Mardin Midyat İlçe Belediyesi logosunda bulunan Ezidileri temsil eden “Melek Tavus” sembolü çıkarıldı.

Daha önce kentte yaşayan halkları temsilen hazırlanan ve Müslümanlar, Hristiyanlar ve Ezidileri simgeleyen logoda yapılan değişiklikte Ezidileri simgeleyen Melek Tavus çıkarıldı.

Belediye encümen toplantısında alınan kararla değiştirilen logoya iki adet kuş eklenirken, daha önce dini sembollerin arasında gösterilen ay-yıldız ise öne çıkarıldı. Öte yandan Belediye Meclisi’nin konudan haberdar olmadığı iddia edildi.

Kara tepki gösteren Mardin Milletvekili Tuma Çelik Midyat Belediyesinin yeni logosu hakkında soru önergesi verdi.

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik tarafından Midyat Belediyesi yeni tasarladığı logosunda yaptığı değişikliklere ilişkin İçişleri Bakanı Soylu tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi iletilmiştir.

Mardin’in Midyat ilçesi Türkiye’nin etnik, dili, dini ve kültürel anlamda en zengin ilçelerinden biridir. Midyat’ta Süryaniler, Kürtler, Mıhallemiler ve Ezidiler yüzlerce yıldır birlikte yaşamaktadır. Özellikle 90’lı yıllarda bölgede yaşanan çatışmalar ve faili meçhul cinayetler nedeniyle Midyat ilçesinden pek çok Ezidi ve Süryani zorunlu nedenlerle göç etmek zorunda kalmışlardır. Bugün hali hazırda yüzlerce Süryani ve Ezidi yaz aylarında evlerine gelmekte ancak kış aylarında yeniden Avrupa’ya dönmektedir. Zorunlu göçü yaşayan Süryani ve Ezidilerin geri dönmesinin önünde; gerek taşınmazlarına el konması gerek dini anlamdaki eşitsizlikler gerekse Süryani ve Ezidi çocukların kendi ana dillerinde eğitim alabileceği okulların olmaması gibi engeller bulunuyor.

Midyat Belediyesi yeni tasarladığı logosunda Ezidileri temsil eden Melek Tavuz figürünü çıkararak logoda kilise figürünü küçültmüştür

Ülkemizde herkesin eşit olduğu ve ayrımcılık olmaması gerektiği anayasada garanti altına alınmıştır. Ancak tarafıma gelen bilgiler Midyat Belediyesi’nin yaklaşımının bu yönde olmadığıdır. Midyat Belediyesi yeni tasarladığı logosunda Ezidileri temsil eden Melek Tavuz figürünü çıkarmış ve yeni logoda kilise figürünü daha da küçülterek son derece siyah renkte bir logo tasarlamıştır. Ülkemizde hiç olmadığı kadar toplumsal uzlaşı ve eşitliğe ihtiyaç duyulan bir dönemde bu tarz yaklaşımlar ülke genelinde yaşanan ötekileştirmeyi artırmakta ve kültürlerle, inançların inkârına yol açmaktadır.

 

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınız Midyat Belediyesi’ndeki logo değişikliğinden haberdar mıdır? Haberdarsa neden engel olunmamıştır? Bakanlığınız bu uygulamayı düzeltme yoluna gidecek midir?
  2. Midyat Belediyesi’nde logo değişikliğine neden ihtiyaç duyulmuştur?
  3. Yukarıda bahsi geçen şekilde bir değişiklik toplumsal uzlaşıya zarar vermez mi?
  4. Çok kültürlü bir ülke ve ilçede belediyelerin yurttaşlara eşit mesafede olması gerekmez mi?
  5. Böylesi bir logo değişikliği ayrımcılığa sebep olmaz mı? Bakanlığınızın ülke genelinde yaşanan ayrımcılığın ortadan kaldırılması için herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa şayet bunlar nelerdir?
  6. Bakanlığınız bugüne değin etnik ve dini grupların yaşadığı ötekileştirme ve/ya inkârın önüne geçmek için herhangi bir adım atmış mıdır?
  7. Midyat Belediyesi logosunda bulunan Melek Tavuz figürü neden yeni logo tasarımına eklenmemiştir?
  8. Mardin’i ve Midyat’ı tanıtırken çokça bahsedilen dini ve kültürel motifler neden logodan çıkarılmıştır?
  9. Midyat Belediyesi, Midyat’ın çok kültürlü bir ilçe olduğundan haberdar değil midir?