Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sahibi olduğu ETS’nin, Kissebükü Adalıyalı Koyu’nda yapmak istediği otel ile ilgili ÇED toplantısı 8 Mayıs’ta yapıldı.

Ne yazık ki Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy; Uzmanların mutlaka doğal haliyle korunması gerektiğini vurguladığı Bodrum Kissebükü Adalıyalı Koyu’ndaki otel projesinden vazgeçmiyor.

Yasal süreçte oluşturulan 2. Bilirkişi heyeti de özetle şu görüşü paylaşmıştı:

“Arkeolojik açıdan Adalıyalı Koyu’nun tamamı 1. derece Arkeolojik SİT özelliğine sahiptir.

Turizm konaklama tesisinin faaliyete geçmesi halinde, kentsel yerleşmeye uzakta bulunan ve doğal yapısını yitirmemiş olan proje alanı ve çevresi önemli bir yapılaşma baskısına maruz kalacaktır.”

Öte yandan Adalıyalı’da 95 dönümlük alanda otel yatırımını gerçekleştirmek isteyen şirkete, bitişik konumdaki 25 dönümlük Hazine arazisinin de tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.

Kurallara en çok dikkat riayet etmesi gereken bir Türkiye Cumhuriyeti Bakanının kendi Turizm şirketleri lehine gerçekleştirmek istediği bu  uygulama toplum vicdanında derin yaralar açmaktadır.

Konu hakkında  6 Mayıs 2019 tarihinde CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle aşağıdaki sorulara Bakan Mehmet Nuri ersoy’dan yazılı yanıt istedi.

1-Bakan olmadan önce basında ‘’Çok da içimize sinmiyor bu güzel doğa parçasına yatırım yapmak. Ama 5 milyon dolar para yatırdık, bakanlık geri verse vazgeçeriz.” ifadeleri kullandığınız yeralmıştır.

Şimdi Bakanlık görevi konumundaki bir kişi olarak otel yatırımlardan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

2-Turizme Bodrum’dan başlayan biri olarak mavi yolculuğa ve Turizme zarar vermemek için yatırımlarınızı başka bir yerde yapmayı düşünüyor musunuz?

3-Bodrumluların sürdürülebilir turizm için ve turizmi gelecek kuşaklara aktarmak için amiyane tabirle ‘’ yastık altına koyduğumuz altınlarımız’’ diye tabir ettikleri koylara ve mavi yolculuğa zarar vermemek için bu tarz yapılaşmaların önüne geçmeyi düşünüyor musunuz?

4- 1.Derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanı olan Kissebükü, 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Sit Alanlarının yeniden değerlendirmesi çalışması sonucu 3. Derece Sit alanı olarak değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile Kissebükü’nün imara açılması mı hedeflenmiştir?

5-2024 yılındaki SİT alanlarındaki yeni düzenleme ile Adalıyalı mevkiinde yapılan plana bakıldığında sadece size ait tesisin yapılacağı alanın 3. derece olarak işaretlenmesi tesadüf müdür?

6-Bakanlık gücünü kullanarak kendi şirketlerinizin işini takip ettiğiniz iddiaları doğru mudur?