‘300 Spartalı’ Davası 13 Aralık’a Ertelendi…

2-artvin-dava

Artvin’in Cerattepe’sinde, 16 Şubat 2016’da hukuksuz bir şekilde kolluk güçlerini yanına alarak Cerattepe’ye giren maden şirketi, 22 hektarlık alanda başlattığı katliamı 240 hektar alana çıkarmak için yeni başvuruda bulundu. Artvin halkı ise buna dur demek için dava açtı.
Artvin’den gazeteci arkadaşımız Sami Özçelik’in haberine göre, “Ya Artvin ya maden” tercihi ile karşı karşıya olan Artvin’e, Artvin halkı sahip çıkmaya devam ediyor. Yaygın basında 300 Spartalı olarak bilinen, yandaş medyanın ise “sözde çevreciler ağaç kesip kütükle yol kapadılar” diyerek saptırdığı haberde fotoğrafta duran kütük, Orman İşletme Müdürlüğü’nün daha önce kestirdiği eski ve çürüktü. Ancak Cerattepe mücadelesini karalamak için algı haberleri yapılmıştı.

Bu fotoğrafta bulunan insanların bazılarına dava açılmış, birkaç duruşması yapılmış, dava ertelenmişti. Rize’de geçen hafta yine meşhur ‘Kütük davası’ vardı. Duruşma yine ertelendi. Bu kez 13 Aralık 2018 tarihine ertelenen duruşma bir tarafta beklerken, öte yandan, 27 Eylül 2018 Perşembe Günü Rize İdare Mahkemesi’nde yine farklı bir Cerattepe davasının daha duruşması yapıldı.
Bu davanın konusu ise, maden şirketinin önce sadece teleferik dahil, toplamda 22 hektarlık alan için izin talep etmişken, Cerattepe’ye girdikten kısa süre sonra 240 hektar alan için başvuru yapmalarına karşın, tüzel ve özel kişilerden oluşan 350 kişi dava açtı.

Bu şekilde Artvin’in üzerinde bulunan Cerattepe, Kafkasör, Hatila Milli Parkı, Genya maden arama ve işletme alanları haline getirilmek istendiğini savunan davacılar, şirketin açık altın madeni işletmeciliği için daha önce izin başvurusu yaptığını, bunu geri çekmediğini hatırlattı.

Cerattepe ile ilgili olarak onlarca kişi 2 yılı aşkındır yargılanıyor. Maden şirketi ise devletin daha önce söz verdiği, ‘davalar bitmeden hiçbir çalışma yapılmayacak’ diyerek güvence verdiği alan geri dönülmesi imkânsız bir şekilde tahrip etmeye devam ediyor.

            Daha Önce de Ertelenmişti!

Türkiye genelinde, kamuoyunda ‘300 Spartalı davası’ olarak bilinen 2Kütük davası’ daha önce de ertelenmiş, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan açıklama yapmıştı.
Karahan, maden şirketinin başvurusuyla açılan ilk davada, 6 yöre sakiniyle birlikte yargılanıyor.

“İş ve çalışma hürriyetinin ihlali” iddiasıyla açılan dava, 12 Kasım 2015’te başladı. Şimdiye dek 5 duruşma yapıldı.

Artvin Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 3. davada da “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne Silahtan Sayılan Alet İle Katılma, Huzur ve Sükûnu Bozmak” suçlamasıyla 5 Mayıs 2016’da, Karahan ve 11 kişiye açıldı. Davanın konusu Cerattepe’yi korumak için 16 Şubat 2016’dan itibaren Artvin’de devam eden protestolar. Eylemlerde polis müdahale etmiş, Artvinliler dağılmamıştı.

Dördüncü dava ise Artvin Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Karahan ve 13 kişiye, “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Katılarak İhtara rağmen kendiliğinden Dağılmama, Toplantı ve yürüyüşlere Silah veya 23. Mad. Belirtilen Aletlerle Katılma” suçlamasıyla 15 Haziran 2016 tarihinde açıldı.

Davaya konu olay: “17 Şubat 2016 günü sabah 6.00 sıralarında Cerattepe mevkii Atmaca Mevkiinde Yolun trafiğe kapalı olması üzerine kapatan araçların çekilmeye başlandığı, aynı güzargahta yaklaşık 200 metre ileride yolun kenarında bulunan paletli kepçenin üzerinde ve etrafında bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın öncülüğündeki Cerattepe’yi korumak için yapılan eylem.”

Artvin Asliye Ceza Mahkemesi görülen son dava ise Karahan ve 20 kişiye, “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Katılarak İhtara rağmen kendiliğinden Dağılmama, Toplantı ve yürüyüşlere Silah veya 23. Mad. Belirtilen Aletlerle Katılma” suçlamasıyla 5 Aralık 2016’da açıldı.

Davaya konu olay şöyle: “16 Şubat 2016 günü maden çalışması yapmak isteyen şirkete yer tahsisi yapılmasını ve çalışmalarda kullanılacak olan araçların Cerattepe’ye götürülmesini protesto etmek amacıyla, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda yurttaş Atmaca mevkiinde toplandı. Polis sert müdahale etti. Ancak Artvin halkı dağılmadı.”