Karşılıksız para basılsın diyen tek adam diktasına hayır diyen Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevinden alındı.

Yetkisi olmadığı halde Erdoğan tarafından gece yarısı operasyonu ile görevinden alınan Merkez Bankası Başkanının, Merkez Bankası Yedek Akçelerinin hazineye devir edilme istemine karşı çıkmıştı.

CHP 26. dönem milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının arka planında ‘kefen parası’ itirazı olduğunu belirtti.

“Merkez Bankası Bşk. Murat Çetinkaya, “kefen parası” olarak da bilinen “İhtiyat Akçesi”nin Hazine’ye devrine itiraz ettiği için görevden alındı. 2. Dünya Savaşı koşullarında bile bağımsızlığını korumayı başaran MB’nin getirildiği hal üzücü… AKP hiçbir kurumda itibar bırakmadı.” yorumunu yaptı.

Cumhuriyet tarihimizde ilk defa 12 Eylül faşist diktatörleri tarafından görevinden alınan Merkez Bankası Başkanı  İ. Hakkı Aydınoğlu (1979 – 1981) olmuştu.  AKP Tek Adam faşizmi ikinciyi başardı ve Murat Çetinkaya’yı görevden aldı.