Haber: Tekin Üstündağ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Grup toplantısında konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partiye ‘tezek’ benzetmesine atalarımızın bir sözü ile yanıt verdi: “Testinin içinde ne varsa ağızdan o dökülür..

Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili konuşması şöyle:

Efendim diline hâkim olmak önemli bir şeydir. Söz dil telaffuz etmediği zaman sizin esirinizdir.
Ama ağızdan çıkarsa söz artık siz sözün esirisiniz.
Dolayısıyla her konuşmada neyi hangi amaçla söyleyeceğimizi iyi düşünmeliyiz. Hele hele devleti yönetmeye talip olanlar, devleti yönetmek isteyenler veya fiilen devleti yönetenler dillerine, sözlerine dikkat etmek zorundadırlar. Bulundukları konumun ağırlığına uygun olarak konuşmak zorundadırlar.
Eğer dilinize hâkim olamıyorsanız, ülkeyi yönetemezsiniz.
Dokuz boğumdan söz ediyoruz.
Bir şeyi söylerken siyaset yapanların ölçüp tartması lazım ve ondan sonra konuşması lazım.
..

Şeyh Sadi diyor ki, “insanı maskara eden dilidir”
Bunları niye söyledim? Erdoğan geçen gün “CHP demek tezek demektir” diye bir cümle kullandı.
Değerli arkadaşlarım, ısınmak için Doğu Güneydoğu’ya gidin, tek şey var tezek ısınmak için. İnsanlar kışın tezeği yakarlar, yazın ekmek pişirirken de tezeği kullanırlar. Bakın bir şey daha anlatayım. 2003 yılında Doğubeyazıt’ın Orta Direk Köyünde iki öğretmen sınıfı tezekle ısıtırlar. Odun yok çünkü kimse vermiyor, köylüler tezek vererek her öğrenci okula giderken tezekle gidiyor ve sobayı yakıyorlar. Sınıfta yangın çıkıyor, iki öğretmen Aysun Kayalar, Burçin Uysal… Öğrencileri kurtarmak için bu iki öğretmen yangında hayatını kaybediyor.
Bütün bu gerçeklerin üzerine kalkıp, Cumhuriyet Halk Partisini kötülemek ne demektir?
Bakın ben bugüne kadar hiçbir kurumu, siyasi parti bağlamında söylüyorum, doğrudan hedef alıp eleştirmedim. Ona oy veren kitlelere hep saygı gösterdim. Hangi partiden olursa olsun, vatandaşımız gider oyunu kullanır. AK Partiye, Milliyetçi Hareket Partisine, Cumhuriyet Halk Partisine, ÖDP’ye, Saadet Partisine, hangi partiyi istiyorsa gider oyunu kullanır. Herkese saygı duydum herkese! Ama yeri zamanı geldi o kurumları yönetenleri eleştirdim. Az önce Erdoğan’ı eleştirdiğim gibi eleştirdim. Ama ona oy veren vatandaşları eleştirmedim.
Kalkıyorsunuz bir partiyi bulunduğunuz makama yakışmayacak ölçüde dil kullanarak eleştiriyorsunuz.

Diyeceksiniz ki, buna ne cevap vereceksin? Bir atasözüyle cevap vereceğim. Diyor ki atalarımız, “testinin içinde ne varsa, ağzından o dökülür.” Bu kadar.