CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Temmuz Resmi Gazetede yayımlanan rektör atamalarına sert tepki gösterdi. Kaya, “İktidara gelmeden önce YÖK kaldırılsın, rektörler seçimle gelsin diyenler; mevcut sistemin gerisinde düzenlemeler yaparak, üniversitelerin özerkliğini tamamen ortadan kaldırdı.“

“AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce de eski milletvekillerini ve milletvekili adaylarını rektör olarak atamıştı.” diyen Kaya, “Son atamalarda da AKP’de milletvekilliği yapmış, milletvekili ve belediye başkan adayı olmuş ya da AKP’ye yakın isimler rektör olarak atanmış.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklamaları:

AKP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI REKTÖR ATANDI

Bütün yetkileri elinde toplayan “tek adam” siyasi kadrolaşmayı hedefleyen atamalar yapmaya devam ediyor. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddelerine göre; AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 üniversiteye liyakate değil siyasete göre rektör ataması yaptı.

İktidara gelmeden önce YÖK kaldırılsın, rektörler seçimle gelsin diyenler; mevcut sistemin gerisinde düzenlemeler yaparak, üniversitelerin özerkliğini tamamen ortadan kaldırdı.

AKP Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan daha önce de eski milletvekillerini ve milletvekili adaylarını rektör olarak atamıştı.   Son atamalarda da AKP’de milletvekilliği yapmış, milletvekili ve belediye başkan adayı olmuş ya da AKP’ye yakın isimler rektör olarak atanmış

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak:

İstanbul Üniversitesine yeniden rektör olarak atanan Prof. Dr. Mahmut Ak 2015 yılında da 908 oy almasına rağmen, 1202 oy alan Prof. Dr. Raşit Tükel’inin önüne geçirilerek,  rektör atanmıştı.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can:

Prof. Dr. Yılmaz Can; 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AKP Giresun Belediye Başkan adayı olmuş ancak seçilememiş. 7 Haziran 2015 genel seçimlerde de AKP’den Giresun Milletvekili aday adayı olmuş ancak yine seçilememiş.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl:

Prof. Dr. Cevdet Erdöl; üç dönem AKP’den Milletvekili seçilmiş, aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan’ın özel doktoru

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın:

Prof. Dr. Nihat Dalgın; 7 Temmuz 2015 yılında Sinop Üniversitesinde gerçekleştirilen rektörlük seçimlerinde 167 öğretim üyesinin sadece 27’sinin oyunu alarak 3’cü sırada yer alabilmiş. Ancak 75 oy alarak ilk sırada yer alan mevcut Rektör Recep Bircan’ın yerine rektör olarak atanmıştı.

Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ali Akdoğan:

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Ordu’dan AKP milletvekili aday adayı olmuş ancak seçilememiş.

Üniversitelerimiz özerk olmalıdır. Rektör ve dekanlar atamayla değil, seçimle belirlenmelidir. Liyakate dayalı bir sistem kurulmalıdır. Atamalar siyasete değil liyakate göre yapılmalıdır.