48084339_10156808477438674_4412122982948798464_nHukuki süreci beklemeden Cerattepe’ye zorla giren maden şirketi, devletin mahkeme süreci bitene kadar Cerattepe’de hiçbir çalışma yapılmayacağı sözüne rağmen, 2 yılı aşkındır gece gündüz demden çalışıyor. Cerattepe’de şimdiden kocaman bir alan yarılmış durumda ve karşı taraftan çok net şekilde görülebiliyor.

Asıl maden çıkarma işlemi ise İşletme ruhsatı alacakları 2019 yılından sonra başlayacak. Şu an şantiye kurma, tesisleşme, altyapı, üstyapı kurma aşaması içindeler. Madenciliğin en önemli gereksinimi tabii ki sudur.

ARTVİN BELEDİYESİ’NİN GETİRDİĞİ SİTİMSARA SUYUNU MADEN ŞİRKETİ CERATTEPE’DE KENDİSİNE BAĞLIYOR!..

Artvin Belediyesi’nin şehir su sorununa çözüm olsun diye 2012 yılında Artvin Su şebekesine bağladığı Sitimsara suyunu maden şirketi kendisine bağladı. Bu suyu alırken de kimseye bir şey sormadı. Özellikle Hatila köylüleri bundan dolayı tepkilerini dile getirdiler. Hatila muhtarlığı, kendilerine sorulmadan alınan suyu kimden alındığı sorusunu sorarak bir dilekçeyle maden şirketinden bilgi istedi.

BELEDİYE SUYUMUZ YOK DİYOR SİTİMSARA SUYUNU TERKEDİYOR!

Olayın bir başka boyutu ise Bu suyu Artvin Belediyesi büyük uğraşlar sonucu Artvin’e akıtmışlardı. Taşlıca köylüleri de suyun şehirde yine kendilerine, Artvin Halkı için getirildiğinden hiçbir itirazda bulunmamışlardı. Peki Belediye, su sorunumuz var. Su bize yetmiyor dediği bir dönemde bu suyu neden bıraktı? Belediyenin döşediği borulara kendi borularını ek eden ve maden alanına suyu götürmeye çalışan maden şirketi belediyeye bununla ilgili herhangi bir bilgi verdi mi?

Sonuçta o su ve hortum Artvin Belediyesi’nin dolayısıyla Artvin Halkı’nın malıdır. Bunun dışında şayet bu su Cerattepe’ye götürülürse çok fazla su olduğu için atık su bir şekilde bırakılacak ve toprağa sızacak. Burada heyelan riski de oluşturabilecek. Zaten şu an oradaki atık sular nereye nasıl bıraktığı bilinmiyor!.

48123069_10156808481218674_761418699952357376_nEROĞLU ÖZGÜN’Ü ÖZGÜN’DE EROĞLU’NU CUMHURBAŞKANI GÜL’E ŞİKAYET ETMİŞTİ!

2013 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Artvin’e geldiğinde Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün’ü makamında ziyaret etti. Ziyaretinde Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’da vardı. Eroğlu Başkan Özgün’ü Cumhurbaşkanı Gül’e şikayet ederek,” Efendim biz Hatila bölgesinden Artvin’e su getirmek istiyoruz. Ancak başkan protokole imza atmıyor, yapamıyoruz.” Başkan Özgün, o klasik hareketiyle oturduğu yerden kalkarak,

”Sayın Cumhurbaşkanım, Ben de bakandan şikayetçiyim. DSİ olarak bana su getirelim diyorlar ama 50-60 trilyona mal olacak proje için yarısını bizden istiyorlar. Bana 15 trilyon versinler 50 yıllık sorunu çözerim. Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yediremem, buna imza atamam.”demişti.

Gerçekten de bu anlaşmaya imza atmadı. 1 yıl sonra Mehmet Kocatepe belediye başkanı seçilir seçilmez hemen bu protokole imza atarak Artvin halkını anında 25 Trilyon borca soktu.

(Bu proje o zamanın birim fiyatlarına göre bu rakamdı. Tamamlandığında arıtma ile birlikte 100 trilyona çıkabileceği, Artvin Halkı’nın DSİ’ye borcunun 50 trilyon olacağı da konuşuluyor.)

HATİLA SUYU MADEN ŞİRKETİ YÜZÜNDEN GETİRİLMEK ZORUNDA KALINDI. ÇÜNKÜ…

Peki neden alacele bu Hatila suyuna daldılar? Çünkü yukarıdaki suları maden şirketi kendisine alacak. Yukarıda çok su lazım. Bunun yanında gerçekten maden faaliyeti başladığında yer altı suları kirlenecek. Şehir susuz kalacak. Bu nedenle alacele bu projeyi harekete geçirdiler. Hesaplarına göre proje 2017 yılının sonunda bitecekti. Beyanatlar bu yöndeydi. Şu an ödeneksizlik nedeniyle çalışmaların durmuş olduğu belirtiliyor. 2019 yılına gelmiş bulunuyoruz. Su ve arıtma tesisi inşaatı bitmiş değil.

Üstelik Milli park olan Hatila Vadisi’ne sorumsuzca girilmiş, pasalar dereye, Ormanlara boca edilmiş, çöpler gelişi güzel atılmış. Trilyonlarca liraya mal olmuş yeni Hatila taş yolu bozulmuş, ormanların içine pasalar atılmış, ancak maalesef ilgili kurumlar gerekli denetimler yapmadığı için büyük tahribatlar yapıldı. Bu konuda il çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne Yeşil Artvin Derneği bir dilekçeyle başvurarak konuyla ilgili bilgi istemişti.

47573777_10156808479053674_3883902852342480896_nCERATTEPE MADENCİLİĞİ BU BÖLGEDE HER ŞEYİ VE ARTVİN’İ YOK EDECEKTİR!

Sitimsara suyunu Hatilalılara sormadan alan şirket Belediyenin 2012 yılında Sitimsara’dan döşediği hortuma Cerattepe jandarma nöbet noktasına yakın yerden kendisine doğru gidecek şekilde hortumlar ekleyerek suyu maden sahasına götürme çalışmalarını sürdürüyor.

Cerattepe’de madenciliğin burada bulunan orman, su, yeraltındaki tüm madenler, ekosistem, taş, toprak aklınıza gelen herşeye el koyup yok edeceğini, Kuş uçuşu sadece 4 kilometre aşağıda bulunan Artvin’in şehrini de tıpkı Pompei şehrine benzer bir şekilde yok edeceği bilimsel raporlarda, mahkeme kararlarında belirtilmiş, Artvin Halkı’nın “tercih” noktasında olduğu, “Ya Artvin Ya maden” ibaresini düştüğü görülmüştü.

Öte yandan Hatila Muhtarlığı, suyun nasıl verildiği ile ilgili bilgi almak istediğini yazdığı dilekçeyle ilgili kurumlara iletti. Hatila’da bir çok mahalle’de su sorununun var olduğunu, eğer belediye su hakkından vazgeçmişse bu suyu kendi su ihtiyacı olan mahallelerine götürebileceklerini de dile getiriyorlar.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK