TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’nun Cumhuriyet Halk Partili Üyeleri, Bugün “Avrupa Günü” vesilesiyle TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Anayasa Komisyonu Üyesi İbrahim Özden Kaboğlu’nun da katıldığı açıklamada İstanbul seçimlerine geniş yer verildi. İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, seçimlere ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

“TÜRKİYE AB DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞTI”

Komisyon üyeleri adına İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’in okuduğu açıklamada; “Bugün gelinen aşamada Avrupa Birliğinin resmi aday ülkesi olan ülkemiz, evrensel demokratik değerlerden, hukuk devleti ilkelerinden, hukukun üstünlüğünden ve Kopenhag siyasi kriterlerinden uzaklaşmış durumdadır.” denildi.

DEMOKRASİYE DARBE

Açıklamada YSK’nin İstanbul’daki iptal kararına İlişkin de değerlendirmeler yapıldı: “YSK’nın Anayasaya aykırı verdiği İstanbul seçimini iptal kararı hukuktan yoksun, demokrasiden yoksun” olduğu vurgulanırken, iktidar mensuplarının yönlendirmesiyle verilen bu kararla demokrasiye büyük bir darbe indirildiği ifade edildi.

Komisyon üyelerinden İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, toplantıda söz alarak İstanbul’da seçimlerin tekrar edilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

SANDIK DEMOKRASİSİ YOK EDİLDİ

Karabat: “Türkiye büyük bir yoksullaşma süreci yaşıyor. Ekonomik anlamda hane halkı yoksullaşırken, demokratik değerler, hukukun üstünlüğü ve özgürlükler anlamında da bir yoksullaşma yaşanıyor. Oysa Türkiye’nin AB üyeliği ideali, Türkiye’nin her açıdan refah seviyesinin artması, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma çabasıyla ilgiliydi. Oysa geldiğimiz noktada sandık demokrasisinin bile uygulanamaz hale geldiği bir durumla karşı karşıyayız.” dedi.

İBB’Yİ BİR KAYYUM YÖNETİYOR

Açıklamasının devamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni fiilen bir kayyumun yönettiğini söyleyen Karabat: “Demokrasi gereği İBB Meclisi’nden seçilecek bir kişinin yeni başkan seçilene kadar bu göreve vekâlet etmesi gerekirdi. Ne yazık ki bu süreç işletilmemiştir. Demokratik temayüllere uymayan bir tür kayyum sistemiyle ve aslında fiili olağanüstü hal rejimiyle İstanbul’da seçime gidiyoruz.” dedi.

SIKIYÖNETİM KOŞULLARINDA SEÇİM

Karabat açıklamasını bir çağrıyla noktaladı: “İstanbul seçim süreci her açıdan normalleştirilmelidir. Seçim, OHAL ilişkilerinden kurtarılmalıdır. İçişleri ve Adalet Bakanları derhal istifa etmelidir. Belediyenin başındaki vali yerine İBB Meclisi tarafından bir başkan vekili seçilmelidir. Bizim bu sürece ilişkin çok ciddi kaygılarımız var. İstanbul seçimine bir tür OHAL rejiminde hatta sıkıyönetim rejiminde gidilmesi bizim açımızdan kaygı vericidir. Aksi halde Ekrem İmamoğlu’nun bu seçimi büyük bir farkla kazanacağından hiç şüphemiz yok.” dedi.