinin 46.yıldönümünde de anılıyor.

IMG-20180330-WA0016

            68 kuşağının devrimci önderlerinden, Deniz Gezmiş ile birlikte THKO’nun kurucuları arasında yer alan Cihan Alptekin, Deniz’lerin idamını engellemek için NATO üssünden 2 İngiliz ve bir Kanadalı radar teknisyenini kaçırmalarının ardından Kızıldere’de Mahir Çayan ve 8 arkadaşıyla birlikte katledilmişti.

            Türkiye’deki ilk kontrgerilla katliamı olarak kayıtlara geçen Kızıldere’de, öldürülen Cihan Alptekin’in annesi Ayşe Alptekin de, aradan geçen 43 yılın acısını yüreğinde taşırken; önceki yılın 5 Şubat’ında yaşamını yitirmiş ve oğlunun yanında toprağa verilmişti.

            Aradan geçen 46 yıla karşın dost, akraba ve arkadaşları tarafından unutulmayan Alptekin, Çayan ve arkadaşları her yıl olduğu gibi bu yıl da, Cihan Alptekin’in Rize’nin Ardeşen ilçesi Yeniyol (Oce) Köyündeki mezarı başında anıldı.

            Anma için Artvin, Hopa, Kemalpaşa, Trabzon, Rize ve ilçelerinden gelenler, Yeniyol Köyü girişinde toplanan akraba ve dostları ile birlikte topluca araçlarla Alptekin’in mezarının bulunduğu bölgeye gitti.

            Anma programı nedeniyle jandarma ekipleri de Yeni Yol Köyü girişinde güvenlik önlemi aldıktan sonra, anmaya gelenleri kimlik kontrolünden geçirerek rutin arama çalışması yaptı ve anmanın yapıldığı köy ve civarında güvenlik önlemi aldı.

IMG-20180330-WA0020

            Kalabalık Anma

            Cihan Alptekin ve Kızıldere katliamı için her yıl olduğu gibi bu yıl da mezarı başında düzenlenen Ardeşen’in Yeniyol Köyü’ndeki anma törenine CHP, ÖDP, EMEP, ESP, Birleşik Haziran Hareketi, Öğrenci Kolektifleri, Halkevleri üyeleri, akrabaları ile arkadaşlarının bulunduğu kalabalık bir topluluğun katıldı.

            Anmada konuşan dostları, “Kızıldere, ‘Devrimci dayanışma,yan yana duruşun ve birlikteliğin’, 1972 yılında canlarını ortay koyarak uyguladıkları günün adıdır. Bugün bu dayanışma ve birlikteliğe dünkü kadar ihtiyacımız vardır. Onlara sözümüz var” şeklinde ifadeler kullandılar.

            Anma nedeniyle ÖDP Rize İl Başkanı Devrim Şahinbaş da, Türkiye tarihindeki karanlık katliamların, ülkenin aydınlık geleceğine vurulmuş darbeler olduğuna işaret etti.

            Alptekin’in Yeniyol Köyü’ndeki mezarı, 2013 yılında arkadaşları tarafından yeniden düzenlenerek, anıt mezar haline dönüştürülmüştü.

IMG-20180330-WA0019

            2007’deki Anmaya Dava

            Bilindiği üzere, 2007’deki anma nedeniyle, Hopa olaylarının olduğu 2011’de 48 kişiye 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle; ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ ve ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçlamalarıyla, Rize Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gökhan Yumrutaş tarafından dava açılmıştı.

            Anma sırasında, “Cihan Alptekin ölümsüzdür”, “Kızıldere son değil, savaş sürüyor”, “Amerikan uşakları, iktidarın haydutları” şeklindeki sloganlar da davanın gerekçeleri arasında yer almıştı. Açılan davada bugüne kadar herhangi bir sonuç çıkmaması da dikkat çekti.

            Kızıldere’de katledilen Cihan Alptekin, Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı için bu güne kadar kesinleşmiş herhangi bir yargı kararı bulunmadığı buna karşın, Rize’de 2011’de açılan davaya gerekçe olan suçlamaların ‘hukuki gerekçelerden yoksun’ olduğu kaydedildi.

IMG-20180330-WA0014

            Kızıldere’de Ne Oldu?

            Bilindiği gibi 1972’deki 12 Mart muhtırasından sonra yakalanan 68 kuşağının devrimci önderlerinden ve THKO kurucularından Deniz Gezmiş ile Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için 27 Mart 1972’de; THKP/C kurucularından Mahir Çayan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Dev-Genç MYK üyesi Hüdai Arıkan, THKO kurucularından Cihan Alptekin, Fatsalı Nihat Yılmaz, öğretmen Ertan Sarıhan ve Ünyeli Ahmet Atasoy, Ünye’deki NATO üssünden 2 İngiliz ve bir Kanadalı radar teknisyenini kaçırdı.

            Kendilerini, Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere’de bekleyen Dev-Genç Genel Sekreteri Sinan Kazım Özüdoğru, SBF Öğrenci Derneği yöneticisi Sabahattin Kurt, THKO’dan Ömer Ayna ve ‘Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü’nün kurucusu olarak aranan Üsteğmen Saffet Alp’le buluştular.

            Bir araya gelen grup, Kızıldere’deki köy muhtarının evinde saklanırken; helikopter destekli güvenlik güçleri, köydeki işbirlikçilerin ihbar üzerine evi buldu ve kuşattı.

            Köylülerin iddialarına göre NATO askerleri de kuşatmayı destekledi.

            İçeridekiler, ellerindeki rehineleri dışarıdaki kuşatma birliklerine gösterdiler fakat bilinmeyen bir sebeple güvenlik güçleri rehinelere önem vermedi.

            Grup lideri Mahir Çayan, güvenlik güçleriyle iletişime geçmek için çatıya çıkıp, ‘biz bu yola dönmek için değil ölmek için geldik’ şeklinde bir konuşma yaparken; makineli tüfeklerle yaylım ateşi başladı ve çatıdaki Mahir Çayan kafasına isabet eden bir mermiyle orada öldü.

            Daha sonra devam eden çatışma sonrasında evdekilerin tamamı öldürülürken; ağır yaralanarak yakalandığı ileri sürülen Üsteğmen Saffet Alp’in ise askerler tarafından daha sonra infaz edildiği iddia edildi.

            Evden ise sadece, çatışma sırasında evin altındaki samanlığa kaçan ve bugün HDP Milletvekili olan zamanın Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, sağ olarak kurtuldu.

IMG-20180330-WA0022

            Kimler Öldürüldü?

            Kızıldere’deki çatışmada öldürülenlerin isimleri, doğum tarihleri ve memleketleri ise şöyle:

“Mahir Çayan (1946, Samsun), Cihan Alptekin (1947, Rize-Ardeşen-Yeniyol-Oce Köyü), Hüdai Arıkan (1946, Denizli-Çivril), Ahmet Atasoy (1946, Ordu-Ünye), Ertan Sarıhan (1942, Ordu-Fatsa-Beyceli Köyü), Saffet Alp (1949, Kayseri), Sinan Kazım Özüdoğru (1947, Sivas-Şarkışla-Ortaköy), Sabahattin Kurt (1949, Van), Nihat Yılmaz (1937, Ordu-Fatsa-Bozdağı Köyü) ve Ömer Ayna (1952, Diyarbakır).”

            İlk Kontrgerilla Katliamı!

            Bu olay Türkiye siyasi tarihine, devletin içerisinde yer edinen ve daha sonraları büyük tartışmalara yolacak kontrgerillanın ilk ve en önemli eylemi olarak geçti.

            Zira Kızıldere katliamından sonra o dönemde adları sıkça kontrgerilla eylemleriyle anılan ve Ankara Merkez Komutanlığından Tümgeneral olarak emekliye ayrılan Tevfik Türüng’ün yönettiği ‘Kızıldere katliamı’ operasyonuna ayrıca MİT görevlileri Hiram Abas ve Mehmet Eymür’ün de katıldığı biliniyor.

            Türüng’ün adı, 1963 yılında Albay Talat Aydemir öncülüğünde gerçekleştirilmek istenen darbede de geçiyordu, 2008’de 93 yaşında öldü.

            Bay Pipo olarak anılan ve Amerika’da eğitim gören MİT’çi Hiram Abas ise 26 Eylül 1990’da uğradığı saldırı sonrasında öldürüldü.

            MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı olan Mehmet Eymür, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT’te Hiram Abas’la birlikte Ziverbey’de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün emrinde çalıştı. MİT’te çeşitli görevlerde bulunan Eymür, emekli olduktan sonra Washington’a yerleşti ve daha sonra yurda döndü. Eymür daha sonra, faili meçhul cinayetlere ilişkin, aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 19 sanık hakkında açılan davada, tanık olarak dinlendi ve mahkemeye önemli belgeler sundu.