Çaykur’un İstanbul Pazarlama Bölge Müdürlüğünden Ne Kadar Çay Kayboldu? Kaybolan Çayların Akıbeti Ne Oldu?

Ömer Şan

Kamuoyuna sızdırılmadan ve herhangi bir açıklama yapılmadan 8 aydır müfettişler tarafından incelenen ve yetkililerin ‘denetliyor dediği’ çayları kim veya kimler buharlaştırdı?

Çaykur’un, İstanbul Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü depolarında bulunan ve yaklaşık 150 ton civarında olduğu ileri sürülen, piyasaya sürülmeye hazır paketli çayın ortadan kaybolduğu iddia edilirken; söz konusu iddia nedeniyle 8 aydır çalışma yürütüldüğü öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, ilk etapta İstanbul’daki depolardan 80 ton veya daha fazla çayın yok olduğu ancak Çaykur yetkililerinden bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadığı kaydedildi.

Söz konusu iddiaları gündeme taşıyan ve ilgililer, İstanbul Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürü görevinin başındayken ve bu konuda sürdürülen soruşturma devam ederken, gelinen noktanın kamuoyu ile paylaşılması gerektiği ve ortadan kaybolan çayların akıbetinin ne olduğunun açıklanması gerektiğine vurgu yapıyor.

İddiaların gündeme gelmesinden kısa bir süre sonra, bu konuda çalışma yapıldığı ve çayların akıbetinin soruşturulduğu belirtilmişti.

Ancak edinilen bilgilere göre, İstanbul Pazarlama Bölge Müdürlüğünde, ‘ambar sayımında ambarda gözükmeyen’ 80 ton veya daha fazla paketli çayın, bugüne kadar ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. Bu konuda özellikle hassa davranan Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim’in ifadeleri sonrasında henüz herhangi bir gelişme olmaması da dikkat çekiyor.

            Ne Kadar Çay Kayıp?

Çaykur’un İstanbul Bölge Müdürlüğünden kaybolan ve 80-150 ton arasında olduğu kaydedilen paketli çaylarla ilgili birkaç kez ifade edilen müfettiş soruşturmalarından ne sonuca varıldığı konusunda herhangi bir bilgi verilmezken; söz konusu çayların bugünkü piyasa değerinin 2-4 milyon Lira arasında olduğu ileri sürülüyor.

            Örtülmek mi İsteniyor?

İstanbul Bölge Müdürlüğünden kaybolduğu ve açıktan çeşitli kişilere veya kurumlara ‘hediye’ olarak verildiği de iddia edilen 150 ton civarındaki paketli çayların hesabının kim veya kimler tarafından verileceği, bu durumun mali yükünün de üretici ve çalışanlara yüklenmemesi gerektiği vurgulanırken; 8 aylı süreçte neden herhangi bir sonuca ulaşılamadığı da merak konusu olmaya başlandı.

Çaykur’a yakın çevreler, söz konusu olayın üstünün örtülmeye ve kamuoyunda unutturulmaya çalışıldığını ileri sürerken; çaylarla ilgili herhangi bir kayıt tutulmamasının, ‘hediye olarak verildiği’ iddialarını da çürüttüğüne dikkat çekiliyor.

            Nedenlerle Dolu Sorular

Olayın duyulmasının ardından yaklaşık 8 aydır sürdürülen soruşturma kapsamında, hala aynı görevinde bulunan Bölge Müdürünün, söz konusu kapsamda neden görevden alınmadığı da tartışma konusu olurken; kaybolan çaylarla ilgili ne gibi işlemler yapıldığının da bilinmediği ifade ediliyor.

Ortadan kaybolduğu belli olan çaylarla ilgili kimlerin sorumluluğu olduğu da bir başka soruyu tetiklerken; 150 ton civarındaki paketli çay açığının fark edilmeyecek bir durum olmadığı, bu durumun neden saklanmaya çalışıldığı da merak edilmeye başlandı.

Yaklaşık 8 aydır sürdürülen soruşturmanın seyrine ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılması dikkatlerden kaçmazken, bu konuda Çaykur yetkililerinden ayrıntılı açıklamalar da bekleniyor.

Çaykur’a ait Pazarlama Bölge Müdürlüğü depolarından kaybolan 150 ton civarındaki paketli çaylar için adeta kimsenin ağzını bıçak açmazken; bu paketli çayların nereye gittiği, kimler tarafından ve nasıl alındığı, oluşan depo açığının hangi bayilere veya kimlere dağıtıldığı yada bu çayların kimlere peşkeş çekildiği gibi sorular da kamuoyunu yormaya başladı.