Anket şirketleri ticari kuruluşlardır. En büyük manipülasyon bu kuruluşlarla yaşanır!. Anket şirketleri asla güvenilir değildir. Bunu bir önceki 24 Haziran seçimlerinde görmüştük. 4 anket şirketi fena halde çuvallamıştı!..isimlerini buradan yazmayacağım!.. Hata payı şöyledir, böyledir diyerek, kesin bilenler de oluyor.

Ancak bu falcılık gibi, oradan, buradan edinilen bilgileri enine, boyuna kesip tahmin çıkarmaktır. Dediğim gibi güvenilirliklerini zayıflatan, sorgulatan ticari olmalarıdır!. Kanımca; yüzde yüz doğru bilseler bile hiçbir zaman sandıktan önce şöyle olur, böyle olur dememeli. Bir insana ölüm tarihi vermek gibi bir şey bu!. Ondan sonra o insanın psikolojisini düşünün bakalım!. Anket şirketleri X partisini Y adayını kazanır gösteriyor.

Vatandaş, ben de oyumu ona vereyim de dışarıda kalmayayım, sürüden ayrılanı kurt kapar, çıkarımı koruyayım fikrine kapılarak oraya yönlenmiş olur. Ülkemizde başımıza gelen de budur. Aklıma bir yaşanmış öykü geldi onu anlatayım sonra konuya dönelim.

Seçimler öncesi anket şirketi sonuçları Demirel’e gönderiyor. Ankette Doğru Yol Partisi’nin oyu oranı %29’dur. Demirel cebininden anket sonuçlarını çıkarıp, yeni ankete göre DP’nin oy oranı %45 der. Anket şirketi, aman efendim bizim sonucumuz bu değil, size yanlış verilmiş der. Demirel, olsun, bunu bir sen bir de ben biliyoruz. Bu şekilde halkın yönünü çeviriyorum.” der!..

AŞURE GİBİ ANKET, KİMSE BİR ŞEY ANLAMADI!

CHP için Artvin’de bir anket şirketi anket yapıyor. Tam bir güler misin ağlar mısın anketi, AKP, İYİ Parti, MHP’nin bu anket içinde ne işi var. CHP belediye başkan aday adaylarının anketi içinde bunların ne işi var? CHP’den kimi istersiniz AKP’den, İyi partiden ve diğer partilerden kim aday olsun? Soruları soruluyor. Yetmiyor. Belediyeden memnun olup olmadığınızı, hizmetlerine puan verilmesini VS şıkları koymuşlar. Muharrem Ayı içindeyiz ya. Aşureye uygun olsun diye “AŞURE” anketi yapıyorlar, içinde her şey var!.. Belli ki şirket çıkan sonuçları bu partilere satacak, yada parasını peşin aldı bilmiyorum. Herkesin kafası karmakarışık, hatta anketi AKP yaptırıyor diyenler bile var!..

ANKETÖRLER, ISRARLA İSİM VE TELEFON NUMARASI İSTİYOR!.. BU BİR ANLAMDA ANKETE KATILANLARIN FİŞLENMESİ DEĞİL Mİ? BU NEDİR?

Ancak, anketörlerin ısrarla ankete katılan kişilerin isimlerini, telefonlarını istemesi tam bir skandal… Siz buna nasıl anket diyeceksiniz? Ankette isim, telefon numarasının istenmesi, verilmemesi, durumunda anket yapılamayacağı söylenmesi nedeniyle insanlar ankete katılmıyor. Şimdi siz bundan nasıl sağlıklı bir sonuç çıkaracaksınız?

CHP aday adayları için yapılan anket sade ve net olması gerekirken, kafaların karıştığı, başka partilerin aday adayları ortada yokken onlar adına cevap istenmesi de bir skandaldır!. Bu anketi kim, yaptırıyor? AKP mi? İYİ Parti mi? CHP mi? MHP mi?. Böyle bir şey olabilir mi?

Anket sonuçları kime verilecek? Bu ankete katılan insanlar, bu kez de hangi parti yaptırmışsa onları tarafından yeniden aranacak mı? Ayrı bir sorguya mı tabi tutulacak? Oysa anketler tükenmez kalemle çizmeden yapılıyor ve katılımcı her cevabı kontrol ediyor. Ne demek doğrulamak için telefonunuzu alcağız? Siz sahtekar mısınız ki böyle bir şeye gereksinim duyuyorsunuz?

BU KADAR BASİT KONUYU ZORLAŞTIRIP NASIL ARAP SAÇINA ÇEVİRDİNİZ?

Demokrasi, insanoğlunun çağlar boyunca süren yolculuğu süresi içinde geliştirdiği en güzel yönetim biçimidir. Herkesi insan yerine tabiri caizse adam yerine koymaktır. Alime de dağdaki çobana da fikrini sormaktır. Şimdi mevzu çok basit… CHP’de kim belediye başkan adayı olsun? Soru aslında okur yazar olmayan yada ilkokul düzeyindeki insana sorduğunuzda kolayca cevaplanabilecek bir soru.

Siz bunun cevabını bulmak için tonlarca para verip tamamı ile ticari bir kurum olan bir anket şirketine gidiyorsunuz!. O da kendi yöntemleriyle size bir sonuç getiriyor. Siz de diyorsunuz ki X anketine sorduk, bize bu cevabı verdi. Genel seçim olsa yine anlarım. Ama yerel seçim… CHP’de bundan daha iyi yöntem tüzüğünde yer alan önseçim yöntemi var. Delege yada üye bazında önseçim. Ama illede üye bazında olması en demokratik olanıdır.

Diyorlar ki, bundan önce 2014’te biz bunu yaptık. Ve üçe bölündük. Aynı hataya düşmemek için bu yöntemi uyguluyoruz. Değerli dostlar; 2014 çok farklı ve üzerinde düşünülmesi gereken apayrı bir dönemdi.

EMİN ÖZGÜN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMAK İSTİYORDU!

Bir kere Artvin’de 3 dönem başarılı bir belediye başkanlığı yapan merhum Emin Özgün, 2013’ün 1 Nisan’da belediye başkan adayı olmayacağını açıkladı. Çünkü 4. Dönem aday olması durumunda belediyenin kaybedilebileceğini, yeni adayın çıkmasını, kendisinin artık Artvin’deki görevinin bittiğini, bundan sonraki görev yerinin Ankara olduğunu, dolayısıyla milletvekili adayı olacağı sinyalini açıkça verdi. Bunu söyleyen bir insan yeniden neden aday adayı olsun ki? Milletvekilliği daha alt bir makam mı?

UĞUR BAYRAKTUTAN 2011 YILINDA ÖNSEÇİMLE EN GÜÇLÜ MİLLETVEKİLİ OLARAK TBMM’YE GİRDİ

Zaten 12 Haziran 2011 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekili adayı olma hakkının yıllarca partiye hizmet etmiş Uğur Bayraktutan’ın olduğunu, onu açıkça desteklediğini söyledi. ( o güne dair yazdığım yazıyı yeniden paylaşabilirim) Ve sandıklar kuruldu. 6 aday adayı yarıştı. Önseçim yapıldı.

Bayraktutan Başkan Özgün’ün de büyük desteği ile önseçimi kazandı. Türkiye’de genel merkezin, eğilimin, temayülün, atamanın vekili olmadığını, Artvin Halkının seçtiği vekil olarak övünüyor, özgüveni bu sayede tavan yapıyordu.

Evet, Önseçimle seçilmiş bir vekildi. Ve CHP Artvin’de tarihinin en büyük oyunu alarak Ankara’ya milletvekili gönderdi. Önseçim in ne kadar güzel bir yöntem olduğu, demokrasiyi tabana seçmene yaydığı diğer partilerden en büyük farkın da bu olduğu gururla dillendiriliyordu.

ÖNSEÇİMİ GÜNAH KEÇİSİ İLAN ETMEK NE KADAR DOĞRUDUR?

Peki, 2014’teki önseçim neden aynı sonucu vermedi? Milletvekili Bayraktutan’ın bunu çok iyi düşünmesi gerekir? Emin Özgün gibi bir değeri önseçime sokmak, yeniden 4. Dönem aday olmaya zorlamak tarihin en büyük hatasıydı. Şimdi önseçim yöntemini bu şekilde günah keçisi ilan etmek, Artvin’de CHP’ye yapılabilecek en büyük kötülüktür. AKP’ye belediyeyi şimdiden hediye etmektir!.

Oysa insanlar AKP belediyeciliğinden çok da memnun değiller. Artvin Belediyesi tarihinde bu kadar kötü yönetilmemiş, tarihinde bu kadar büyük borç içinde olmadı!. Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir’in söylediği gibi, AKP belediye başkanlarının valizleri hazır. Sizden haber bekliyorlar, bu süreçten birlik içinde mi çıkacağız, yoksa herkes ayrı yere mi çekecek. Bu haberi bekliyorlar.” Bu ayrı bir yazı konusudur.

ANKETÖRLER FIRÇA YİYOR YADA CEVAP ALAMIYOR!

İçinde kime, neye hizmet ettiği hiç kimse tarafından anlaşılamayan, adına kamuoyu anketi denen bu yöntem 2 günde iflas etmiştir. Anketörler de şaşkına dönmüştür ve maalesef fırçayı sokakta ekmek parası için dolaşan bu genç üniversiteliler yiyor. Onların hiçbir suçu yok. Lütfen onlara kızmayın, kalplerini kırmayın. Bu yöntem şimdiden parti içinde kızgınlıklara, kırgınlıklara sebep oldu. İyilik yapmak mı istiyorsunuz. Durdurun ve iptal edin. Benim söylediğimi teyit etmek mi istiyorsunuz. Çıkın sokağa esnafa bir uğrayın…

Kaldı ki bir şey daha var; Yasal süreç henüz başlamadı. Yani YSK takvimi açıklanamadı. Yarın bir memur aday olmak için ortaya çıkarsa, yasal süreç başladığı için istifa edip partiye müracaat ederse hayır kabul etmiyoruz mu diyeceksiniz? Biz adayımızı belirledik mi diyeceksiniz?

SORUNLU OLAN YERLERE ÖNSEÇİM SANDIĞINI KOYUN!..

Kısaca, her şeye rağmen birliğin, beraberliğin, seçimi kazanmanın biricik yolu yine üye bazlı önseçim olduğu gerçeği var. Eğer tüzükte böyle bir yöntem varsa yapın. Bundan neden kaçılır ki? Bazen çok iyi oluyor, bazen olmuyor.

Böyle bir şey olmamalı. Eğer önseçim gerektiren durum olursa bu yöntem tüzüğe kondu beyler.. Koyun sandığı partiye, üyeler oylarını atsın. Bunu, Hopa, Artvin, Şavşat başka sorunlu yer varsa orada yapın. Hem üyelerinizi adam yerine koyun, hem de aday adayların gönlünü kırmadan onları kazanın. Başka yol yok gibi duruyor!..

Demokrasi şöleni demiyor musunuz. Şölen hep birlikte yapılan ve herksin mutlu olduğu etkinliklere denir. sözde yaptığınız şöleni bir de uygulayarak yapma fırsatı elinizde..

ESEN KALIN