HANGİ ŞİDDET

Öncelikle, şiddetin her türlüsüne, şiddetle karşı olduğumun altını kalın kırmızı ile çizeyim. Sağlık görevlilerine şiddet uygulandığından yakınılıyor.

Ya, sağlık görevlilerinin, vatandaşlara uyguladığı şiddet…

Sürekli kullandığım raporlu ilacım bitti.Yazdırmak için Beşiktaş Sağlık Merkezi’ne gittim. Aile hekimim dışarı göreve çıkmış.

Hekimin birinin odasına girip durumu açıklayıp yardımcı olmasını rica ettim.

Başından savdı. Bu kez karşı odadaki hatunun kapısını çaldım. Boş oturan hekim, doktorumu sordu, söyledim. O, cuma günleri olmaz. bilmiyor musunuzdan başlayıp birkaç dakika ukalalık yaptı. Biraz da kadın olduğu için, özenle verdim karşılığını. Sesimin tonundan, herkes gibi olmadığımı anladı, reçete yazdı.

Oysa, on on beş saniyede ilacımı yazacak, iş bitecekti.  En çok on beş saniyesini alacak iş için niye kendi doktorunuza gitmiyorsunuz diye bir insana uyguladığı şiddetin karşılığını görseydi, sorumlu kim olacaktı.

Binlerce sağlık çalışanından, niye zaman zaman birkaçı şiddeti üzerine çekiyor. Bu, ciddi biçimde düşünülmeli, herkes tarafından. Etki tepki yasasını unutmadan. Bu arada, bu düşüncelerim, bugün oluşmuş da değildir. Yaşanmış çok örneğim var.

VE BİR ANI

Vurulmuşum yaralıyım. Hastanede 42 derece ateşle yatakta kıvranıyorum. Koğuş arkadaşlarım, hemşireyi çağırıyor. “Yazık bu insana, saatlerdir ateşlerde yanıyor” diyorlar.

“Ben ne yapabilirim ki” diyor, ben çıldırıyorum. Git nöbetçi doktoru çağır, diye bağırınca “Doktor bey uyuyor, rahatsız mı ediym” demez mi… Bilalleşmek farz oluyor.

Doktor olacak dana, ne olay çıkarıyorsunuz diyerek afra tafra ile geliyor. Bilalleşmek bir kez daha farz oluyor. Fırçayı yiyince, hemşireye, yap bir dolantin -uyuşturucu- uyusun, diyor. Gördünüz mü çözümü.

Bu dana, bir süre sonra, nişanlısının milli eğitimde bir sorunu için benden yardım istedi. Selamım gitti, sorunları çözüldü.

Muhalefet yaptığını sanan salaklar, sorunu ortaya adam gibi koymuyor. Bu insanlar niye sağlıkçılara saldırıyor, burada bir sorun var demek yerine, sağlıkçılar hamaseti, dalkavukluğu yapıyor. Zaten neyi doğru yapıyorlar ki. Doğru muhalefet yapsalar, bu yönetim bu kadar fütursuz olabilir mi. Canları cehenneme…