DİSK Emekli-Sen’den AKP’ye Eşzamanlı Olarak Yüzde 5-6 Tepkisi…

AKP hükümetinin emeklilere verdiği yüzde 5 ve 6’lık ücret zammı emekliler tarafından protesto edildi.

DİSK’e bağlı Emekli-Sen Genel Merkezi tarafından yurt genelindeki şubeler ile temsilciliklerle eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasında, emeklilerin ikinci bir işe ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebileceği ekonomik koşullara kavuşturulması talep edildi.

Emeklilerin sendikal hak ve toplu sözleşme haklarının tanınması, emekli aylıklarının 2 bin 500 TL’nin altında olmaması ve emekli ikramiyelerinin bin 750 TL’ye yükseltilmesinin istendiği açıklamada ayrıca, Haziran sonu itibarıyla temel gıda ve tüketim mallarına yapılan zamların da geri çekilmesi istendi.

Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender’in konuşması ile başlayan, Ankara Kızılay’daki Madenciler Anıtı önündeki ortak basın açıklamasını ise Sendikanın Genel Başkanı Cengiz Yavuz okudu.

            Emekliye ve Emekçiye Bütçe!

Emeklilerin ücret zammının Ocak ve Temmuz aylarında belirlendiği, SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon endeksindeki 6 aylık değişim kadar, memur emeklileri ise toplu sözleşmede belirlenen oran kadar 6 ayda bir zam aldığına dikkat çeken Sendika Genel Başkanı Yavuz, “İşte tam da bu durumda, bizce güvenirliğini yitirmiş olan TÜİK ve siyasi iktidar devreye girerek zaten açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emeklilere 3 kuruş zam vermemek için çeşitli ayak oyunlarına başvuruyor” dedi.

Aktif Yaşlanma Hayal Oldu

Emeklilerin geçim sıkıntısı içinde yaşamaya mahkûm edilmiş durumda olduğuna işaret eden Yavuz, “Öyle ki 12 milyonu aşkın emeklinin 5 milyonu ikinci bir işte çalışmakta ya da iş aramaktadır. Emeklilerin % 80’i nitelikli sağlık hizmetinden yararlanamamakta ve neredeyse tamamı sosyal yaşamın dışına itilmekte, ötekileştirilmektedir. ‘Aktif yaşlanma’ hayal dahi edilememektedir. Böylesine baskılanmış bir yaşam süren emekliler, Temmuz ayı enflasyon verileriyle bir kez daha hayal kırıklığına uğratılmıştır. Art arda gelen seçimler ve iktidar kabullenemediği için tekrarlanan İBB seçimi nedeniyle ertelenen zamlar, Haziran ayı sonu itibariyle üst üste yağmaktadır! Çaya, şekere, akaryakıta, elektriğe yapılan zamlarla beraber, emeklilerin alım gücü de ciddi ölçüde zayıflamıştır.

Devamı gelecek olan zamların 1 Temmuz itibariyle yansıtılacak olmasının tek nedeni, Temmuz ayı enflasyonunun düşük gösterilerek emekçilere verilecek olan enflasyon farkının düşürülmek istenmesidir. Nitekim son enflasyon % 0,03 olarak ayarlanmış, böylece bizlere % 5 ila % 6 arasında zam reva görülmüştür. Bu zamla, en düşük maaşı alan işçi emeklisine 56 TL, en düşük maaşı alan memur emeklisine 138 TL, yine en düşük maaşı alan Bağ-Kur emeklisine 69 TL zam yapılmıştır.

Yıllarca artı-değer üretmiş olan biz emeklilere bu ücretler reva görülürken aklımızla dalga geçercesine, hangi amaçla oluşturulduğu şaibeli olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerine % 40 zam yapılarak ücretleri 18.000 TL’ye yükseltilmiştir. Bu durumun hangi ekonomik modelin ya da hangi vicdanın ürünü olduğunu merak ediyoruz” diye konuştu.

Emeklilerin Örgütlenmesi Engelleniyor

Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesinin önüne engeller çıkarıldığını vurgulayan Yavuz, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Kendimizi ifade etme özgürlüğümüz gasp edilmeye çalışılıyor. Gerek Anayasanın 90.maddesi gerekse de imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmeler yok sayılarak sendikamız aleyhine kapatma davaları açılıyor. Zira örgütlü bir güç olmamızdan korkuyorlar, haklı olduğumuzu biliyorlar! Tüm bu yaşananlar ortadayken bizler siyasi aktörlerden acilen aşağıdaki taleplerimizi hayata geçirmelerini bekliyoruz:

Emeklilerin Talepleri

“Haziran ayı sonu itibariyle temel gıda ve tüketim mallarına yapılan tüm zamlar geri çekilsin!

TÜİK, siyasi baskılardan uzak ve iktidarın prangalarından kurtularak enflasyon verilerini bilimsel ve objektif bir şekilde yeniden açıklasın!

Emekli aylıkları, dul ve yetimler dâhil 2500 TL’nin altında olmasın!

Sağlıkta katkı payı kaldırılsın, emeklilerin nitelikli sağlık hizmetinden faydalanması sağlansın!

Emeklilerin ücretleri yalnızca enflasyona endeksli değil milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlensin!

Emekli ikramiyeleri yıl içinde 1750 TL’ye yükseltilsin ve her yıl güncellensin!

Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılarak yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilsin!

DİSK Emekli-Sen olarak bu taleplerimiz gerçekleşinceye dek mücadelede kararlı olduğumuzu bir kez daha deklare ediyoruz ve TBMM’yi göreve çağırıyoruz.”