CHP’den aday adayı olup listede yer alamayan YARSAV Kurucu Başkanı Avukat Ömer Faruk Eminağaolu ve Nejat Kumbasar hakkında, ByLock kullanan AKP’lilerin bulunduğu iddia edilen 60 kişinin yer aldığı listeyi paylaştıkları gerekçesiyle 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

FETÖ mensubu olanların iletişim kurmak amacıyla kullandığı söylenen ByLock telefon uygulamasını kullandığı iddia edilen AKP’li isimlerin bulunduğu 60 kişilk bir liste sosyal medya üzerinde paylaşılmıştı. Nejat Kumbasar adlı bir kişinin Facebook üzerinden paylaştığı bu listeyi kendi sosyal medya hesabından paylaşan Yargıçlar ve Savcılar Birliği Kurucu Başkanı Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Kumbasar hakkında 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Sosyal medyada beğenen ve paylaşan 9358 kişiden, sadece Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Nejat kumbasar  hakkında dava açılırken, Mayıs 2017 tarihinden bu yana paylaşılan liste bazı sayfalarda hala yayınlanmakta.

SADECE KULLANMAK YETERLİ KANIT SAYILMIYOR
AKP’li Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan, Bylock bulunmasını, kullanılmasını; darbecilikle, ihanetle suçlamış, “ağlayarak bana gelmeyin” demişti. İlk başta yargı kararları da ByLock kullanımını FETÖ için yeterli kanıt sayarken, daha sonra yargıda şu anki görüş yerleşik karar haline gelmişti. Hala yargı kararlarında; 2014 yılı öncesi ByLock’un herkesce kullanılabildiği, bu durumun suç oluşturmadığı vurgulanmaktadır.

2014 sonrasında ise durumun değiştiği, ancak 2014 sonrasıda, telefonuna ByLock indiren, bu programı bulunduran, hatta kullanan kişilerin FETÖ konusunda suçlanmak için yeterli kanıt sayılmadığı yargı kararlarında ifade edilmektedir.

Yargı kararlarında, bu program kullanılarak örgütün amacı doğrultusunda hareket edilmesi, bu çerçevedeki kişilerle iletişim içinde olunması ve iletişim içeriğinin önemli olduğu ancak bu durumda ByLock’un kanıt olarak kullanılabileceği ifade edilmektedir. Hukuksal durum böyle olmasına rağmen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı üç ayrı dava açmış durumda.