Eskş YARSAV  Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri için Saraybosna’da yapacağı konuşmanın hukuk dışı olduğunu belirterek yurtdışında ve gümrük kapılarında açık ve kapalı alanlarda seçim propagandası yasak olduğuna dikkat çekti. …

Cumhurbaşkanı Seçim Yasası (md 2/5) ve seçim yasasında (md 94/A, 94/E) yurtdışında ve gümrük kapılarında açık ve kapalı alanlarda seçim propagandasının yasaklandığını söyleyen Ömer Faruk Eminağaoğlu, Erdoğan’ın, AKP’ye yakınlığı ile bilinen UTED Genel Kurulu’nda konuşma adı altında propaganda yaptığını söyledi.  Eminağaoğlu, YSK’nın da bu hukuk tanımazlığı görmezden geldiğini ifade etti.

Eminağaoğlu’nun konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Seçim Yasası (md 2/5) ve Seçim Yasasında (md 94/A, 94/E) yurtdışında ve gümrük kapılarında açık ve kapalı alanlarda seçim propagandası yasaklanıyor.

YSK da, bu yasaklara uyulması gerektiğini 30.4.2018 tarihli (331, 332 sayılı) iki kararında  hüküm altına almıştır.

Yasalara, YSK kararlarına rağmen, Erdoğan yasak dinlemeden bugün 20.5.2018 tarihinde yurtdışında Saraybosna’da açık alanda propaganda konuşması gerçekleştiriyor.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen UTED genel kurulunda konuşma adı altında propaganda yapılarak yasalar ve YSK kararları dolanılıyor.

YSK, bu hukuk tanımazlığı görmezden geliyor.

Diğer partiler ve adaylar yasalara, yasaklara uyarak hareket ederken, Erdoğan bu davranışı ile serbest ve eşit ortamda yarış kuralına aykırı davranıyor.

YSK’nın, seçimlerin serbest ve eşit ortamda gerçekleştirilmesi için, almış olduğu kararlara aykırılığın gereğini de derhal toplanarak karar altına alması gerekiyor.

YSK, Erdoğan’ın; yasaları, yasakları, kendi kararlarını görmezden gelmesini seyrediyor.

YSK’nın, seçimlerin tarafsız olarak yargı denetimi altında yapılması için kendisine yüklenen her türlü önlemi alma yetkisini kullanarak, üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor.”