47576564_10156808287308674_1867505772334678016_nArtvin Halkevleri, Yılmaz Erdoğan’ın “Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? Adlı 2 perdelik komedi oyununu sergilemek üzere KTÜ öğrencilerinin kurduğu Kota tiyatrosuyla anlaştı. 7 Aralık 2018 Cuma akşamı saat 19.00’da OYNANACAKTI. Valilik izni alındı. Afişler asıldı, biletler satıldı. Tiyatro göstersinin yapılacağı günden bir gün önce 6 Aralıkta Tiyatronun başrol oyuncusu Berivan Bila gözaltın alındı.

Önce serbest bırakılacağı ve oyuna yetişebileceği söylendi. Ancak tutuklandı. Durum böyle olunca Artvinli tiyatro severler Ateş böceğini göremedi, izleyemedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi ve Trabzon Halkevi üyesi Berivan Bila dün (6 Aralık) sabah saatlerinde sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, baskın sırasında Bila’nın bilgisayarı ve cep telefonu ile çok sayıda gazete, dergi, kitaba da el konulmuştu.

Bila, 28 Temmuz 2017’de yazdığı “Gazetecilik bölümü ders 1: Gazetecilik Suç Değildir” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği iddiasıyla, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlaması ile tutuklandı.
Bu gelişmeler üzerine Halkevleri Artvin Şube Başkanı Dursun Ali Koyuncu Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi sinema salonu önünde bir basın açıklamasında bulundu. Koyuncu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“11 ayın ardından tekrar aynı yerdeyiz. Sinema salonu önündeyiz. Daha önce Barış Atay’ın “Sadece Diktatör” adlı oyunu iptal edilmişti. Şimdi günler önce hazırlığını yaptığımız, başvurusunu yaptığımız bu meşhur salonun önünde yine basın açıklaması yapmak durumunda kalıyoruz. Dün gece “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü” oyununun başrol oyuncularından Trabzon Halkevi Üyesi, KTÜ Gazetcilik Bölümü öğrencisi Berivan Bila dün gece 2017 yılında yayınladığı bir yazı nedeniyle tutuklandı. Bu nedenle tiyato iptal edildi. Bilet alkan arkadaşlarımız ücretlerini bizden alabilirler.

48020154_10156808285318674_8726349410520268800_nEvet, binler gazetecinin , yüzlerce öğrencinin tutuklu olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Aslında ülkemizde cezaevlerinden farklı olmayan bir dönemi yaşıyoruz. Evet onlar cezaevinde tutuklu ama biz de dışarıda tutukluyuz. Ya AKPl, AKP yalaması olacaksın, ya Tayyip Erdoğan’a methiyeler düzeceksin. Susmazsan, bunlar FETÖcü, bunlar hain, bunlar terörist diyerek bir şekilde cezaevine atılacaksın. Yada dışarıda, sokakta tutuklu hayatı yaşayacaksın.

Bugün bir arkadaşımız daha tutuklandı. Binlerce öğrenci, siyasetçi, gazeteci cezaevlerinde. Suçları sadece Tayyip Erdoğan’a muhalefet etmek. Arkadaşımız Berivan Bila, Ahmet Şık’ın tutuklanması üzerine bir yazı kaleme almıştı. O yazı elimde yazı biraz uzun bölümler halinde okuyacağım. Arkadaşımız o dönemde “gazetecilik suç değildir” adlı bir yazı kaleme almıştı. Yazı da FETÖ’nün AKP ile ilişkisini bir bir anlatmıştı. FETÖcülerin dışarıda AKP karşıtlarının cezaevinde olduğunu, AKP’ye yalakalık etmeyen gazetecilerin tutuklu olduğunu, Ahmet Şık’ın da boyun eğmediğini, bu yüzden cezaevinde olduğunu belirtmişti. AKP’nin FETÖ ile olan ilişkilerini kaleme almıştı. Hepimizin bildiği o ilişkilerden bahsetmişti. Bu yazı yüzünden arkadaşımız dün tutuklandı. Ben yazısını basınla paylaşıyorum. AKP ile mücadele etmeye devam edeceğiz.
AKP, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle 5 yıl önce yaşanan gezi isyanını gündeme getirmiş olabilir.

Elektrik Faturasını ödeyemeyen vatandaşın isyanından korkuyorlar, Öğrencisine palto, bot alamayan babanın isyanından korkuyorlar. Evine ekmek götüremeyen babanın isyanından korkuyorlar. Biz onların korkusu olmaya devam edeceğiz. Gerek seçimlerde olsun gerek sokaklarda amfilerde, alanlarda AKP’nin FETÖ ile olan kirli ilişkilerini söylemeye devam edeceğiz. Krize karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Onların tek derdi tek adam diktatörlüğünü sağlama almak. O oyunu Artvin’e getireceğiz. Tekrar başvuruda bulunacağız. “dedi. KTÜ Gazetecilik bölümü öğrencisi Berivan Bila’nın yazdığı yazıdan bir bölümde şu ifadeler yer alıyor;

48080616_10156808285568674_4784029273465815040_nBiz genç gazeteci adayları… 80 darbesinin korkunç hikayeleri ile büyümüş, ama daha beterini yaşayan, önce AKP – Cemaat ittifakına sonra ise çatışmasına şahitlik etmiş ve bu çatışmanın meyvesi olan OHAL ve adeta padişah fermanlarını aratmayan KHK’lara maruz kalmış buna rağmen gelecek güzel günlere umut ile bakan üniversiteli sıra arkadaşlarım merhaba baskıların ve diktatörlüğün gölgesi nezaretinde umarım tatiliniz iyi geçiyordur” diye başladığı yazısında, Cumhuriyet davasından bahsediyor, Ahmet Şık’ın savunmaları ile “zulmedenler safına karşı onurlu duruşu ve kılıç gibi kalemi ile biz genç gazetecilere ilham olduğunu” belirtiyor ve yazısını şöyle sonlandırıyor:

“Biz genç gazeteci adayları da aynı cesaretle aynı suçu işlemeye talibiz. Sansüre karşı yaşamları pahasına mücadele veren gazetecilerin mirasının getirdiği bir sorumluluk var üzerimizde biliyoruz. O sorumluluğu en iyi şekilde taşıyan üniversiteliler olacağız.”
Basın açıklaması öncesinde İl Emniyet Müdürlüğü geniş güvenlik önlemleri aldı. basın açıklaması olaysız bir şekilde sona erdi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK