Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanlığı Emek Komisyonundan Çaykur’daki Mevsimlik İşçileri İlgilendiren Protokole Sert Tepki Göstererek, Mevsimlik İşçiler İçin Kadro İstedi….

1-huseyin-ciftci

           Çaykur Genel Müdürlüğü ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında imzalanan protokol gereği, mevsimlik işçilerin 180 gün çalışması yönündeki açıklamalara tepkiler devam ederken; CHP Rize İl Başkanlığı da açıklamaları eleştirerek, “Dağ fare doğurdu” açıklaması yaptı.

            CHP Rize İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, CHP Rize İl Emek Bürosu tarafınsan hazırlanan bildiriye yer verilerek, söz konusu protokolün iş barışını bozacağı ve işçiler arasındaki uçurumu daha derinleştireceği kaydedildi.

            Çaykur Siyasi Malzeme Olmasın!

            Açıklamada ayrıca, “Bölgemiz ekonomisinin lokomotifi, ülkemizin en önemli tarım ve sanayi ürünü ve Türk çay sektörü ile yaş çay üreticisinin teminatı ve garantisi konumundaki Çaykur, hala siyasetin ve siyasilerin ‘seçim oyuncağı’ olarak kullanılıyor olması çok manidardır” ifadelerine yer verilerek kurumun siyasi çıkarlara göre yönetildiği vurgulandı.

            “Bir süre önce Çaykur üzerinden yürütülen ‘sendikal mücadele’ görüntüsü altındaki ‘yandaş-siyasi’ yapılanma, her seçim öncesinde olduğu gibi bugün de Çaykur’u ve Çaykur çalışanlarını bir kez daha ‘yandaş siyasetin’ hedefine koymuş ve emeği sömürmüştür” denilen açıklamada, ayrıca CHP’nin, Çaykur’da olduğu gibi tüm yurt genelinde ‘taşeron ve mevsimlik’ olarak çalışan işçilerin kadroya geçirilmesi yönündeki baskı, girişim ve politikaları sonucunda mevcut Hükümet, işçilere ‘kadro sözü’ vermesine karşın bu durumu da siyasi çıkarları doğrultusunda kullanarak sözünü tutmadığı iddia edildi.

            ‘Siyasilerin 2 Dudağı Arasında’

            Çaykur’un mevsimlik işçilerine verilen sözlerin askıda kaldığı, AKP Rize Milletvekili Hikmet Ayar’ın, ‘9 ay 29 gün’ çalışma sözünün dahi ‘siyasilerin 2 dudağı arasına’ bırakıldığı vurgulanan açıklamada, “Çaykur’da, şaibeli ve tartışmalı bir sürecin sonrasında yetkili sendika olarak, 3 dönemdir ‘sözde’ sendikal çalışmalarda bulunan Öz Gıda-İş Sendikası ile kurum arasında imzalandığı açıklanan ‘protokol’ bunun resmi belgesi olmuştur.

            Zira bu protokol ile Çaykur’da çalışan mevsimlik işçilerin ana sorunu olan ‘daimi kadroya geçiş’ yolları, aynı zamanda ‘mevcut iktidar’ tarafından kapanmış olmaktadır.

            Bilindiği üzere, daha önce yasal olarak 180 gün (5 ay 29 gün) çalışma süresi hakkına dayanarak, Sayın Genel Müdürün de kamuoyu nezrinde, bu yandaş sendikaya söz verdiği halde, mevsimlik işçiler, 180 gün çalıştırılmamış; aksi uygulamaya gidilerek; ‘Toplu İş Sözleşmesinde’ de bulunan ve yasal hak olan, ‘mevcut işçiler 120 gün çalıştırılır’ hükmüne dahi uyulmamıştır. Çaykur’da mevsimlik olarak çalışan emekçi kardeşlerimiz, bu hüküm ve sözlere karşın 120 günün altında çalıştırılmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır” ifadelerine yer verildi.

            Dağ Fare Doğurdu!

            Çaykur’da toplam bin 885 daimi işçi, bin 370 memur ve 9 bin 500 civarında mevsimlik işçi olmak üzere toplam 12 bin 755 emekçi çalıştığı kaydedilen CHP açıklamasında, söz konusu protokolle yapılacak bu uygulamalarla, işveren konumundaki Çaykur yöneticilerinin, kurumdaki çalışma barışını bozacağı iddia edildi.

            Gelişmeleri değerlendiren CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, “Yaşanan son gelişmelere baktığımızda OHAL kapsamında çıkartılan ‘muğlak’ KHK’larla bazı bölgelerdeki ‘taşeron ve mevsimlik işçilerin’ kadroya geçirilme çalışmaları devam ederken ve çalışma süreleri yeniden düzenlenirken; Çaykur’da imzalanan ve adeta bu hakları gasp edilen işçilere ve kamuoyuna söz konusu protokolün bir ‘başarı’ olarak aktarılması tam bir aldatmacadır. Açıklanan protokol ve yapılan uygulamalara göre adeta ‘dağ, fare doğurmuş’; Çaykur yöneticilerinin girişimi ve yetkili yandaş sendikanın uygulamalarıyla Çaykur işçilerinin emek ve talepleri ‘yok’ sayılmıştır” dedi.

            İşsizlik Sigortası Yok Sayıldı!

            Konusu çalışan işçiler açısından değerlendiren eski sendikacı ve CHP Rize İl Emek Komisyonu Başkanı Hüseyin Çiftçi ise söz konusu protokolün, Çaykur işçisinin bir başka sorunu olan ‘işsizlik sigortasından yararlanma’ sorununu da geri plana iterek yok saydığına dikkat çekti.

            Bunun dışında Hükümetin bu duruma da, çıkardığı Kanunla, ‘3 yıl için geriye dönük 600 günlük’ çalışma şartı getirdiğine işaret eden Çiftçi, “Kanunda yapılan bu düzenleme ile Çaykur işçisinin bu durumdan yararlanması mümkün değildir! Çünkü, mevsimlik işçi arkadaşlarımızın çalışma süreleri, Toplu İş Sözleşmesinde belirtildiği şekilde sadece120 gündür! Çaykur işçisi 600 günü ancak 5 yılda tamamlayabilmektedir! Çaykur işçisinin bu kanundan yararlanması mümkün değildir. Bu itibarla da Çaykur, Kamu-İş ve Öz Gıda-İş Sendikası arasında imzalanan bu protokol, tam bir fiyaskodur” diye konuştu.

            Siyasi Fiyasko!

            CHP Rize Örgütleri olarak, Çaykur’da çalışan mevsimlik ve taşeron işçilerin tamamının, kimseye muhtaç olmadan hayatını idame ettirmesini sağlamak için kadroya geçirilmesinin talep edildiği ve bu yönde çalışmalar yapıldığı kaydedilen açıklamada ayrıca, “Oysa ki, bu imzalanan protokol ile kurumda işçiye ihtiyaç duyulduğu taktirde, işveren konumundaki Çaykur yöneticilerinin talebi doğrultusunda, Çalışma Bakanlığının onayı ile Çaykur yönetimi yetkilendirilecek ve seçilecek mevcut işçiler, buna göre çalıştırılacaktır. Bu durum ise başka bir siyasi fiyaskodur. Kaldı ki, kimlerin hangi koşullarda çalıştırılacağı, işçiler arasından nasıl seçim yapılacağı, asıl hakkı olan emekçilerin bu haktan nasıl yararlanacağı meçhuldür! Çaykur ve sendika yetkilileri bunu açıklamalıdır” dendi.

            Kimse Bu Vebalin Altından Kalkamaz

            CHP Rize İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada  ayrıca, “Daha önemlisi, protokoldeki, ‘verilen işi layıkıyla yapmayan ve hizmetinden yeterince yararlanılamayan işçiler”‘ vurgusunun kararının kim, kime ve neye göre uygulayacak? Çaykur’daki iş barışını bozan, ayrımcılık ve particiliği körükleyen bu protokol, aynı zamanda işçiler arasındaki uçurumu ve toplumsal barışı da tehdit ederek derinleştirmektedir. Protokolün uygulanmasıyla ortaya çıkacak hak kayıpları, olumsuzluk ve haksızlıkların baş sorumlusu olan hükümet yetkililerinin yanında, Çaykur Genel Müdürü ve sendika yöneticileridir. Hiç kimse bu vebalin altından kalkamaz” ifadelerine yer verildi.

            Kadro Vurgusu

            Açıklamanın son kısmında ise CHP Rize İl Örgütü olarak taleplere de yer verilerek, “Talep ve beklentimiz, bu protokolün derhal uygulamadan kaldırılması, çekincelerimizi belirttiğimiz noktaların düzeltilerek; çalışma, iş ve toplumsal barışı ve ayrımcılığı, aradaki uçurumu ortadan kaldıracak, bütün işçilerin eşit koşullarda çalışmasını sağlayacak ve sonuçta tüm mevsimlik/geçici işçilere kadro sağlayacak düzenleme ve uygulamaların yapılması yönündedir” denildi.