Doğal Yaşam Alanlarında Yapılmak İstenen HES’lere 15 Yıldır İzin Vermeyen Fındıklı Halkını Rahat Bırakmıyorlar

Ömer ŞAN

Yaklaşık 15 yıldır, vadileri ve yaylalarında geliştirilen hiçbir HES projesine bir kazma dahi vurdurmayan Fındıklılılar, bütün mücadelelere karşın HES’lerden kurtulamıyor.

HES’ler ve maden aramaları gibi projelerin çalışmalarını protesto ederek, HES’lere kazma dahi vurdurmayan Fındıklı’da bu kez yen bir proje daha geliştirildi. Son geliştirilen HES projesinin bu kez Doğal SİT Alanı kapsamı içerisinde olması dikkat çekti.

Fındıklılılar ise, bir kez daha HES’lere karşı olan kararlılığını yineledi ve bu projeye de izin vermeyeceklerini vurguladı.

            Solarez Deresinde HES

Fındıklı’nın Çağlayan Havzası üzerinde yer alan Solarez Dersi üzerinde, İSTYAP enerji firması tarafından yapılması planlanan ‘Gül HES’ projesi ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan ‘ÇED Başvuru Dosyası’nın uygun bulunarak, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatıldığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, ÇED Başvuru Dosyası’nda projeye ilişkin bilgilerde, ‘proje sahasının büyük çoğunluğunun orman arazi olduğu ve SİT Alanı içerisine girdiği’ de belirtilmesi dikkat çekti.

Buna vurgulama dosyada, “Gül HES Proje sahası dahilinde kurulacak ünitelerin tamamına yakını orman sayılan alan içerisinde bulunmaktadır. Orman alanlarında kamulaştırma yapılamadığından; proje kapsamında yer alan ‘orman sayılan’ alanların kullanımı için, 6831 Sayılı Orman Kanunun ilgili maddeleri gereği, ‘Orman İzni’ alınacaktır. Kesin mülkiyet durumu kati proje çalışmalarına başlanınca tespit edilecektir” ifadelerinin yer almış olması ise projenin dikkat çekici bir diğer noktası.

Bütün bu ince ayrıntı ve yasalar ve yönetmeliklere karşı aykırılıkların göz ardı edildiği söz konusu projeye ilişkin, ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 7 Ağustos 2019 Çarşamba günü ise ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceği kaydedildi.

            1.Derece Doğal SİT Alanına HES!

Bu gelişmelerin ardından Rize Valiliği de, Fındıklı’nın 1. Derece Doğal SİT Alanı olan Çağlayan Vadisindeki Solarez Deresi üzerinde yapılması planlanan Gül HES HES projesi için ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.

Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi internet sitesinde yayınlanan duyuruya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstyap Enerji A.Ş. tarafından Solarez Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesinin ÇED başvurusu dosyası kabul edildi ve Halkın Katılım Toplantısının 7 Ağustos’ta Fındıklı’da düzenleneceği duyuruldu.

            Fındıklı Yine Direnecek

Konuya ilişkin Birgün’den Dilek Yeğin’in haberine göre proje Doğal SİT Alanı olan Çağlayan Deresi ve Havzası’nı da kapsayan HES projesine karşı, Solarez Deresi’nde HES istemediklerini belirten Fındıklı halkı, bu HES çalışmasına karşı da direneceklerini ifade ediyor.

            Fındıklı, Derelerini Koruyacak!

Fındıklı’da yeni geliştirilen projeyi yapılan haberlerden öğrendiklerini kaydeden Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcülerinden Avni Ertaş, “Gelen haberlere göre 7 Ağustos 2019’da ilçemizin Çağlayan Deresinde yapılmak istenen Gül HES projesi için ÇED süreci ve ‘Halkı bilgilendirme’ toplantısı için şirket temsilcileri ve diğer görevliler gelecekmiş. Öğrendiğimize göre, Ağustos ayında Fındıklı’da soğuk hava dalgası bekleniyor. HES şirketi projesi için gelecek ve protokol yapacakmış. Önceki gece yaylalara kar yağdı. Umarım o gün ilçemize de yağmaz. Fındıklı halkı protokol falan tanımaz” bizim gelenleri nasıl karşılayacağımız belli” dedi.

            Bu İnat Niye

Fındıklı Organik Meyve Üreticileri Birliği’nden Mehmet Gürkan, “Fındıklıya bir HES daha planlamışlar. Fındıklı halkı HES-mes istemiyor. Çağlayan Vadisindeki HES ile ilgili toplantısının saat kaçta ve nerede yapılacağı belli değil. Türkiye’de en büyük HES direnişini gösteren Fındıklı halkı bu projelere geçit vermeyeceğini, istemediğini defalarca gösterdi. Fındıklı halkı HES’lerinizi istemiyor. Bu inat niye” diye konuştu.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformundan Mevlüt Gürkan ise, “Ülkemizin enerji üretim fazlası olmasına rağmen halen doğanın yaşam kaynağı olan sudan elektrik üretme sevdası nedense bitmiyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin de sorumlularından olan enerji firmaları tarafından batırılan milyarlarca doları ödeyeceğimiz yetmemiş gibi bu vatan düşmanı rantçı, talancıları kollayıp kovmak durumunda kalıyoruz. Hele buralara yol yapıldı diye sevinenler, bu HE için hazırlanan ÇED Raporunu bir okusunlar” şeklinde konuştu.

            Geldikleri Gibi Gidecekler

Fındıklı’daki yeni HES projesine tepki gösteren Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, “Durmayacaklar demiştik, durmayacaklarını görüyoruz. Birinci Derece SİT Alanına HES geliştirmişler! Ülke tarımını, bereketli toprakları nasıl bitirip yok olma aşamasına getirdilerse, doğal yaşam alanlarını da öyle katlediyorlar! Yapıldığı doğal alanlara ‘geri dönüşümü olmayan’ ve ‘telafisi güç’ zararlar veren bu projeler durdurulamazsa yaşanacak ve koruyup geleceğe emanet edeceğimiz doğal yaşam alanlarımız da kalmayacak! Gene gelecekler ve gene geldikleri gibi dönecekler” dedi