CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İl Müdürü’nün, Bakanlıkta bakım elemanı olarak görev yapan kadınları taciz ettiği ve cinsel temasta bulunduğu iddialarını meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Başarır, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde;

“Bakanlığınız Ankara İl Müdürü’nün bakım elemanı olarak çalışan bir kadına  tacizde bulunduğu, bir dernekte buluşmak istediği,  mesajlar attığı, kadın çalışanın bundan rahatsız olduğu, bu ifadelerin Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma dosyasındaki ifadeler olduğu, tacize uğrayan kadının 2 ay sonra Savcılığa verdiği ek ifadeyle, Müdür’le buluştukları gün cep telefonuna kaydettiği konuşmalar ile gönderdiği mesajları da ibraz ettiği ve dosyanın siyasi iradelerce kapatılmak istendiği basında yer almıştır.

Ayrıca söz konusu il müdürünün, kurumda çalışan diğer kadınları da taciz ettiği, Bakanlığın çocuk evlerinde 4/D statüsünde çalışan 7-8 kadınla cinsel temas halinde bulunduğu ve kadınların şikâyeti sonucu soruşturma başlatıldığı iddiaları da kamuoyunda konuşulmaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1-Basında yer alan haber ile Ankara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü’nün, il müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezine ait çocuk evlerinde çalışan 4/D statütüsündeki bakım elemanları ile cinsel temasta bulunduğu ve konu hakkında şikayet üzerine yasal işlem başlatıldığı yönündeki iddialar doğru mudur? Doğru ise sonuçları ne olmuştur?

2-İddialar doğru ise, söz konusu cinsel temas, kimsesiz ve devlet güvencesi altında olan çocuklarımızın evde bulunduğu sırada mı olmuştur? Bu temasın çocukların yanında olup olmadığı bakanlık tarafınca araştırılmış mıdır? Çocuklar böyle bir olaya şahit oldu ise çocuklara psikolojik destek verilmesi tarafınızca düşünülmekte midir?

3-Geçtiğimiz dönemlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapan Sema RAMAZANOĞLU’nun,   Ensar Vakfı’ndaki taciz olaylarına ilişkin ‘bir kereden bir şey olmaz’ ifadesi, bu çirkin olayın gerçekleşmesi için cesaret verici bir unsur olmuş mudur?

4-Bu gibi son derece çirkin olayların yaşanmamasına ilişkin bakanlığınızca ne gibi tedbirler almaktadır?

5-Kimsesiz çocuk, engelli, yaşlı ve şiddet mağduru kadınların sorumluluğundaki son derece hassas olan kurum ve kuruluşların bürokratlarının atanmasında ne gibi özellikler aranmaktadır?  Nasıl bir liyakat sistemi uygulanmaktadır?

6-Bakanlığınız bünyesindeki diğer illerde de bu tür olayların yaşanıp yaşanmadığına ilişkin gerekli teftişler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise hangi sıklıkla olmaktadır?