Karga Gak Demeden
21-05-2019
Ömer ŞAN

Yüz de, 100 !

Evet, adamda yüz olacak ki, utansın, sıkılsın, kızarsın veya ne bileyim, yanlış veya hata yaptığını anlasın. Ya da zehirlenmiş olacak nefsinin doyumsuzluğuyla! Hasbelkader elde ettiği gücün büyüsüne, efsununa kapılacak yada!

Ama bilmeyecek var oluşunun gizemini… Kanacak, kandıracak ve sonra da bekleyecek Allah, affetsin diye…

Bu haftaki girişimize, 100 diyemeyenlere inat sözümüzle girdik, devamını da öyle getirelim…

“İhaneti gördük yine, yaşarken alâsından, yavşaklığı da!
Ve şimdi tutun; bu 100. yılında,
19 Mayıs’ın ‘Bayram’ oluş hikayesini anlatın çoluk-çocuğunuza, torunlarınıza, etrafınıza…
Anlatın ve öğretin ki… Gelecekte sizi lanetleyip küfretmesinler!
Anlatın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışını.
Ve Unutmayın ki… Sönmeyen bir meş’aledir 19 Mayıs! Zulmün ve karanlığın üstüne güneş gibi doğan!
Başkaldırıdır esarete, emperyalizme ve zulme. Bağımsızlığa ve insan olmaya yürüyüştür!
Ve bugüne, bugünümüze, varlığımıza can katanların onurudur.
19 Mayıs, Atatürk’tür, Atatürk’ü anmadır, gençliktir…
Zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olmaktır… Bayramdır 19 Mayıs… Her daim Kutlu Olsun!

Ve bu topraklara, hür ve kardeşçe yaşanası, nice güzel yüzyılların tohumunu ekenlere selam olsun…

***

Hani bir yanı da geçlik ya bu bayramın… Bakın mesela, bize bırakılan bu memlekette şu anda her 4 gençten biri işsiz! Yükseköğrenim işsizliği yüzde 12,4 ve 1 milyon 800 bin genç kayıt dışı çalıştırılıyor! Toplam 342 bin 282 öğrencinin kredi borcu var, 36 bin 33 öğrenci tutuklu!..

Haberiniz var mı?

Yetmedi mi? Mesela AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, YSK’nın iptal kararının ardından, İstanbul’da sandık kurullarındaki usulsüzlük iddialarını soruşturan Savcının eşini TMSF’ye atamış!

Peki, Sayın İstanbul adayı Yıldırım’ın her defasında ‘oyların çalınmasından’ söz etmesi nedir? Kim, neyi çalmış? İşin gerçeği, çalan bilir değil mi? “Bu kadar basit!” Yani…

E, bu da yetmiyor… Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp, “Karnını doyuruyorsunuz, her türlü ihtiyacını karşılıyorsunuz yine de oy vermiyor” dedi ya, bunların sessizliği sürerken…

İyi de, bizim vergilerimiz nereye gidiyor? Çalışıyoruz, didiniyoruz, alın teri akıtıp üretiyoruz, ne isterse veriyoruz, gene de doyuramıyoruz! Oy moy da istemiyoruz hani gayrı…

Pekiii… Şimdi bu YSK, seçimi niye iptal ettiğini bulamıyor! Gerekçe ‘sandık başkanları’ deniyor? Ama ilginçtir, aday Yıldırım ile AKP cenahı ‘çaldılar’ diyor! YSK’nin bilmediğini, onlar nereden biliyor? Minare elde kaldı, kılıf yok! Festöş gene kandırıyor!

Tam da bu arada Arhavi’deki özel firma, İngiliz’in meşhur şirketinin işçileri, bir süre üretimi durdurmasının önüne geçmek için eylem yapmış ve başarmışlar!..

İşte haboylen, direne direne kazanacasunuz oldi mi? Diyesum geldi… Ama nasi olacak habu işer? Once, ‘aman emperyalizmun killari gelmesun’ diceğuk! Sora da, ‘aman ne olur gitmesunler’ heee… Olur mi?

İşte budur ha vahşi kapitalizm! İşi sömürür, emeği sömürür, ürettiğini sömürür. Sülük gibi emer kanuni, anlamasun!

Şimdi var ya, bizum memleketun çok gûzel kissadan hisseli laflari vardur…
Misalen, eceli gelen çôpek, came duvarina işer… Deyil mi? Peşine bi daha var ayni yerden…
Eceli gelen fare, kedinun kabaklarini oğuşturur… Diye!.. Onu da bilumisunuz o binammm? Doydurukçi seniii!

Anlamadunuz deyil mi? Bir bakun etrafunuza, kedinunkilerlan kimler oynayi.

Tam bunlarla uğraşırken geldi Rize’ye ‘Tarım’ın Bakamayan’ı açıkladı yaş çayın rakamini! Çay üreticisi da gördü bu bahanelan istikrarun tamini yarimini! Özel sektör aldi başini, fiyat gene dibe vurdi, kota bi yana kontenjan da kudurdi!

Ama bizim mesele, memleket meselesi… Tam da 19 Mayıs kutlamaları gecesi, gençler toplanmış, ülkenin zirvesindeki Cumhurbaşkanıyla konuşuyor ve Arap dili tartışmasına geliyor konu!

Türkiye Cumhuriyeti’nin en başındaki, Arapçayı savunduğu kadar Türkçeyi de savunabilseydi keşke!.. Sizce de daha yerli ve milli olmaz mı idi!.. Ve hem de, bu ülkenin bağımsızlık mücadelesine ilk adımın atılmasının 100.seneyi devriyesinde! Vay arkadaş yahu…

Ve son söz artık…
Vapur, Bandırma Vapuru’dur!
Rota bellidir… “Egemenlik, kayd-u bila şart milletindir!”
İlk Adım…
Emperyalizme baş kaldırış, zulme ve tutsaklığa direniş, bağımsızlığa uyanış, tebaalıktan millet olmaya uzanış, vatan toprağında varoluş!

19 Mayıs 1919… 100 Yıllık sonsuzluk…