Sübvansiyon nedir bilir misiniz?

Sübvansiyon;
Demokratik ülkelerde, çeşitli üretim mamüllerinin, tüketim esnasında, piyasanın dar gelirlileri ezmemesi adına korumak için, aradaki farkın devlet tarafından ödenerek halkın o ürünü çok daha ucuza almasını sağlamak üzere uygulanan ekonomik yaptırıma, sübvansiyon denir.

Bu tarz uygulamalar sosyal devlet gereği yapılır. Serbest piyasa, neoliberalizm ile taban tabana zıt şeylerdir. Hatta sağ iktidarlar, sol yönetimlerin bu uygulamalarıyla dalga geçer. Oysa bu uygulamalar gelir dağılımının adaletli olmasına muazzam katkısı olur.

Saadete gelelim;
Erdoğan’ın domates, biber, patlıcan satışında uyguladığı politikanın adı sübvansiyondur.
Ancak ülkede ne kadar para kazandıran kurum varsa onları satan, neoliberalizmi alabildiğine despotça uygulayan bir kişi, sübvansiyon uygular mı derseniz? Bana göre asla uygulamaz.
Peki manav,tanzim satış tantanası nedir derseniz, şudur;
Ekonomi battı. Önümüzde seçim var. Bu seçimde yapacağı hiç bir manevrası kalmadı. Artık ne kadar militaristleşirse bile, halk ekonomik anlamda bitap düşmüş durumdadır. Savaş tellallığıyla bu seçimin alınamayacağını gördüler.
Domates, biber, patlıcana sübvansiyon uygulayarak bir kere sosyal devlet adına kullanılması hak olan parayı, seçim yatırımı olarak kullanmış olacak. Yani işin aslı seçimi sübvanse ediyor, manav ile.

Bakın bu fiyata domates, biber, patlıcan satılıyormuş ama bu terörist simsarlar, bizi fiyatlarıyla teröre ediyorlarmış. Devletin parası ile sübvanse edilen fiyatlar AKP’ye oy olarak akacak.

Bu projedeki kirliliği güçlü bir anlatımla, halka anlatabilecek politikacıları belirleyip, onların etkin propagandası ile bu kirli seçim propaganda şekli deşifre edilip, geri teptirilebilir.

Özer Topçu