Fındıklı Halkın Onayını Almayan Hiçbir Projeye İzin Yok!

Fındıklı’nın 1.Derece SİT Alanı Olan Arılı Vadisinde Yapılmak İstenen HES İçin Ankara’da İDK Toplantısı Düzenlendi…

Ömer ŞAN

HK7A3802

Doğu Karadeniz Bölgesinde devam eden ve yaklaşık 20 yıldır HES’lere karşı duruşlarından hiçbir şekilde ödün vermeyen Fındıklı halkı bu kez de,  Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısını protesto etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 ve 3. Derecede Doğal SİT Alanı ilan edilmiş olan Rize’nin Fındıklı ilçesine Bağlı Arılı Vadisi üzerindeki, Yaylacılar Köyü sınırları içerisindeki Büyükdere Deresi üzerinde, ‘Par-En Elektrik Üretim’ firması tarafından yapılması planlanan Hayat Hidroelektrik Santrali Projesi (HES) ile ilgili ÇED süreci çerçevesinde, İDK Toplantısı yapılacağını duyurdu.

Duyurunun ardından HES’lere karşı mücadelenin yürütüldüğü Fındıklı Derelerini Koruma Platformu öncülüğünde, söz konusu toplantıyı ve HES projelerini protesto etmek için köylülerden oluşan kalabalık bir grup, ilçenin Cumhuriyet Caddesi Dörtyol Kavşağı mevkiinde toplandı.

HK7A3804 (1)

Burada, HES’lere karşı pankart ve dövizler açarak basın açıklaması yapan Fındıklılılar, ilçede izin vermedikleri ÇED bilgilendirme toplantısının da dahil olduğu İDK Toplantısını ve Hayat HES projesini protesto etti.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu adına açıklama yapan Avni Ertaş, Ankara’daki toplantıdan aldıkları bilgiler doğrultusunda Bakanlığın, İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (İDK), rapor içerisindeki eksiklerden dolayı toplantıyı sonuçlandıramadığını ve HES şirketine bir yıl daha sürede tanıdığını açıkladı.

Fındıklı’nın Doğal SİT ve doğal yaşam alanları olan Çağlayan ve Arılı Vadileri ile buralara adlarını veren derelerini kurtaracak olanın, asıl halkın dik duruşu olduğunu kaydeden Ertaş, “Bakanlıkta İDK toplantısı yapıldı. Toplam 629 sayfalık Rapor, sözde 1 saat içerinden incelenmiş ve raporun içerisinde bazı eksikliler varmış! Kurul üyeleri, buraların 1.Derecede Doğal SİT Alanı olduğunun farkında değillermiş. Orman Bakanlığı’ndan belge eksikmiş! Şirkete 1 yıl daha yeninden proje yapmak üzere süre tanındı. Vadilerde toplantı yapamayanlar bugün Ankara toplantı yapmak zorunda kaldılar” diye konuştu.

Protesto eyleminde konuşan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar ise, Ankara’da masa başında verilen kararları tanımadıklarını ifade ederek; “Bizi hukuka davet edenler, hukuksuz işlem yapmaya devam ediyor. Çevre Bakanlığı’nda, İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yaparak, Fındıklı için Ankara’da karar vereceklermiş. Fındıklı’nın kararı oradan verilemez. Oradan çıkacak kararları tanımıyoruz. Fındıklı’mnın her karış toprağı bizim yaşama alanımızdır. Fındıklı ile ilgili kararı Fındıklılar verecektir. Masa başı oyunlarına hiçbir zaman fırsat vermedik, yine vermiyoruz” dedi

Platform sözcüsü Acar, 13 yıldır onurlu bir duruşla Fındıklı halkının HES’lere karşı destan yazdığını, bir kazma dahi vurdurmadığına vurgu yaparak, “Fındıklı bu destanı tarihin derinliklerine kadar yazmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Derelerin Kardeşliği Platformu ile bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği eylem, yapılan açıklamaların ardından, “HES yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Dereler özgürdür, özgür akacak” sloganları ve alkışlar eşliğinde sona erdirildi.

Öte yandan, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenen ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı İDK Toplantısını izleyen TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Yaklaşık bir saat süren İDK toplantısının, bakanlıklarca gönderilmesi gereke belgelerin gönderilmediği gerekçesiyle sonuçlanmadığını kaydederek; firmaya bir yıl içerisinde yeniden proje yapma süresi tanındığını ifade etti.