Beşiktaş ve Fenerbahçe’de Futbol Oynadığı Yıllarda, Birol Pekel ile birlikte ‘Şenol, Birol Gol’ Diye Efsaneleşen ve 56 Yıldır Rekoru Kırılamayan Futbolcu Şenol Birol İlgi Bekliyor…

Ömer ŞAN

Futbolun ülkemizde, ‘zekilik, çeviklik ve ahlak’ olarak zirveye çıktığı yıllar, 1958’de başlayıp, 1965’lere uzanan sezonlar… Hala unutulmayan efsanelerin ortaya çıktığı yıllar…

Aynı dönemde birlikte top koşturduğu Birol Pekel ile birlikte, ‘Şenol, Birol, Gol’ diye efsaneleşen Şenol Birol, ilerleyen yaşı ile artık ilgi ve sevgi bekliyor. Yaşadığı rahatsızlıklar nedeniyle geçen hafta sonu Rize’deki RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümünde ‘zatürre’ tedavisi görev ve aynı zamanda ‘alzheimer’ olan Şenol Birol, hastanede de olsa yalnız kalmıyor.

Yeşil-mavili Süper Lig ekibi Ç.Rizespor’da futbol hayatına başlan ve daha sonra Sarıyer, Beşiktaş, Fenerbahçe ve milli takımda oynadığı futbol ve başarılarla Türk futbol tarihinde adından en fazla söz ettiren isimlerden olan 81 yaşındaki Şenol Birol, son birkaç yıldır oldukça zor günler geçiriyor.

IMG-20190306-WA0008

Sağlık Sorunlarıyla Boğuşuyor

Futbol yaşantısının sona ermesinin ardından futbola başladığı ve memleketi olan Rize’ye dönen efsane futbolcu Şenol Birol, uzun yıllar yine spor ve futbolun içerisinde yer aldı.

Yaşının ilerlemesi, eski şaşalı günlerin hafızalardan silinmesi ile adeta ilgisizlik ve yalnızlığa mahkûm olan 83 yaşındaki Şenol Birol, özellikle son günlerde ciddi sağlık sorunları da yaşamaya çalışıyor.

Son bir yıldır konuşmakta güçlük çeken Şenol Birol ile yakından ilgilenen oğlu Murat Birol, yanından neredeyse hiç ayrılmıyor. Babası sürekli yardıma ihtiyaç duyduğu için düzenli bir iş bulamayan Murat Birol ise ekonomik olarak da zor günler geçirmeye başladı.

İlgi Bekliyor

Bütün bunlara karşın efsane futbolcunun oğlu Murat Birol, babasının ilgi beklediğini belirterek, “Babam Rize için bir değerdir. Türk futbolu için de bir değerdir. İlgiye ihtiyacı var. Geçmişte emek verdiği kulüpler tarafından aranıp sorulması, maçlara götürülerek onura edilmesi, hatırlanması onun için çok iyi olacak” diyor.

IMG-20190306-WA0007

 Amatör ve Altyapı Ziyareti

Rize’deki hastanede tedavi gören efsane futbolcuyu Rizeli sporseverler ve amatör spor yönetici ve emekçileri de yalnız bırakmıyor.

Şenol Birol’un hastanede olduğunu öğrenen Ç.Rizespor Altyapısının teknik ekibinden Ömer Tornacı, Harun İlik, Turgay Kazancı, Selim Küçükmustafa ile TÜFAD Şube Başkanı Bilal Karafazlıoğlu, eski Başkan ve Ağrıspor eski Teknik Direktörü Menderes Eyüboğlu, Amatör futbol antrenörleri ve yöneticilerinden Ali Saklangıç, İhsan Öksüz, Ömer Yılmaz, Ali Bıçakçı ve Cevdet Kurt, hastaneye giderek usta futbolcuyu ziyaret etti.

Hastanede tedavisi devam eden Şenol Birol’u, Rize’deki spor camiası olarak evinde de sıkça ziyaret ettiklerini kaydeden TÜFAD Başkanı Karafazlıoğlu, “Acaba en güzel günlerini yaşadığı ve taraftarlarına mutluluklar yaşattığı Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin, Şenol Hocanın rahatsızlığından haberi var mı diye merak ediyoruz. Yoksa buradan haber vermek istiyoruz” dedi.

Bir Zamanların Efsanesi

Şenol Birol, Rize’den sonra gittiği İstanbul’da, 1958-1959 yılları arasında Sarıyer’de oynadığı sezon gol kralı olup adından söz ettirmeye başladı.

Daha sonra Beşiktaş’ta ise 1962-1963 sezonunda 41 maçta 34 gol atarak tek sezonda en fazla gol atan futbolcu olan Şenol Birol’un bu rekoru 56 yıldır kırılamadı.

Fenerbahçe’de oynadığı dönemde Birol Pekel ile birlikte daha da efsaneleşen Şenol Birol, aynı dönemde ise, “Şenol Birol Gol” adlı filmde de, Birol Pekel ve Fatma Girik ile birlikte başrol oynamıştı.