Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde kurulmak istenilen jeotermal santraline karşı çıkan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu topluluk, Atatürk Kent Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

Yaklaşık 2 aydır yapılmak istenilen jeotermale karşı mücadele başlatan vatandaşlar, mahallerine jeotermal santral yapılmasından vazgeçilene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi. Ellerinde ‘Suyumu kirletme’, ‘Bu topraklar bizimdir, bizim kalacak’, ‘Kanser olmak istemiyorum’, ‘Ağaç yoksa hayat yoktur’, ‘Topraklarını satma, geleceğini kirletme’, ‘Bırakın dağımdan yağ, ovamdan bal aksın’ yazılı dövizleri taşıyan mahalleli kadın ve çocuklar, Atatürk Kent Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

Kızılcaköy Mahallesi’nde özel bir firma tarafından jeotermal santral kuyusu açma işlemi başlatmasının ardından mahalle meydanında kurdukları çadırda uzun süredir nöbet tutan mahalleli, bu kez eylemlerini şehir merkezine taşıdı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 150 mahalleli, Aydın’da hızla artan jeotermal santrallerden doğaya salınan sıvı ve gazların, ilin havasını, suyunu ve toprağını kirlettiğini ileri sürdü. Firmanın mahallelerinden çıkana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten Ayşe Ayav, “Jeotermalcileri köyümüzde istemiyoruz, bu nedenle nöbetimizi sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanı’mızdan da yardım istiyoruz. Bizim mahallemizi kucaklasın. Bizim gidecek başka bir yerimiz yok. Biz İncirliova ile Efeler arasında çok zengin toprakları olan insanlar değiliz. 2 dönüm ile 30 dönüm arasında arazilerimiz var. Köylü, bamya ve börülce ekerek, emekli maaşını alarak çocuklarını okutmaya çalışıyor. Biz oksijen istiyoruz ve temiz havada yaşamak istiyoruz” açıklaması yaptı.

Bir süre meydanda oturma eylemi yapan mahalleli, ellerindeki dövizler ile sloganlar atıp sorunsuz olarak dağıldı. Mahalle halkına CHP Aydın Milletvekili Adaylarından Fulya Üstündağ da destek verdi.

ERDAL AYDIN
Aydın Denge Gazetesi