Karga Gak Demeden
12-06-2018
Ömer ŞAN

           Çek bir demli çay… Demeyeceksiniz! Öyle, bizim kültürdeki ‘Kıraathane’ değil bu denen… Arapçadan gelen, ‘Arabi’ kültürün dayatması aslında! Osmanlıdan falan da gelmiyor. Anımsarsınız, eskilerde vardı kadınlı-erkekli gidilir, okuma köşeleri, söyleşiler olurdu…

Sonra dönüştürüldüler, ‘kahvehane’ oldular! O bile yetmezdi, oyunhane olmalarına!

Ama ne derseniz deyin, gönül ne kıraat ister, ne kıraathane, siyaset oy ister kek-püskevit bahane!

Bir önceki seçimi anımsar mısınız? Hani şu ‘Ekmek için Ekmelettin’ sloganıyla yürüyüşler yapılıyordu ya… Şimdi olay ‘kek-püskevit-çay’ için yeniden seçin’ hesabına dönüştü!

İyi mi oldu? Yarın Rize mitinginde ‘çay-simit hesabı’ gündeme gelirse hep birlikte göreceğiz…

Asırlar değişiyor, çağ kapanıp, çağ açılıyor, muasır medeniyetler seviyesinde sular yükseliyor ama nedense Fetö’nün yakası Rizelilerden, Rize’nin yakası da Fetö’cülerden kurtulamıyor… Birileri hala birilerini kandırıyor, birileri de ‘körebe’ oynarcasına dönüp dolanıyor memleketin dört bucağında!

Mesela, eski Bakan ve AKP kurucusu Abdüllatif Şener, ne diyor: “İşin doğrusu şu: Tarih Mayıs 2000… Sayın Erdoğan, beraberinde Ahmet Ergün, Ali İbiş ve Turhan Çömez olduğu halde ABD’ye gittiler. Ve bir Pensilvanya seyahati yaptılar. Çok açık bir konu bu. Tartışmaya da gerek yok, yargı konusu yapmaya da. Belki içerde olanlar çok tartışılabilir.”

Ne var bunda… İnce bir gönderme mi, açıklanması gereken ayrıntılı bir vakıa mı? Ne sizce?

Veya Hayati Yazıcı, eski bakan, Rize eski Milletvekili, AKP’nin kuruluşundan bugüne kalan ender kişilerden, avukat. Her yerde var. Sivas katliamından, Hopa olaylarına… Kaçak çaydan, altınlara, Fetö’den saraya ve Rize’ye kadar! Sınırlardan eşek ve katırlarla geçirilen kaçak çaylar için, ‘o insanlar da bir yerden geçimini sağlayacak’ demişliği de var! Kendi akrabaları, partilileri çok üstüne gitti cemaat olayında ama Rize il örgütü seçimlerinden, neredeyse partinin yarısına yakınının ekarte edilmesine kadar adı karıştı…

Aslında bunca satır bile çok ona… Rizeli elbet bir kantar topuzu hazırlamıştır! Bilir ki herkes, uşaklarını sever bu memleket de, uşaklarının uşaklarını pek istemez, hele nankörlüğe hiç gelemez!

Bu seçimler aslında çok su kaldıracak seçimler olacak… Adayların belirlenmesinden, seçimler sonrasında değişip, yürürlüğe girecek yasal değişikliklere kadar ince hesaplar gerekiyor! Parlamenter demokratik sistemin askıya alınacağı, ilerisinden de öte demokratik(!) süreçlerin başlayacağı dönem…

Ama yarın gelecek ya Sayın Cumhurbaşkanı, çay paraları, ikramiyeler sıralı ödeniyor… Ödeniyor da memlekette Ramazan, milletin yarısından az fazlası oruçlu… Kimisi aç ve bitap, ses çıkar mı bakılacak!

Ya bir de sadece soyadı ‘Kahraman’ olan Rize kökenli ’40 yıllık bir emice’ var ya… “Haklarınızı helal etmenizi istiyorum…” Demiş… Benden yana zerresi varsa, özellikle bu son dönem içinde, etmiyorum! Adının verildiği Kültür Merkezinin yapımı için ayrılan 500 milyarlık ödeneği, ‘Beytülmale uzanan eli kestik’ diye kestiklerini ballandırarak anlatışı hala akıllarda…

Fetö ile muhabbeti bilinmez ama… Adını o merkeze veren Vali, darbe girişiminde işlem gördü… Yetmedi, ‘Central Hospital Hastanesi’ var, Fetö’den el konulmuş! Sahibi Sinan Yıldırım, Fetö’den yurtdışına kaçmış. Kim, biliyor musunuz bu? Bizden helallik isteyen TBMM Başkanı İ.Kahraman’ın damadı. TMSF bu hastaneye kayyum atamış… Yılmaz Şener! Kim bu, diye sormadan ne var bunda demeyin! Çünkü o da öteki damadı.

Şimdi ne derseniz deyin, isterseniz de kanmayın, kandırılmayın!

Bu arada biliyor musunuz… Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları, 287 milyon TL’ye satıldı. Fabrikalar, 2012’deki değerlerinden toplam 419 milyon TL daha ucuza satılmış oldu!

Çok gündem olduğu için biz de aldık buraya… Hadi şu prompter midir nedir, ondan konuşmayı anlayabiliriz de… ‘Eyyy’ diye Meydan da okunabiliyor mu ondan? Yani camdan heee…

Evet… Vakit, Gitme Vakti… Artık TAMAM Güle güle… Şimdi çıkın, o beraber yürüdüğünüz yollara!..

***

İstanbul Beykoz’un ve CHP’nin aydınlık ve mücadeleci yüzü, yürekli dost, ağabey, aslen Rize Kalkandereli olan Sevgili Hızır Yılmaz’ı, geçen hafta talihsiz bir kaza sonucu kaybettik! Güzel insanlara yakıştıramadığımız bu kaybediş, her zamansız gidiş gibi üzdü bizi. Cenazesi Beykoz’da toprağa verildi! Başta Ailesi, dostları ve sevenleri olmak üzere tüm CHP ailesinin acısını paylaşıyor, sabır ve metanet diliyoruz… Allah rahmet etsin.

***

Ve Rize’den bir yıldız daha kaydı, bir ayaklı tarih daha ebediyete göçtü… Rize’nin sevilen simalarından, 50.Yıl Bakkalı sahipleri Vehbi ile Kerim Katırcı kardeşlerin babası, Sevgili Yılmaz Amca, (Yılmaz Katırcı) 84 yaşında, kalp yetmezliğinden, yaşamını kaybetti. Cenazesi, 11 Haziran 2018, dün, Rize Merkez Camiinden kaldırıldı ve Bıldırcın Köyünde toprağa verildi. Yılmaz amcaya Allah’tan rahmet, Katırcı Ailesine sabır ve başsağlığı dileriz…

“Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak./ Unutma; aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak…” diyordu ya Nazım Hikmet… Aynı ondan!

Kıraathanede bedava kek ve çay var ama yaş çayın fiyatı hala bir çay bir simit fiyatına yetişemedi… Koyverdik kaşarı, zeytini!