CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, 15 Temmuz darbe girişiminin 2. Yılında, bütün partilerin 15Temmuz kanlı darbe girişimi gecesi Meclis’te dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen darbenin siyasi ayağının hala aydınlatılmadığını dile getiren Tanal, “15 Temmuz Darbe girişiminin siyasi ayağının araştırılması önergesi AKP oylarıyla reddedildi. Şehitlerimiz ve gazilerimizin günahı reddedenlerin ve 2004 MGK kararını uygulamayanların boynunadır. 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’da anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişiminin, vatandaşların ve tüm siyasi partilerin demokrasiye bağlılıkları sayesinde başarılı olamadı. 15 Temmuz gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ilk giden milletvekillerinden olan CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, şunları söyledi:

“15 Temmuz gecesi gerçekleşen hain darbe girişimi, FETÖ’nün AKP hükümeti döneminde güçlenerek devletin her kademesine, hukuk, eğitim ve askeriyeye sızmış ve Türkiye Cumhuriyetini yıllardır ele geçirmeye çalışan bir yapıdır. 15 Temmuz kalkışmasını AKP’nin besleyip büyüttüğü, tayin, terfi yaptırdığı, FETÖ mensupları gerçekleştirmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ise gerçek vatansever subayları bu darbe girişimini önlemiştir. FETÖ, yıllarca AKP hükümetlerinden destek görmüş, askeriye, yargı ve birçok alanda kumpaslar kurmuştur. Atatürkçü binlerce rütbeli askerimiz tutuklanmış, sahte delillerle telafi edilemez haksızlıklara uğratılmıştır. Ergenekon ve Balyoz mağdurları ve ailelerinden kuru bir özür dileyen ve aldatıldık diyerek kenara çekilen AKP, hala FETÖ’nün siyasi ayağının ortaya çıkması için çaba sarf etmemektedir. “Ne istediniz de vermedik” sözleri ile FETÖ AKP birlikteliğinin itirafı akıllardan çıkmazken, bu sözlere yönelik hiçbir hâkim ve savcı, bunu itiraf kabul edip soruşturma dahi açmamıştır. AKP ile FETÖ’nün yani iki eski dostun arasındaki kavga ülkenin kan gölüne dönmesine sebep olmuştur. 2 yıldır devam eden OHAL süreci ise FETÖ ile mücadele amacından sapmış, muhalif avına dönüşmüştür. Hatta ve hatta 2004’te Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nda FETÖ tehlikesi dile getirilmiş. Terör örgütü başı Fetullah Gülen’i bitirme kararı alınmıştır. Karar uygulanmış olsaydı 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmayacaktı. MGK kararını göz ardı edenler bugün sözde FETÖ ile mücadele ediyorlar. 15 Temmuz Darbe girişiminin siyasi ayağının araştırılması önergesi AKP oylarıyla reddedilmiştir. Derinlemesine araştırıldığında ortaya çıkacak ayrıntının kendileri olduğunu bilen AKP, darbenin siyasi ayağını sır gibi saklamaktadır. FETÖ ile organik bağı bulunan ve hala AKP’de siyaset yapan isimlere dokunulmazken, FETÖ ile mücadele ediyoruz adı altında samimiyetsizce bir siyaset yürütülmektedir. Bu samimiyetsiz siyaset sona ermeden, 15 Temmuz darbe girişimi perdesi ve siyasi ayağı aydınlanmayacaktır. AKP hala cemaatlerden uzaklaşmış değildir. Devletler cemaat hukukuyla yaşayamazlar, demokrasi ve hukukla ayakta kalabilirler. FETÖ ile arası açılan AKP başka cemaatlerin desteğine ihtiyaç duyuyor. AKP cemaat desteği olmadan ayakta kalamıyor. Devletin üst düzey kademelerine başka cemaatlerden birçok kişi yerleştiriliyor. Yeni darbelere kapı aralanıyor. Tarihin utanç sayfası olan darbeleri ve darbecileri lanetliyorum. Sonuna kadar demokrasi… Sonuna kadar hem askeri hem de sivil darbeye hayır.”