Yarkadaş: “AKP en temel hakları ayaklar altına aldı ve yok etti.”
CHP İstanbul 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarının insan hakları karnesinin bir utanç vesikası olduğunu söyledi.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 70. yıldönümü ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Yarkadaş, “AKP, insan haklarını yük olarak görüyor” dedi.
“TÜM HAKLAR YOK EDİLDİ”
Yarkadaş, AKP’nin adil yargılanma, bilgi edinme, bilgi verme, çalışma, barınma, söz söyleme, düşünme, düşünceyi ifade etme, sağlıklı yaşama ve örgütlenme gibi tüm hakları sistematik bir biçimde yok ettiğini belirtti.
KHK’YI HATIRLATTI
AKP iktidarının 16 yıldan bu yana insan haklarını hiçe saydığını belirten Yarkadaş, “Sadece KHK mağduru yurttaşlarımıza uygulanan zulüm bile bunun için yeterli bir örnektir” ifadesini kullandı.
“SOSYAL ÖLÜYE DÖNÜŞTÜLER”
Onbinlerce yurttaşın 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL sonrası açlığa ve ölüme terk edildiğini belirten Yarkadaş, “Akademisyenler, öğretmenler, memurlar, öğrenciler, askerler ve polisler AKP eliyle sosyal ölüye dönüştürüldüler. Çalışma hakları ellerinden alındı. En temel insani hakları yok edildi” diye konuştu.
CÜPPELER AYAKLAR ALTINDA
Ankara Üniversitesi önünde düzenlenen bir hak arayışı gösterisinde polislerin avukatların cüppelerini ayaklar altına alarak ezdiği görüntüleri de hatırlatan Yarkadaş, “AKP’nin insan hakları ile ilişkisini o fotoğrafa bakarak görebilirsiniz” dedi.
EREN ERDEM 163 GÜNDÜR TUTUKLU
162 gazetecinin cezaevinde tutulduğunu da belirten Yarkadaş, “CHP eski Milletvekili Eren Erdem de bu gazetecilerden biri… Erdem  yazdığı haberlerden dolayı 163 gündür cezaevinde… Onlarca gazeteci de aynı kaderi paylaşıyor. AKP, gazetecileri tutuklatarak en temel haklardan biri olan ‘bilgi edinme hakkı’nı da gasp ediyor” ifadesini kullandı.
“İDDİANAMESİZ İNFAZ!”
AKP’nin insan hakları kavramını bir yük olarak gördüğünü uygulamalarıyla ortaya koyduğunu da belirten Yarkadaş, “İnsan haklarını, iktidarlarının bekası için hem yük hem de tehlike olarak görüyor ve bu yüzden tüm hakları çiğniyorlar” dedi.
Yarkadaş, Osman Kavala’nın 400 günü aşkın bir süredir iddianamesi bile hazırlanmadan cezaevinde tutulduğunu da hatırlatarak başta Kavala olmak üzere binlerce kişinin ‘adil yargılanma hakkı’nın gasp edildiğini vurguladı.
HDP’LİLERİN VE AVUKATLARIN HAKLARI DA ÇİĞNENDİ
Yarkadaş, HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken’e peş peşe verilen cezaların da ‘adil yargılanma ilkesi’ne aykırı olduğunun altını çizdi. CHP’li Yarkadaş, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının yargılanma sürecini de bu ilkeye aykırılık açısından örnek olarak gösterdi.
“AKP DEMOKRASİ DERSİ VEREMEZ”
Dünyanın tüm ülkelerinde insan haklarına yönelik bir saldırı olduğunu da belirten Yarkadaş, “Fransa’da direnen Sarı Yelekliler’e yönelik barbarlık,  Avrupa demokrasisinin makyajını döktü. Sarı Yelekliler, barbarlığa karşı insanlığın değerlerini hepimize hatırlattı. Ama onlar da barbarlıkla yüz yüze kaldı” ifadesini kullandı.
Yarkadaş, Gezi’yi şiddet uygulayarak bastıran AKP’nin, Sarı Yelekliler eylemi üzerinden hiç kimseye ‘insan hakları’ ve ‘demokrasi dersi’ verme hakkının olmadığını da sözlerine ekledi.
CHP’li Yarkadaş, “AKP’nin insan haklarıyla temel ilişkisi onu yok etmek üzerine kuruludur” ifadesini de dile getirdi.