Her av mevsiminde, ava açılacak canlı türlerini belirleyen Merkez Av Komisyonu Mayıs ayı içerisinde toplanacak.

Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan, Dünya Doğa ve Doğal Hayatı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı listesine alınmış, bir çok ülkede avlanmaları yasaklanan ve koruma çalışmaları başlatılan üveyik ve elmabaş patka kuşlarının avının tamamen yasaklanması için birçok dernek ve platform tarafından ortaklaşa çalışmalar yürütmektedir.

Ekolojik dengenin bozulmaması ve nesli tehlikede olan canlı türlerinin devamı için HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı  ve İzmir Milletvekili Murat Çepni konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı’na soru önergesi vermiştir.

İnsanlığın neden olduğu doğa tahribatı, çevre kirliliği, iklim değişikliği ve bilinçsiz avlanma yüzünden yeryüzünde birçok canlı türü yok olmuş ve yok olma sınırına gelmiştir.

Kuşlar, doğadaki birçok döngünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamakta, ekosistemlerdeki canlı çeşitliliğini dengelemektedir.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından 2015 yılında dünya üzerinde nesli tehlikede olan hayvanlar kategorisine alınan üveyik ve elmabaş patkan kuşlarının avlanması birçok ülkede yasak olduğu halde, ülkemizde halen yasaldır. Bu iki tür gerçekten yok olmanın eşiğine gelmiştir.

Elmabaş patkanının dünyada en yoğun olarak kışladığı yerlerden olan ülkemize,  üveyik kuşları yavrularını dünyaya getirmek için gelmektedir.

2019-2020 yılı av sezonu ile ilgili kararlar almak üzere Mayıs ayında toplanacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bünyesinde bulunan Merkez Av Komisyonu’nun ilk görevi, koruma altına alınacak av hayvanlarının belirlenmesidir. Türkiye, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi gibi doğal hayatın ve nesli tükenmekte olan hayvanların korunması için uluslararası anlaşmalara imza atmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı da kurulduğu 2005 yılından itibaren IUCN üyesidir ve IUCN tarafından belirlenen nesli tehlikede olan listedeki türleri korumakla yükümlüdür.  Avlak Yönetimi Bilgi Sistem Talimatı (AVBİS) korunması gereken kuş türlerinin avlanmasına izin vardır.   Bakanlık, çevreci kuruluşların nesli tehlike altında olan kuş türlerinin av listesinden çıkartılması taleplerini ve bu konudaki çalışmalarını görmezden gelmektir. Av listesinde bulunan kuş türleri ile ilgili bilimsel verilerle karar alınması ve bu iki türün üveyik (Streptopelia turtur) ve elmabaş patkanın (Aythya ferina) ava kapatılması, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan türlerin avının tamamen yasaklanması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

  • Av sezonu başlamadan IUCN’nin tehlike altındaki türler sınıfında yer alan üveyik ve elmabaş patkanını av listesinden çıkartmayı, kuşların bulunduğu yerleri avlak alanından çıkartmayı düşünüyor musunuz? Avlanmalarına izin vermeniz halinde nesli tehlike altındaki türlerin avlanması suçunun oluşacağını düşünüyor musunuz?
  • Bakanlığınız hangi bilgilerle, ne tür çalışmalar sonucunda av listelerini hazırlamakta, avlanılacak kuşların türlerine ve sayısına karar vermektedir?
  • Çevre kirliliği, doğa talanı, sulak alanların kirlenmesi ve kuruması gibi nedenlerle kuşların yaşam, göç yolları ve konaklayacakları alanları yok olmaktadır. Bakanlığınız doğal hayatı korumak ve doğal hayatın sürdürülür olması için ne tür çalışmalar yapmaktadır?
  • Bakanlığınızın, avlanacak kuş türleri ve sayısını belirlemesinde; Avcılık Federasyonu ve avcı derneklerinin herhangi bir etkisi bulunmakta mıdır?
  • Bakanlığınızın nesli yok olma tehlikesi altında bulunan hangi kuş türleri için, hangi koruma programları mevcuttur?
  • Avcılara, ekolojik dengenin korunması, canlı türü ve sayısına vb gibi konularda çevre bilincine kavuşmaları için eğitim verilmekte midir?
  • Bakanlığınızın doğaya en büyük zararı veren kaçak avcılığın önlenmesi için ne gibi çalışmaları ve önlemleri vardır?