CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, 2018 seçimleri gerçekleşmeden seçim sonuçlarını açıklayan Anadolu Ajansını YSK’ya şikâyet etti. Tanal, “ Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını daha şimdiden ilan etti. AA seçim sonuçlarını manipüle etmiştir ve seçim günü etmeye devam edecektir. YSK derhal harekete geçmelidir” dedi.

Anadolu Ajansı seçimden önce seçim sonuçlarını açıklayarak bir skandala imza attı. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal AA’nı YSK’na şikâyet etti. Tanal, şunları söyledi:

“19 Haziran 2018’de TVNET isimli televizyon kanalında yayınlanan ‘Akıl Odası’ isimli programda bir skandala imza atılmıştır. Henüz seçim yapılmadan, Anadolu Ajansı kaynaklarından 24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları televizyon ekranlarından paylaşılmıştır. Seçimden 5 gün önce, daha seçim yapılmadan seçim sonuçlarının önceden bilinmesinin imkânsız olduğu ortadadır. Bu görüntülerle anlaşılıyor ki Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarına bilinçli ve kasıtlı olarak etki edecek, sonuçları manipüle ederek, sonuçları etkisiz hale getirecektir. Daha seçim yapılmadan bir televizyon kanalında devletin basın organı Anadolu Ajansı’nın Yüksek Seçim Kurulu’nun yerine geçerek seçim sonuçlarını açıklaması 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ‘Oy Verme Sonucuna Tesir Edecek Haller’ başlıklı 164. Maddesine aykırıdır. Bu sebeple 164. Maddeye aykırı bir yayın yapıldığı için, kanunda hükmolunan “beş yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” ibaresi işleme koyulmalıdır. Bu skandaldan sorumlu kurum olan Anadolu Ajansı yetkilileri ve skandal yayının sorumluları, 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalıdır. Ayrıca 27. Dönem milletvekili adayı olarak, Anadolu Ajansı’nın skandal yayınından şahsım da olumsuz etkilenmiştir. Ülkenin kaderini belirleyecek, ülke yönetimini belirleyecek bir seçime etki edecek yayın yapan Anadolu Ajansı şahsımın yansıra bu ülkede yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin olumsuz etkileneceği bir yayına imza atmış, semim sonuçlarının kaderini etkilemektedir. Dolayısıyla Anayasanın 79. Maddesine göre Yüksek Seçim Kurulu, Anadolu Ajansını, seçim sonuçlarını manipüle içeren bu yayınından dolayı, Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet etmekle yükümlüdür. YSK’nın görevini yapıp hukuki şikâyetini gerçekleştirmesini talep ediyorum.”