Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz KerestecioğluÇankırı’nın Yapraklı ilçesi Yukarıöz İlkokulunda öğrencilere şiddet uygulayan okul müdürünün Çankırı’da başka bir okula İngilizce öğretmeni olarak atanması hakkında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi iletmiştir. 

Filiz Kerestecioğlu’nun, Ziya Selçuk’un yanıtlaması istediğiyle verdiği soru önergesi şöyle:

“Çankırı’nın Yapraklı ilçesi Yukarıöz İlkokulunda tören esnasında birbiriyle şakalaşan öğrencileri kürsüye çıkararak şiddet uygulayan okul müdürünün görüntüleri basına yansımıştı. Bu olayın ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Bakanlık müfettişleri tarafından başlatılan inceleme ve soruşturma sonucu, söz konusu kişinin yöneticilik görevinden alındığı ve kişi hakkında adli sürecin devam ettiği belirtilmişti.

() bu personel yönetici pozisyonundan azledilmekle birlikte Çankırı’da Merkez TOKİ Ortaokulu’na okulun idarecilerinin itirazlarına rağmen İngilizce öğretmeni olarak atanmıştır. Bu kişinin eğitim alanında çocuklarla birebir çalışmaya devam edecek olması, başka pek çok çocuğun “disiplin” adına fiziksel cezalandırma ve aşağılamaya maruz kalma ihtimalini doğurmaktadır. Bu durum başta çocuk hakları sözleşmesi olmak üzere BM işkenceye Karşı Komite ve Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Komitesinin tavsiye kararlarına da aykırılık teşkil etmektedir.

Bu bağlamda;

1.     Yukarıöz İlkokulunda öğrencilere şiddet uyguladığı gerekçesiyle görevden alınan okul müdürünün, İngilizce öğretmeni olarak Merkez TOKİ Ortaokuluna atandığı doğru mudur?

2.     Okul müdürü neden açığa alınmak yerine başka bir okula öğretmen olarak atanmıştır?

3.     Uluslararası sözleşmeler uyarınca, çocuklara yönelik şiddet ve istismar geçmişi olan kişilerin çocuklarla çalışmaması gerekirken bu kişi neden eğitim alanında görevini sürdürmektedir?

4.     Çocukların okullarda maruz kaldığı şiddetle ilgili bugüne dek Bakanlığınız kamuoyuyla veri paylaşmamıştır. Bu konuda Bakanlığınız veri tutmakta, periyodik bilimsel araştırmalar yürütmekte midir?

5.     Eğitim Ortamlarında Şiddetin Azaltılması ve Önlenmesi Strateji ve Eylem Planları neden yetersiz kalmaktadır?

6.     Son 5 yılda çocuklarla çalışan meslek gruplarından personellerin çocuklara şiddet uyguladığı kaç olay yaşanmıştır? Bu kişilerin kaçıhakkında adli ve idari soruşturma açılmıştır? Kaçı görevden alınmış, kaçı mesleğine devam etmektedir?

7.     Eğitim Ortamlarında Çocuğa Yönelik Şiddet Risklerini İzleme, Şiddet Riskine İlişkin Veri Toplama, Erken Uyarı ve Erken Destek/Müdahale MekanizmalarınıGüçlendirilmesi için; yani şiddeti önlemek için, Bakanlığınızın çocuklara ve eğitimcilere yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır?

İŞTE 2019 YILINDAKİ AKP’NİN EĞİTİM POLİTİKASI