Rize Valisi Bölgede İnceleme Yaptı, Çalışmaları İzledi, Bilgi Aldı, ‘İhalesi Yapılmamış İşimiz’ Kalmadı’ Dedi….

Filiz ŞAN
Rize

Fındıklı’nın Marsis Dağı veya Marsis Yaylası, adeta araçların giremediği, doğayla insanın ve hayvancıların haşır neşir olduğu, bölgenin en yüksek ve görkemli mevkilerinden, eşsiz güzellikleriyle adeta büyüleyen bir nokta.

Rize Fındıklı sınırları içerisinde olmasına karşın daha bir süre öncesine kadar araçla ulaşım, belirli bir noktaya kadar Artvin’in Ardanuç ilçesinden yapılırken, yine Artvin’in Arhavi ilçesinden de bir süre önce buraya araçla ulaşım yolu yapıldı.

1-yayla8-001

İlçelerin ortak kullandığı yaylanın Fındıklı bölümünde ise, doğanın bakir ve doğal kalabilmesi amacıyla herhangi bir yol çalışması talep edilmedi. Yaylacılar ve bölge insanı saatler süren yürüyüşle bölgeye ulaşmayı adeta keyif saydı. Ancak ne zaman ki, HES’lerle birlikte dere ıslahı ve yol çalışmaları başladı, o zaman endişelendi yöre halkı.

Nihayetinde bir süre önce Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı kapsamında yapıldığı kaydedilen ve herhangi bir projesi olmadan illerdeki Özel İdareler tarafından kısmi ihalelerle birbirine bağlanması hedeflenen ‘Yeşil Yol’ çalışmaları gündeme gelince, Marsis’in nasıl geçileceği de merak konusu oldu.

Zaman zaman yapılan ihaleler ve yol düzenleme çalışmaları kapsamında yapılanların asıl hedef ve amacı ise Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın bölgedeki inceleme gezisi sırasında ortaya çıktı.

Doğu Karadeniz Bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacağı kaydedilen ve gelen tepkilere karşın yapımı süren Yeşil Yol çalışmaları kapsamında Fındıklı’nın Çağlayan Vadisi üzerinden de bağlantı yolu yapılacağı kaydedildi.

HES projeleriyle Fındıklı vadilerine giremeyen çok uluslu şirketlere, dere ıslahları ve yol genişletme ve yapım çalışmalarıyla ön açıldığı ifade edilirken; Rize ile Artvin İl sınırındaki Marsis Dağı eteklerine kadar uzanacak yoldaki çalışmaları yerinde inceleyen Rize Valisi Erdoğan Bektaş “Bu coğrafyanın, insanımızın gündemine girmesini, gezginlerin buralara ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Fındıklı Kaymakamı Vedat Yılmaz, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Ümit Hüseyin Sarı, İl Tarım ve Orman Müdürü Şafak Bulut ve diğer yetkililer ile birlikte Fındıklı Çağlayan Vadisi’nden geçen Yeşilyol bağlantı yolundaki çalışmaları inceleyerek Vali Bektaş, çalışmalar hakkında da bilgi aldı.

Kaçkarların Rize’ye göre en doğu yakasındaki zirvelerinden olan Marsis Dağı, Altıparmaklar ve Verçenik’e kadar uzanacak bağlantı yolunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bektaş, “Fındıklı’dan başlattığımız Çağlayan Vadisi’nden devam eden ve Yeşil Yol ile de bağlantılı olan yolu bu boğaza bağlayıp Artvin-Yusufeli-Fındıklı hattını işlerliğe kazandırmış olacağız” dedi.

Kaçkarların her zaman sürprizlerle dolu olduğunu vurgulayan Vali Bektaş, “Kaçkarlarda olunca böyle sürprizlere hazır olmak gerek, biraz evvel hava açıktı, şimdi sis bastırdı. Çalışmaları izlemek için geldik buraya” dedi.

Başlatılan çalışmalar için bölgede ihalesi yapılmamış pek işleri kalmadığını ifade eden Bektaş, “Vatandaşın da başka talepleri var. Henüz yol ulaşmamış bir dizi yayla var. O yaylalara ulaşma çabaları var. Bizde elimizden geldiğince destekliyoruz. Bu coğrafyanın, insanımızın gündemine girmesini, turistlerin buralara ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yeşil Yol bir konsept proje. Aslında dikkatleri bu bölgelere,  yüksek rakımlara çekmenin adı Yeşil Yol ve Yeşil Yol’un dikey bağlantıları tamamlandıkça buralar ulaşan insan sayısı elbette her geçen gün artıyor” şeklinde konuştu.

İncelemeleri sırasında Çamlık ve Çatak Yaylalarını ziyaret ederek yayla sakinleri ile sohbet eden Vali Bektaş’ı karşılarında gören yaylacılar yaşadıkları sorunları da gündeme getirirken sohbet etme imkanı buldular. Yaylacılığı bıraktığını söyleyen bir yayla sakini ile konuşan Vali Bektaş, “Benim annem yaylacılığı bırakamıyor, sen ne etinde bıraktın” diye sorması gülüşmelere neden oldu.

Bilindiği üzere, bölgede devam eden Yeşil Yol çalışmalarının yargı süreci de devam ederken, Fındıklı’daki çalışmalar için herhangi bir hukuki süreç başlatılmadığı da öğrenildi.