yarkadaş-erdem
CHP İstanbul eski Milletvekili ve CHP Medya Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, “Gazeteciler iktidar eliyle koyu bir karanlığın içine itiliyor. Yazmak, konuşmak, yorum yapmak suç sayılıyor. İktidarı savunduğu halde en küçük bir eleştiriyi dile getiren yazarlar ölümle tehdit ediliyor” dedi.
1 2
“KANUN YOK KEYFİLİK VAR”
Basına Yönelik Hak İhllalleri raporunun Haziran ayına ilişkin verilerini açıklayan CHP’nin gazeteci kökenli eski Milletvekili Barış Yarkadaş, gazetecilerin yargılandığı davalarda, kanunların açıkça ihlal edildiğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’i tutuklamaya götüren sürecin bunun en somut kanıtı olduğunu belirten Yarkadaş şöyle konuştu:
“CHP PM Üyesi ve Milletvekili Eren Erdem’in Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlendiği KARŞI Gazetesi’nde 2013 yılında yayınlanan haberler, üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen, suçlama konusu haline gelebiliyor. Oysa ki; Basın Kanunu, haber yayınlandıktan sonda üzerinden 120 gün geçtiyse ve o süre içinde herhangi bir soruşturma açılmadıysa, daha sonra bir kovuşturma yürütülemeyeceğinin altını çiziyor. Ancak ne yazık ki; bu hüküm ‘teröre yardım’ kılıfıyla ortadan kaldırılıyor. Ve bu yüzden onlarca gazeteci, cezaevine atılıyor.”
“MAHKEME FERYADI DUYMADI”
Eren Erdem’in tutuklanmasının bu hukuksuzluklardan sadece biri olduğunu belirten Yarkadaş, “Erdem’in Çağlayan Adliyesi’ndeki duruşmasında hukuksuzluğu iliklerimize kadar hissettik. Eren adeta feryat etti; ancak mahkeme heyeti bu feryadı duymak yerine kulaklarını ve gözlerini kapatmayı tercih etti” diye konuştu.
 
“FETÖ’YLE DAVALIK OLDU”
Eren Erdem’in 17-25 Aralık sürecinde yayınlanan haberlerden dolayı tutuklandığını ve buna “FETÖ” kılıfı uydurulduğunu belirten Yarkadaş, “FETÖ’yü eleştiren NURJUVAZİ adlı kitabı yazan ve terör örgütü lideriyle mahkemelik olan Eren Erdem mi FETÖ’ye yardım ediyor? Bu nasıl bir çelişki?” diye sordu.
MESAJLI TUTUKLAMA
Erdem’in tutuklanmasının içinde birçok mesajı barındırdığını belirten Yarkadaş, “Bu siyasi operasyon, partimizi terör örgütleriyle yan yana göstermeyi, gazetecileri ise korkutmayı hedefliyor” dedi.
Eren Erdem’in cezaevine konulmasıyla birlikte cezaevindeki gazetecilerin sayısının 182’ye yükseldiğini belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Meslektaşlarımızın, tutuklandıklarında canlarını kurtarabildikleri için sevinecekleri bir döneme girdiğimiz görülüyor… Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı yedi gazeteciyi açıkça ölümle tehdit ediyor. AKP’ye destek veren KARAR Gazetesi çalışanlarının tehdit edilmesi olağan karşılanıyor. MHP Genel Başkanı Bahçeli, gazetecilerin isimlerini ‘kara liste’ haline getirerek yayınlıyor. Gazeteciler, karanlık bir dönemin içinden geçiyor. Gerçeği söylemenin, eleştirmenin, yorum yapmanın bedelinin ağır bir şekilde ödetileceği açıkça ilan ediliyor. Gazeteciler ise gerçeğin peşinde koşmaya devam ediyor.”
BASKILAR SEÇİM ÖNCESİ ARTTI
Medya çalışanlarının Haziran ayında da çok çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldığını belirten Yarkadaş, “24 Haziran seçim süreci, baskıları daha da artırdı” dedi. Yarkadaş, Haziran ayında yaşanan baskıları ise şöyle özetledi:
“60 gazeteci, Bahçeli ve Çakıcı tarafından tehdit edildi.  3 gazeteci tutuklandı. 3 gazeteci gözaltına alındı; 4 gazeteciye soruşturma açıldı.
1 gazeteci darp edildi. 8 gazeteciye dava açıldı. 1 gazeteciye tazminat davası açıldı. 1 köşe yazısına ve bir habere erişim yasağı getirildi; söz konusu haber 26 siteden silindi. 4 gazete ve 1 TV kanalı cezaevlerinde sansüre uğradı. 1 gazeteci öldürüldü. 1 filmin gösterimi yasaklandı.”
——————————————————————————————-
 
HAZİRAN AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ RAPORU:
4 Haziran 2018: Çizgi roman sanatçısı, karikatürist Nuri Kurtcebe, çizdiği bazı karikatürlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle aldığı hapis cezası kesinleşince Yalova’da gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan Kurtcebe, tutuklanarak cezaevine konuldu.

4 Haziran 2018: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bir basın mensubunun kendisine yönelttiği ‘Korumalarınızın silah çektiği iddiası var’ sorusu üzerine basın mensubuna tokat attı.

5 Haziran 2018: KHK ile kapatılan dihaber’in muhabiri Selman Keleş ile gazeteci Arif Aslan’ın yargılandığı davanın dördüncü duruşması Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme Keleş hakkında yakalama kararı çıkardı.

6 Haziran 2018: FOX TV spikeri Fatih Portakal ve Sorumlu Müdürü İbrahim Onur Kumbaracıbaşı hakkında, Mersin Şehir Hastanesi haberleri nedeniyle soruşturma başlatıldı.

6 Haziran 2018: Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun’un “terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

6 Haziran 2018: Menemen Cezaevi’nde kalan bir hükümlünün Cumhuriyet Gazetesi’ni okuma isteği, Cumhuriyet’in “terörü övdüğü” suçlamasıyla geri çevrildi. Cezaevi yönetiminin kararında cezaevine girecek yayınların “Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun olması” gerektiği de vurgulanmasına karşın, Atatürk’ün kurulmasını istediği Cumhuriyet, cezaevine sokulmadı.

7 Haziran 2018: Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda Evrensel ve BirGün gazeteleri ‘yasaklı’ denilerek mahpuslara verilmiyor, televizyonda FOX TV açılmıyor.

7 Haziran 2018: Hürriyet gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu, bugünkü köşesinde dikkat çeken bir konuyu ele aldı. Semercioğlu, RTÜK’ün, ilk kez yabancı bir şarkının

İngilizce sözleri nedeniyle müzik kanallarına para cezası kestiğini belirtirken, NR1, Dream TV ve Power TV’ye 17.065 Lira para cezası kesildiğini ifade etti.

7 Haziran 2018: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, personelinin Sözcü Gazetesi’nin internet adresine erişimine yasak getirdi.

8 Haziran 2018: Çağdaş Ses Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Ece Sevim Öztürk, gözaltına alındı.

10 Haziran 2018:  Recep Tayyip Erdoğan’ın Kocaeli’de yapacağı mitingde alan dolmadığı için, gazetecilere fotoğraf çekme yasağı getirildi.

11 Haziran 2018: Gazeteci Enver Aysever ‘in konuk olduğu televizyon programında Anadolu Ajansı ‘na ilişkin “…. Senin de içinde bulunduğun benim de içinde bulunduğum, medya ortamına baktığımız zaman Türkiye’den gelen bilgilerin birleştirilmesi, yayına verilmesi sürecinde Anadolu Ajansı ‘nın ne gibi tezgahlar kuracağını bile bilmiyoruz” sözleri nedeniyle ‘kişilik haklarına basın yoluyla saldırı’ yapıldığı öne sürülerek 5000 TL’lik manevi tazminat davası açıldı.

11 Haziran 2018: Mezopotamya Ajansı muhabiri Berzan Güneş, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.

14 Haziran 2018: Derik’te 13 köylünün öldürülmesiyle suçlanan Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in şikayeti üzerine, Sur’daki operasyona ilişkin DİHA’da yayınlanan haberin bağlantısını sosyal medya hesaplarında paylaşan 7 gazeteci hakkında 3’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

18 Haziran 2018: Evrensel Gazetesi Yazarı Erol Aral’ın 3 yıl önce yayınlanan bir köşe yazısına mahkeme kararıyla internette erişim yasağı getirildi.

19 Haziran 2018: İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği,Muharrem İnce’nin konuşması üzerine Sevim Tanürek cinayeti ile ilgili haberlere, Ahmet Burak Erdoğan’ın talebi üzerine erişime engelledi.

19 Haziran 2018: Denizli’de Evrensel Gazetesi dağıtımı yapan genç, polisler tarafından engellendi.

19 Haziran 2018: Gazeteci ve yazar Hakan Gülseven, Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’a yönelik hakaret iddiasıyla açılan davada tutuklandı.

19 Haziran 2018: Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker’in köşe yazıları hakkında Bayburt Grubu’na ait iki şirketin açtığı toplam 3 milyon TL’lik iki tazminat davasından biri görüldü.

19 Haziran 2018: Gazeteci Sedat Sur hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı.

20 Haziran 2018: Gazeteci İsmail Saymaz hakkında er Gökhan Kılıç’ın ölümü ile ilgili haberleri nedeniyle soruşturma açıldı.

20 Haziran 2018: Gazeteci Ece Sevim Öztürk, tutuklandı.

27 Haziran 2018: Gazeteci Kamil Tekin Sürek’e ‘Faşist diktatörlüklerde, iktidara en ufak eleştiri getirdiğinizde hakkınızda davalar açılır’ diye yazdığı için dava açıldı.

28 Haziran 2018: http://Sendika.Org ‘un İstanbul Şişli’de bulunan ofisine gelen polisler, içeride hiçbir çalışan, yetkili ya da avukat yokken yalnızca apartman yöneticisi gözetiminde arama yapmak üzere kapıyı kırdılar. Polis bu gece baskınının nedenine ilişkin bir açıklama yapmıyor.

28 Haziran 2018: Dominik’te, Survivor programının kameramanlarından Alper Baycın, çantasını gasp etmeye çalışan iki kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

29 Haziran 2018: Ankara Valiliği, Komünist LGBT’ler grubunun 26. Onur Haftası kapsamında organize ettiği, İngiliz yapımı Pride isimli filmin gösterimini yasakladı.

29 Haziran 2018: Gazeteci-Yazar ve CHP İstanbul eski Milletvekili Eren Erdem tutuklandı.

29 Haziran 2018: Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, cezaevinden adamlarına Karar gazetesi sahibi Mehmet Aydın ile 6 gazetecinin cezalandırılması talimatı verdi.