Ordu’nun Aybastı, Fatsa, Gürgentepe, Gölköy, Çatalpınar ve Kabataş ilçe sınırları içinde uygulanması planlanan “Tanyeri Barajı, Kavşak HES, malzeme ocakları, kırma eleme tesisleri ve beton santralları” başlıklı projeye yönelik tepkiler sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “onay” verdiği proje kapsamında, içerisinde evlerin, fındık bahçelerinin, tarlaların, ağaçlık alanların olduğu 153 bin 705 metrekarelik alan kamulaştırılacak. İki baraj, bir regülatör, üç HES yapılacak proje kapsamında 234 bin 845 metrekare ormanlık alan kullanılacak.

SU ŞİRKETİN İNSAFINA KALACAK

Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, Ordu’nun altı ilçesine yayılan projenin bölgenin ekosistemini, sosyal yaşamını ve ekonomisini olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Bölgede su kaynaklarının kuruyacağının altını çizen Ersan, şunları söyledi:

“Bu bölgede endemik bitkiler ve koruma altına alınmış veya alınması gereken hayvanlar var. Özellikle nesli tükenmekte olan su samurları tehlike altında. Projede hayvanların üreme dönemlerine özen gösterileceği yazıyor ancak ilgili kurumlarca denetlenmedikleri için bu taahhütlerini yerine getireceklerini sanmıyoruz.

Hayvanlar için öğleden önce iki saat, öğleden sonra iki saat olmak üzere günde toplam dört saat su verilmesi planlanmış. Tarım sulamaları için ise aylara göre hesaplanan miktarda su bırakılacakmış eğer şirket su bırakmazsa tarım yapan köylüye tazminat ödemekle yükümlüymüş. Dere yataklarında yeterli su kalmayacak. Köylülerin içme ve kullanma su ihtiyaçları tamamen şirketin insafına kalacak. Ayrıca ağaç kesimiyle ormanlık alanlar yok olacak.”

2011 yılından bu yana bölge halkını uyardıklarını anımsatan Ersan, “Bölge halkı proje başlamadan dava sürecini başlatmalıdır. Dernek olarak hukuki destek vermeye hazırız. Dava açmak için 15 günlük bir süre kaldı” dedi.

Burcu Aysun
Birgün Gazetesi