foto (2)Yarkadaş: “ZORBA kasırgası medyada yaşanıyor. Hava delikleri ise tek tek kapatılıyor. Gazeteciler baskıdan artık bunaldı.”

CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Ekonomideki çöküşü durduramayan iktidar, gerçeklerin duyulmaması için medyaya baskıyı artırdı. İktidar, ülkemize yaşattığı çöküşü görünmez ve konuşulamaz hale getirmeye çalışıyor” dedi.

Medyada yaşanan hak ihlallerine ilişkin düzenlediği raporun Eylül ayına ilişkin verilerini açıklayan 26. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Beklenen ZORBA kasırgası aslında medyada esiyor. Medyada tam anlamıyla bir baskı ve yargı kasırgası yaşanıyor” ifadesini kullandı.

ERDEM’İN DAVASINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Raporunu 94 gündür cezaevinde tutulan CHP PM Üyesi, Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem’e ithaf ettiğini belirten Yarkadaş, “Erdem’e yönelik kovuşturmada yaşanan süreç   ‘Gazeteciler ne yazmış da tutuklanmış?’ diyerek aklımızla alay eden iktidar temsilcilerinin yüzünü kızartmak için yeterlidir” dedi.

Gazeteciler açısından Eylül ayının da baskı, dava, gözaltı ve gözdağıyla geçtiğini belirten Yarkadaş, “Baskı fırtınası bu ay tam bir kasırgaya dönüştü. ‘Zorba’lığı iliklerimize kadar hissettik” şeklinde konuştu.

“HAVA DELİKLERİ DE KAPATILIYOR”

Gazetecilerin toplumsal olayları halka yansıtmakta giderek zorlandığını belirten Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı:

“Gazeteciler, 3. Havalimanı inşaatı işçilerinin insanlık dışı çalışma koşullarını, Cumartesi Anneleri’nin feryadını, pantolon alamadığı için intihar eden babanın dramını ve 100 yıllık ağacın rant için kesildiğini duyurmaya çalıştığı için gözaltına alınıyor, baskı görüyor ve engelleniyor. İktidara bu da yetmiyor olacak ki; RTÜK eliyle interneti de zaptu rapt altına alan yeni bir sansür mekanizması devreye sokuluyor. Medyadaki tüm hava delikleri kapatılıyor. Halk, bilgiye ve gerçeğe temiz hava gibi hasret kalıyor.”

“UTANÇ KARNESİ”

2018 yılının Eylül ayının AKP’nin medya ve özgürlükler karnesi açısından utançla dolu olduğunu belirten Yarkadaş, elindeki verileri ise şöyle özetledi:

“Eylül ayında 84 gazeteci ve basın emekçisi hakim karşısına çıktı. 4 gazeteci gözaltına alındı. 1 yabancı gazeteci tutuklandı. 3 gazeteci hakkında ise soruşturma başlatıldı. 1 gazeteci darp edildi. 2 gazete sansüre uğradı. 8 gazeteci 24 yıl 2 ay hapis cezası; 5 gazeteci ise 29 bin 210 lira para cezası aldı. Birçok kitap yine cezaevlerine alınmadı.”

“KAĞIT SIKINTISI VAR”

Gazete ve gazetecilerin uğradığı baskıların bunlarla sınırlı olmadığını belirten Yarkadaş, “AKP ve Saray iktidarının yanlış politikaları medyayı da vuruyor. İthal kağıda mahkum edilen gazeteler kağıt bulmakta sıkıntı çekiyor” ifadesini de kullandı.

EYLÜL AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

2 Eylül 2018:  Döviz fiyatlarındaki artışın kağıt fiyatlarını vurması sonrası krize giren İzmir’de yayınlanan yedi yerel gazete, pazar günleri çıkmama kararı aldı.

4 Eylül 2018: Gazeteci Sibel Hürtaş’ın yaptığı haberler nedeniyle yargılandığı davada, oğlunun 1 yaşındayken çekilen fotoğrafı suç unsuru olarak dosyaya girdi.

4 Eylül 2018: Dokuz8HABER haber koordinatörü Kemal Yavuzel, Gerçek Gündem haber müdürü olduğu dönemde 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sırasında ortaya çıkan tapeleri yayınladığı gerekçesiyle açılan davada hapis cezasına çarptırıldı. AKP’li eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın şikayetiyle açılan davada Yavuzel’e 10 ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

5 Eylül 2018:  İstanbul’da Yeni Demokrasi Gazetesi çalışanlarının evlerine gece yarısı saatlerinde polis baskınları yapıldı.

5 Eylül 2018: Gazeteci Gülistan Korban’ın Diyarbakır’daki evi bir ihbar üzerine öğle saatlerinde polis tarafından basılarak evde arama yapıldı. Baskında Korban’ın babası Ahmet Korban gözaltına alındı. Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Gülistan Korban, aynı apartmanın girişindeki ağabeyi Metin Korban’ın evinin de basıldığını belirtti. Yapılan ihbarın yersiz olduğunun anlaşılması üzerine Korban’ın babası aynı gün serbest bırakıldı.

5 Eylül 2018: Belge Yayınevi’nin sahibi yayıncı Ragıp Zarakolu hakkında, 2011 yılında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siyaset Akademisi’nde yaptığı bir konuşma nedeniyle “örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada kırmızı bülten çıkarıldı.

6 Eylül 2018: Aydın’da 14 yıldır günlük yayınlanan Özgür Ses gazetesi, artan kağıt fiyatları nedeniyle bundan sonra haftalık çıkma kararı aldı.

6 Eylül 2018:  Yazar Hamide Yiğit, kaleme aldığı ‘Tekmili Birden IŞİD’ kitabı gerekçe gösterilerek 301’den yargılandığı davadan 3 bin TL para cezasına çarptırıldı.

6 Eylül 2018:  Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’a yargılandığı davada 10 bin TL para cezası verildi.

6 Eylül 2018: Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı muhabirleri ile sabah toplantıda bir araya geldi. Toplantıya, Cumhuriyet, Sözcü gazeteleri çağrılmadı.

10 Eylül 2018: Tutuklu ETHA editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. “Hakikatin peşinden koşmanın bir bedeli vardır” diyen Şahin, kendilerinin de bu bedeli ödediğini kaydetti. Gayıp ise savunmasında ETHA muhabiri olmaktan onur duyduğunu söyledi. Mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

10 Eylül 2018: Odatv haber müdürü Barış Terkoğlu, İstanbul’da gözaltına alındı.

11 Eylül 2018: 3 yıldır yayın hayatına devam eden, 36 sayı yayımlayan kültür-edebiyat dergisi Arka Kapak dergi de, ekonomik kriz sebebiyle yayın hayatına son verdiğini duyurdu.

12 Eylül 2018: Yaklaşık 9 aydır tutuklu bulunan gazeteci Seda Taşkın’ın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması görüldü. Mahkeme, “Sırf mesleğimi icra ettiğim için özgürlüğümden mahrum bırakıldım” diyen Taşkın’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

12 Eylül 2018:  Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada savunma yapan tutuklu gazetecilerden Hicran Urun, “İddianamenin tamamı haberlerden oluşuyor. Yani burada gazetecilik yargılanıyor” diye konuştu. Mahkeme, gazete çalışanı Pınar Tarlak’ın tahliyesine, diğer tutuklu gazetecilerin tutukluluklarının devamına karar verdi.

12 Eylül 2018: Avusturyalı gazeteci Zirngast sabah saatlerinde Ankara’da gözaltına alındı.

13 Eylül 2018:  ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılanan Evrensel gazetesinden Arif Koşar ve Vural Nasuhbeyoğlu 7’şer bin liralık tazminat cezasına mahkum edildi.

13 Eylül 2018: THY’nin uçaklarında ücretsiz olarak yolcularına dağıttığı gazeteler arasında yer alan Cumhuriyet, artık THY uçaklarında yolculara verilen gazeteler arasında yer almayacak.

13 Eylül 2018: Redhack’in yayınladığı Bakan Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle 6 gazeteci hakkında açılan davanın son duruşmasına katılmayan gazeteciler Ömer Çelik ve Metin Yoksu hakkında bir sonraki duruşmaya zorla getirme kararı çıkarıldı.

13 Eylül 2018: Gazeteci Fatih Portakal hakkında, Barış Atay’ın ‘Sadece Diktatör’ isimli tiyatro oyunun yasaklanmasına ilişkin attığı tweet nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan soruşturma başlatıldı.

14 Eylül 2018: Dolar kurundaki artış sonrası sayfa sayısını düşüren Dünya gazetesinde 40 çalışanın işten çıkarıldığı belirtildi.

16 Eylül 2018: 3. havalimanı inşaatında çalışan işçilere destek amacıyla Kadıköy’de yapılacak basın açıklamasına polis müdahele etti. Polisin müdahalesinde AFP Fotoğraf Muhabiri Bülent Kılıç gözaltına alındı.

19 Eylül 2018: KHK ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’nun yöneticileri Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’e toplam 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

21 Eylül 2018: Ankara’da 10 gün önce ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla gözaltına alınan Avusturyalı gazeteci Max Zirngast tutuklandı.

22 Eylül 2018: Dokuz8 muhabiri İrem Afşin,  Cumartesi Anneleri’nin düzenlediği eylemi takip ederken polis tarafından darp edildi.

22 Eylül 2018: Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Alican Uludağ hakkında Rahip Brunson’la ilgili ‘Tutan da bırakan da yargı mı, devlet mi?’ haberi nedeniyle soruşturma başlatıldı.

23 Eylül 2018: Tutuklu gazeteci Seda Taşkın, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki hak ihlalleri ve keyfi uygulamaları yazdığı mektubunda, temiz su verilmediği için ciddi hastalık riskleriyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

23 Eylül 2018:  RTÜK ve BTK uzmanlarının hazırladığı taslağa göre, internetten yayın lisansı için MİT ve Emniyet’ten izin koşulu getiriliyor. Tüm radyo-TV yayınları, platform yayınları ile Netflix, Blu TV gibi “IPTV” formatındaki yayınlar “denetim, erişim engeli, lisans iptali” gibi geniş bir sansür çarkının içine alınıyor.

24 Eylül 2018: Kocaeli’nde İsmail Devrim’in oğluna pantolon alamadığı için intihar etmesi haberini ilk yapan gazeteci Ergün Demir gözaltına alındı.

24 Eylül 2018: KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen Barış Akademisyenlerinden Doç.Dr. Gül Köksal’ın Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yayını olan “Kültürel Miras Yönetimi” isimli kitaptaki makalesi yeni basımda yer almayacak!

25 Eylül 2018: TRT kameramanlığı yaptığı dönemde, sosyal medyada hükümeti eleştiren paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle önce açığa alınan, ardından da ihraç edilen kameraman Binali Erdoğan, paylaşımları nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

25 Eylül 2018: Gazeteci Turgay Kılıç, sosyal medyada paylaşımları sebebiyle ifade verdi.

26 Eylül 2018: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet üzerinden yapılan radyo ve TV yayınlarını denetim ve yaptırım kurallarına bağlayan yönetmelik taslağını görüşmek üzere dün toplandı. Yaklaşık 4 buçuk saat süren toplantıda, internetten yapılan TV ve radyo yayınlarına geniş denetim ve sansür yetkisi getiren düzenleme oy çokluğu ile kabul edildi.

26 Eylül 2018:  Rize’de kesilen 100 yıllık ağacın görüntülerini sosyal medyadan yayınlayarak gündem yaratan Gazeteci Deniz Varlı, yayınladığı iki karikatür yüzünden ifadeye çağırıldı.

27 Eylül 2018: Cihatçı gruplara sarin gazı hammaddesi sevkiyatı iddiasını haberleştirdikleri için yargılanan Hakan Dirik ve Erk Acarer’in duruşması ertelendi.

27 Ekim 2018: Gazeteci  Gökhan Özbek, sosyal medya paylaşımlarından dolayı 11 ay 20 gün hapis cezası ve 2.210 TL para cezası aldı.

28 Eylül 2018: 2 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan gazeteci Abdulkadir Turay’a haber kaynağından aldığı bilgi notları gerekçe gösterilerek, 9 yıl hapis cezası verildi.

28 Eylül 2018: Yayınına son veren Ortakhaber.com adlı haber sitesinin sahibi ve yöneticisi gazeteci Metin Gülbay sitede Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde açılan davalarla ilgili bir haberi bir başka siteden alıntılayarak yayımladığı için “cumhurbaşkanına hakaret” suçuyla 442 gün ceza aldı.

29 Eylül 2018: İstanbul Galatasaray’da Cumartesi Anneleri’nin eylemini takip etmek isteyen gazeteciler polis tarafından engellendi.

29 Eylül 2018: İnternet üzerinden sesli ve görüntülü yayınları denetlemek için hazırlanan yönetmelik taslağı önceki gün RTÜK’ün internet sitesinde yayımlandı. Yönetmelik; RTÜK Yasası ve İnternet Ortamından Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa’nın ilgili hükümlerine göre hazırlandı. Ancak bu iki yasada yer alan bazı önemli düzenlemelere yönetmelik taslağında atıf yapılmaması RTÜK ve BTK’ye yasanın çerçevesini aşan yetkiler tanıdı. Taslakta, RTÜK’ün uyguladığı yasağa uymayan sitelere doğrudan BTK Başkanı tarafından 50 bin TL ile 500 bin TL arasında idari para cezası kesilmesi de yer alıyor.