1033998561

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Roboski katliamının 7’inci yıldönümü vesilesiyle, Roboski halkının temsilcisi olan ve tutuklu bulunan milletvekilimiz Ferhat Encü’ye mektup gönderdi:

İşte Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin mektubu:

Sevgili Ferhat Encü,

Roboski Katliamı’nın yıldönümünde, yaşamını yitirenleri büyük bir borçluluk duygusu ve rahmetle anıyoruz. Kardeşini ve yakınlarını kaybeden biri olarak seni ve senin şahsında Roboski Katliamı’nda yakınlarını yitirmiş bütün aileleri selamlıyor, bu ortak acıyı yürekten paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bilinmesini isteriz ki, bu acı bizler için her daim ilk günkü kadar tazedir, yakıcıdır.

Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirdiği katliamları “tarihsel bir zorunluluk” olarak açıklayan anlayış, Roboski Katliamı’nı da “kaçınılmaz” olarak nitelendirdi. Bu ülkeyi yönetenler ve failler el birliği ile işlenen bu Kürt katliamı sonrasında birbirlerine teşekkürler ve hediyeler sundular.

Kürdistan coğrafyasındaki bütün canlılar ve dünya alem şahit oldu ki, hiçbir suça gerek olmaksızın,  sadece ama sadece Kürt olmak devletin kıyımına uğramak için tek başına yeter sebeptir. Roboski’den sonra Kürtler bir kez daha anladılar ki, Kürdün özgürlüğü ve eşitliği vazgeçilmezdir. Bir devlet Kürtlerin yaşadığı bölgeye neden sadece bomba, neden sadece silah, neden sadece baskı ve işkence, neden sadece yoksulluk götürür? Neden sadece ve hep ölümü reva görür?

Toplumların yaşamlarına derin etkilerde bulunmuş tarihsel olaylar hafızalarda önemli bir yer tutarlar ve asla unutulmazlar. Bizler biliyoruz ki, Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilmiş bütün katliamlar gibi Roboski Katliamı da “kaçınılmaz kaza” olarak nitelendirilip tarihin tozlu raflarına asla kaldırılamaz. Yüzleşilmemiş ve hesaplaşılmamış katliamların tarihini yazan defter bir gün mutlaka açılacak ve adalet mutlaka tecelli edecektir. Hak ve özgürlük mücadelemiz; onurlu yaşam ve onurlu barış mücadelemiz hakikatleri bir gün mutlaka aydınlatacaktır.

Varsın yedi yıldır dava ile ilgili tek bir adım bile atmasınlar; varsın Roboski halkının temsilcisini, seni tutuklamış olsunlar; varsın Roboski Katliamı ile ilgili Meclis’te verdiğimiz bütün önergeleri ret etsinler ve “Roboski Katliamı” ifadesini ‘kaba ve yaralayıcı’ bulsunlar; varsın Amed’deki Roboski Anıtı’nı kaldırsınlar; varsın hukuk dışı KHK ile Roboskili ailelerin kurduğu derneği kapatsınlar… Hiçbir çabaları insanlığa karşı işledikleri bu suçun üzerini örtemeyecektir.

Bizler HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak sana, Roboski’nin acılı ailelerine ve bütün halkımıza söz veriyoruz; bu hesap mahşere kalmayacak. Bizler, ödenen bütün bedellerin ağır yükünü sırtlayarak, acıları paylaşarak, öfkemizi ortak mücadelemize taşıyarak inatla haykırıyoruz: Kaçınılmaz olan özgürlüktür, eşitliktir, barıştır!

Partimizde bu dava için oluşturduğumuz heyetle süreci yakından takip edeceğiz. Roboski’nin faillerinden yargı önünde hesap soruluncaya kadar var gücümüzle mücadele edeceğiz. Roboski herkes için bir vicdan ve insanlık sınavıdır. Türkiye’nin geleceğini faşizme teslim etmek istemeyen herkese bir kez daha Roboski’yi, 34 canın hatırasını sahiplenme çağrısı yapıyoruz. Saygılarımızla…