BAŞBAKAN’IN EN SAĞ KOLU İDİ ŞİMDİ TEFTİŞ KURULU BAŞKANI!
UĞRUNA KANUN DEĞİŞTİRİLEN SAĞ KOL!
ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDA SULAR DURULMUYOR!

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Ulaştırma Bakanlığındaki skandalların peşini bırakmıyor.

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanlığını karıştıran, ihalelerde usulsüzlük’, ‘eş-dost-akraba ilişkileri’, ‘usulsüz personel alımı’, Telekomünikasyon AŞ. ve Haberleşme Genel Müdürlüğü’ndeki skandalı ortaya çıkartan, ardından PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş.’den gelen pis kokulara parmak basan Mehmet Tüm, bu kez de Başbakanlık’ta yaşanan skandalı Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Mehmet Tüm, Başbakan Yıldırım’ın eski danışmanı ve sağ kolu olan, başarı merdivenlerini ışık hızıyla çıkan Saim İlçioğlu’nun, hangi çabalar sonucunda Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı yapıldığının ve müfettiş olduğu dönemde 41 vatandaşımızın kaybıyla sonuçlanan Pamukova hızlı tren kazasına ilişkin idari soruşturmayı yürüttüğü duyumsanan ve son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Yusuf Özhan’ın da istifa ederek AKP’den milletvekili aday adayı olmasının perde arkasında hangi nedenlerin yattığının irdelenmesi için konuyu Meclis gündemine taşıdı.

SAİM İLÇİOĞLU VE YUSUF ÖZHAN MERCEK ALTINDA!

CHP’li Mehmet Tüm, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında Teftiş Kurulu Başkanı Yusuf Özhan’ın istifa ederek milletvekili aday adayı olmasının ve aynı anda hiç değişmemiş olan bir yönetmeliğin değiştirilerek Saim İlçioğlu’nun apar topar Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak atanmasının, Yusuf Özhan için dokunulmazlık alma, Saim İlçioğlu için de geçtiğimiz 16 yılda yapılan usulsüzlüklere ilişkin olası soruşturma ve inceleme sonuçlarını temizleme çabası olduğu söylenebilir mi?” diye sordu.

MİLLETVEKİLİ OLMAK İÇİN YARIŞA GİREN BÜROKRATLAR NE İFADE EDİYOR?

Mehmet Tüm, “Ülkemizin OHAL altında seçime gittiği bir dönemde tek çıkarın ülke ekonomisi ve ülkenin geleceği olduğu söylenirken yapılan bu şaibeli atamalar ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında yaşanan istifalar neticesinde milletvekili adayı olabilmek için yarışa giren bürokratlar ne anlam ifade etmektedir?” dedi.

BU SEVDALAR BOŞUNA!

24 Haziran seçimleri için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan kaç bürokratın istifa ederek aday adayı olduğunun açıklanmasını isteyen Mehmet Tüm, Son 16 yılda yapılan seçimler neticesinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan istifa ederek aday olan kaç bürokratın milletvekili olduğunun ve bu kişilerin kimler olduğunun açıklanmasını istedi.

DUBLE YOLDAN DUBLE BAŞARIYA GİDEN HİKÂYE NE?

Saim İlçioğlu adlı şahsın kontrolörlükten müfettişliğe geçişinin hangi mevzuata dayandığını soran Tüm, Saim İlçioğlu’nun ne kadarlık süreyle müfettişlik yaptığının açıklanmasını isterken Başbakanlıkta yaklaşık 20 yeterli müfettişin görev yapmakta olduğunu ve Saim İlçioğlu’nun Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun başına geçebilecek bilgi ve birikimde olduğu kanısına nasıl varıldığının da açıklanmasını istedi.

BEKLEYEN İHBAR VE GÖREV EMİRLERİ NE OLACAK?

Halen Başbakanlık Teftiş Kurulu bünyesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bu Bakanlığa bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin soruşturulmak ve/veya incelenmek üzere beklemekte olan ihbar ve diğer görev emirlerinin de açıklanmasını isteyen Tüm, bu ihbar ve görev emirlerinin neler olduğunun açıklanmasını istedi.

Tüm’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen soru önergesi şöyle;

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Mehmet TÜM
Balıkesir Milletvekili

 Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde ve sonrasında danışmanlığını yapan, aynı Bakanlığın en işlevsel birimlerinden Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü görevine atanan ve aynı zamanda Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği ve PTT Yönetim Kurulu üyeliği verilen Saim İlçioğlu’ nun gerekli şartları taşımadığı için, 15/6/1993 tarihli ve 21608 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve kuruluşundan bu zamana kadar önemli bir değişikliğe gidilmeyen ana yönetmelik mahiyetindeki Başbakanlık Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin “Teftiş Kurulu Başkanının Atanması” başlıklı 6’ncı maddesinde değişikliğe gidilerek bu madde metninde yer alan; “müfettiş yardımcılığı”, “müfettiş”, “Müsteşar veya Müsteşar Yardımcısı olarak” ibareleri; sırasıyla “denetim elemanı yardımcılığı”, “denetim elemanı”, “Genel Müdür ve üstü düzeylerde” şeklinde değiştirilmiş ve İçişleri Kontrolörü iken yine benzeri bir mevzuat değişikliği sonucu 2002 yılında o dönemdeki unvanıyla Denizcilik Müsteşarlığı olan kamu kurumuna Müfettiş olarak ataması gerçekleştirildiği bilinen Saim İlçioğlu Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak atanmıştır.

Yine, Müfettiş olduğu dönemde 41 vatandaşımızın kaybıyla sonuçlanan Pamukova hızlı tren kazasına ilişkin idari soruşturmayı yürüttüğü duyumsanan ve yaklaşık iki yıldır Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı V. görevinde bulunan Yusuf Özhan’ın Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı olduğu geçtiğimiz günlerde basında yer almıştır.

Bu çerçeveden hareketle;

  1. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında Teftiş Kurulu Başkanı Yusuf Özhan’ın istifa ederek milletvekili aday adayı olmasının ve aynı anda bu kadar önemli olan ve hiç değişmemiş olan bir yönetmeliğin değiştirilerek Saim İlçioğlu’nun apar topar Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak atanmasının, Yusuf Özhan için dokunulmazlık alma, Saim İlçioğlu için de geçtiğimiz 16 yılda yapılan usulsüzlüklere ilişkin olası soruşturma ve inceleme sonuçlarını temizleme çabası olduğu söylenebilir mi?
  2. Ülkemiz OHAL altında bir seçime gidiyorken, tek çıkarın ülke ekonomisi ve ülkenin geleceği olduğu söylenirken yapılan bu şaibeli atamalar ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında yaşanan istifalar neticesinde milletvekili adayı olabilmek için yarışa giren bürokratlar ne anlam ifade etmektedir?
  3. 24 Haziran seçimleri için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan kaç bürokrat istifa ederek aday adayı olmuştur?
  4. Son 16 yılda yapılan seçimlerin neticesinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan istifa ederek aday olan kaç bürokrat milletvekili olmuştur? Ve bu kişiler kimlerdir?
  5. Saim İlçioğlu adlı şahsın kontrolörlükten müfettişliğe geçişi hangi mevzuata dayanmaktadır? Bu şahıs ne kadarlık bir süreyle müfettişlik yapmıştır? Bu kişinin, yaklaşık 20 yeterli müfettişin görev yapmakta olduğu Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun başına geçebilecek bilgi ve birikimde olduğu kanısına nasıl varılmıştır?
  6. Halen Başbakanlık Teftiş Kurulu bünyesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bu Bakanlığa bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlar faaliyetlerine ilişkin soruşturulmak ve/veya incelenmek üzere beklemekte olan ihbar ve diğer görev emirleri var mıdır? Varsa hangileridir?