40eec9029400627864677e8f577904d0Sadece Artvin’in değil, Türkiye’nin, dünyanın sayılı Festivallerinden biri olan  Kafkasör Kültür –Sanat ve Turizm Festivali sona erdi. Bu yıl 38’ncisi gerçekleşen festival sonrası yine bildik görüntüler ortaya çıktı. 4 gün boyunca yaklaşık 50 bin kişinin giriş çıkış yaptığı, konakladığı, çadır açtığı, araçlarını park ettiği Kafkasör’de en büyük sorun doğaya atılan çöpler oluyor. Nasılsa belediye toplayacak diye gelişi güzel ormanların içine, önüne gelen her yere atılan çöpler, dünyanın en güzel doğa alanlarından biri olan  Kafkasör’e büyük zarar veriyor.

İnsanoğlunun girdiği her yer bir şekilde mutlaka kirleniyor ve olumsuz şekilde etkileniyor. Kafkasör Festivali sonrası alandan ayrılan binlerce insan geride yüz tondan fazla çöp bıraktı. Belediye her çadıra ve herkese çöp poşeti vermiş olmasına rağmen doğaya atılan çöpler görenleri üzdü.  Festival sonrası Kafkasör’e çıkarak her yere atılmış çöpleri çeken gazeteci Sami Özçelik, insanların duyarsızlığından dolayı büyük üzüntü duyduğunu, gelecek yıl radikal kararların alınması gerektiğine inandığını belirterek;

3 GÜNDE ÇEVREYE 100 TONU AŞKIN ÇÖP BIRAKILIYOR!

“ Bu yıl Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali’nin 38.si yapıldı. 4 gün boyunca festival için Kafkasör’e 10 binlerce insan, binlerce araç geldi, gitti, giriş, çıkış yaptı. Maalesef her bir insan doğaya gelirken mutlaka bir çöp yükü bırakıyor. Hele bunlar eğitimsiz, doğayı korumayı bilmeyen, bir plastiğin doğada kaç yıl yaşadığını bilmeyen, pisliğini, bırakıp giden  bilinçsiz insan popülasyonu fazla ise kirlenme katlanarak artıyor!. Artvin Belediyesi bu konuda muhtelif yerlere çöp konteynırlarını konulmuş olmasına rağmen çöpü ormanların içine atmışlar.

ATALARIMIZ ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR DER  AMA BELLİ Kİ  KAFKASÖR’E ASLANLAR  AZ GELMİŞ!..

Atalarımız “Aslan Yattığı Yerden Belli Olur.” Der. Ama belli ki Kafkasör’e çok fazla aslan gelmiyor!.  Aldığım bilgiye göre Kafkasör Festivali bittiğinde belediye 4-5 gün boyunca çöp topluyor ve bunun miktarı 100 tonu geçiyor. Sadece çevreye atılan çöp miktarından söz ediyoruz. Biz bu kadar pis bir toplum olamayız. Çünkü öğretmenlerimiz ilkokuldan başlayarak, üniversiteye kadar, hatta iş hayatına atıldıktan sonra bile bize çevre duyarlılığı konusunda sürekli bilgi veriyor. O zaman bu pisliği, yani pis olmayı biz kimden öğreniyoruz?

03f794b2-b621-498c-ac22-34751a7406d6

GELECEK YIL GÖNÜLLÜLERDEN ÇEVRE BİRİMİ KURULSUN. BUNLAR BELEDİYE İLE KOORDİNELİ ÇALIŞSIN. BUNLARIN DA ÇEVREYE DİKKAT ÇEKEN ÜSTÜNDE YAZI OLAN ÖZEL KIYAFETLERİ OLSUN.

Gelecek yıl böyle manzaraların ortaya çıkmaması için gerekirse gönüllülerden oluşan bir çevre temizlik birimi kurulsun, Belediye ile koordineli bir şekilde çalışsın.  Bunların da çevreye dikkat çeken  üstünde yazı olan özel kıyafetleri olsun. Böylece belediye de personel yetersizliği yaşamaz, Önerim Fahri çevreci insanlar. Bu birimin içinde gençler, öğrenciler de olsun. Bunlara bölgeler verilsin. Bir ekip yukarıda salıncakların olduğu yerde. Bir ekip arenada bir başka ekip girişteki otoparkın olduğu yerde görevlendirilsin. Her gün atlan çöpler toplatılsın.  İnanın o korkunç manzara yaşanmaz. Ben önce bir insan olarak, Artvinli olarak ve gazeteci olarak bu konuda gerek Artvin Kamuoyunu, gerek ilgili kurum ve kuruluşları uyarmaya devam edeceğim. Kirletmek ve sonra onları toplamak inanın marifet değil.