HDP Mardin Mv. Tuma Çelik Hristiyan Süryani Ferit Külen’in sahibi olduğu arazilerin gasp edilip ruhsatsız cami yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi iletti.

Çelik: Süryaniler mülksüzleştiriliyor: Sahip oldukları varlıkların, mülkiyetlerin gaspı ile bugüne kadar on binlerce ev, tarla, bahçe gibi taşınmazlarına el koyulmuş ve gasp edilmiştir. Bugün, Hristiyan Süryani Ferit Külen’in gasp edilen arazileri buna sadece bir örnektir.

Mülkiyet Gaspı, Hristiyanların Yaşadığı Hak İhlallerinin Önemli Bir Parçasıdır

Hristiyanların mülksüzleştirilmelerini ve sahip oldukları varlıkların dağıtımını da içeren mülkiyet gaspı, Hristiyanların yaşadığı hak ihlallerinin önemli bir parçasıdır. Bu bağlamda, on binlerce ev, tarla, bahçe gibi taşınmaza el koyulmuş ve gasp edilmiştir. Bugün Şırnak İli İdil İlçesinde Atakent Mahallesi Alanya Caddesinde bulunan Salihiye Cami inşaatı bu gaspın örneklerinden biridir. 1970-80 arası bir tarihte inşa edildiği tahmin edilen cami arazisinin tapusu şahıs adına olmasına rağmen, 1991 tarihli kadastro kayıtlarında cinsi kargır cami ve avlulu ev olarak yer almaktadır. Sahibi, Hristiyan bir Süryani olan arazi üzerine cami ve konut yapılarak gasp edilmiştir. Tapu sahibinin izni olmadan Diyanet Başkanlığından izin alındığı gerekçesiyle cami inşaatı başlatılmıştır. Ancak inşaat ruhsatı Diyanet işlerinden değil Belediyeden alınmaktadır. İdil Belediyesi bu alanda inşaat izni vermemiş olmasına rağmen ruhsatsız bir şekilde kaçak yapı yapılmaktadır. Şırnak İli İdil İlçesinde Atakent Mahallesi Alanya Caddesinde 172 ada 11 parsel numaralı 18.190.00 metrekare arazinin tapusu Ferit Külen adına kayıtlıdır. İnşaat için İdil Belediyesi tarafından ruhsat verilmemiş olmasına rağmen yeniden daha büyük bir alana cami yapılması amacıyla Hristiyan Süryani Ferit Külen’in arazileri gasp edilmiştir.

Gasp Edilen Bir Alanda Hem Kaçak Yapı Yapılıyor, Hem De Bu İnşa Kamuoyuna Yansıtılarak Yardım Talep Ediliyor

Tarafıma iletilen bilgilere ve 17.07.2019 tarihinde yerel bir gazeteye yansıyan habere göre; Atakent Mahalle Muhtarı Hamit Arslan Cami inşası ile ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştır. ‘‘Salihiye camimiz ibadet hizmeti açısından yetersizdi. İnsanların ibadetini daha rahat edebileceği gibi taziye evi de olacak şekilde yeniden cami inşaatına başladık. Temelini attık inşaat bütün hızı ile devam ediyor. Hayır sever insanların yardımına desteğine ihtiyacımız var, yardım olmadan inşaat yapmak mümkün değil.’’ demiş ve yardım etmek isteyenlere irtibata geçmesi için çağrıda bulunmuştur. Gasp edilen bir alanda hem kaçak yapı yapılıyor, hem de bu inşa kamuoyuna yansıtılarak yardım talep ediliyor. Hukuksuzluğun ve hak gaspının aleni bir şekilde gerçekleşti bu olayın yetkililer tarafından dikkate alınması elzemdir.

Bütün bu yaşanan hukuksuzluğa ve hak gaspına ek olarak, ruhsat alınmadan başlayan bir inşaatın statik açıdan analizi yapılmadan proje incelenmeden ve planlı alanlar imar yönetmeliğine uygunluk kontrolü olmadan yapılıyor olması, hem kent planlaması için sıkıntılı durumlar yaratmakta hem de statik açıdan tehlikelerin önünü açmaktadır.

HDP Mardin Mv. Tuma Çelik’in Hristiyan Süryani Ferit Külen’in sahibi olduğu arazilerin gasp edilip ruhsatsız cami yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ilettiği sorular aşağıdaki gibidir;

  1. Mülkiyet gaspının önüne geçmek için bakanlığınız tarafından önlem alınacak mıdır?
  2. Şırnak İli İdil İlçesinde Atakent Mahallesi Alanya Caddesinde bulunan Salihiye Cami için inşaat izni alınmış mıdır? Alındıysa nereden alınmıştır?
  3. Belediyenin ruhsat vermediği bir alanda cami inşaatı nasıl başlayabilmiştir?
  4. Ruhsatsız alanda inşa edilen evlerin izni var mıdır? Kim tarafından verilmiştir?
  5. Bakanlığınız mülkiyet gaspına giren bu durum için ne yapmayı planlıyor?
  6. Kaçak yapılaşmaya neden müdahale etmiyor?
  7. Ruhsatsız olduğu bilinen yapının statik kontrolü ve planlı alanlar imar yönetmeliğine uygunluk kontrolü yapılmış mıdır? Bu kontrollerin yapılmadığı inşaat alanının, yaratacağı tehlikelerin sorumluluğu bakanlığınız tarafından mı alınacaktır?
  8. Belediyenin ruhsat vermediği kaçak yapılaşma için aleni bir şekilde destek istenebiliyor olması Diyanet Başkanlığından alındığı iddia edilen izne mi dayanıyor?