Karga Gak Demeden
03-09-2019
Ömer ŞAN

Ne Umut Var Ne Beklenti!

İşte işin en kötüsü budur… Umutsuz ve beklentisiz kalmak… Ha, bunu kendi yaşamsal erklerinden veya beklentilerinden değil, toplumsal gelişmelerin seyrinden endişelenerek dile getiriyor birçok insan!

Üst üste yaşanan seçimler, ardı ardına eklenen terör olayları, peş peşe dizilen zamcıklar… Hepsi birer olumsuz olgu! Ekranlarda ve ön sayfalarda gösterilen pembelikler, artık perdelemiyor umutsuzluğu!

Ülkenin kuruluş ayarlarından tutun da, insanların en ufak birikimlerine, maddi-manevi, sosyal-kültürel değerlerine kadar hepsi neredeyse yok edildi! Seçim sıkıntısı çekenler, geçim sıkıntısı çekenlerin omuzlarında yükselip, sırtlarında kambur oluşturmaya başladı.

Neredeyse ülkenin bütün dinamikleri söndürüldü, satıldı, kaldırılamayacağı kadar borç batağına saplandı… Açık bütçelerle gelen gelir dağılımındaki uçurum, toplumsal barıştan, yaşamsal değerlere kadar hepsini yerle bir etti…

Doğal yaşam alanlarına karşı girişilen vahşi saldırılarla insanlar, yüzyıllardır üreterek var ettikleri yerlerinden yurtlarından edilmeye başlandı… Topluma da doğal yaşam alanlarında olduğu gibi geri dönüşümü olmayan zararlar verilmeye başlandı!

Peki, bu durum kimin işine yarayacak? Kısa süreliğine gücü elinde bulunduranların doldurduğu çıkınlara mı? Emperyalizmin paylaşım hesaplarına mı? Bulunduğumuz coğrafi konuma göz diken doyumsuz ve vahşi odaklara mı?

Derdest edilmiş ordu komutanından bakan, askerliğini yapmamış olmasının yanında fetöş okullarından yetişmiş damat bakandan yüksek askeri şura üyesi, özel okulu olandan eğitim bakanı, oteli tur işletmesi olandan turizm bakanı ve saire ve saire…

Seçimler iptal, halk iradesi askıda, egemenlik kayıtsız şartsız sarayda… Kendinden olmayan hain terorüst(!), muhalefet tukaka, asıl yerli ve millilikler dinsiz-imansız… Oh ne ala memleket! Bir gecede yabani paranın biri bir iniyor bir çıkıyor, yandaş gureba paraya para demiyor.

Yeni eğitim-öğretim yılı önümüzdeki hafta sonundan itibaren başlıyor, bir hafta erken başlıyor, gelecek senedeki tatil günlerinin fazlalığından!

Ama ülkemizdeki eğitim çağındaki çocuklar tecavüze uğrayıp, taciz ediliyor! Bilgisi, haberiniz vardır değil mi ilgili Sayın bakanın? Ama o ne yapıyor? öğretmenler için kupa ve konserler planlıyor! Tarikatlar dini de imanı da ve dahi birbirini de yerken, çocukların ve ülkenin geleceğini de somuruyor!

Bir zamanlar ‘devrim yapacak’ olan Bakan Bey, bu kupaları daha sonraya alsanız da; siz de içine girince gördüğünüz şekilde tamamen sıfırı tüketmeden, Bilimsel ve Laik Eğitime dönüş yapsanız? Yer mi, yemez!

Çin’de düzenlenen Dünya Robot Konferansı’nda, gerçek bir kuş gibi görünen ve bir kuşun tüm doğal hareketlerini yapabilen ‘biyonik kuş’ tanıtıldı ve çocukların oldukça ilgisini çekti… Ne kadar ilginç değil mi… Bizde ise yavşak ‘badeciler’ çocukları rahat bırakmıyor!

Cumhurbaşkanı, 2 yıl önce, “Biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik” dedi… Önceki gün Ayder’de inceleme yapan Rize Milletvekili Avcı ise Ayder’e otopark ve otel yapılacağını söylüyor! Rant için talan, göz boyama yalan, öyle mi?

Önce emekliye bir dilim ekmek verdiler, ardından işçiye-memura göz boyama gibi maaş zammı… Üstüne üstlük, doğalgaza, akaryakıta, elektriğe ve sair ve sair hep ayar çekildi! Açlık sınırı 2 bin 58 lira! Asgari ücret malum… Emekli, işçi, memur maaşları hak getire?.. Ya itibar?

Cagill’de, 500 günü aşkındır eylem yapan şeker işçileri, Amerikan emperyalizminin uzantısı bu firmada yeniden işbaşı yapma mücadelesi yerine; bu ülkenin asıl varlığı olan şeker fabrikalarının satılmasına ve ülke tarımının bitirilmesine neden olan Cargill’in ülkeden defolup gitmesi için mücadele etmesi gerekmez mi?

Ülkemizin dört bir yanında, en çok da İzmir de çıkan orman yangınlarıyla ciğerlerimiz yandı! Yapılmayan müdahaleler, yetersiz söndürme çabalarına karşın, ne içtiği belli olmayan kardeşi fetöş tutuklusu, AKP’lilerin dahi nasıl bu makama getirildiğine hayret ettiği bakanın açıklamaları askıdayken… Bütün yangınları, yavşak ve bölücü ve dahi emperyal faşist yapılanmacı terör örgütü üstlenmiş!

Sorsanız yandaşa, yaygaracılar susuvermiş! Ulan bre muhakemesiz, kendine münhasırlar… Yakılan ormanların yerlerini kim parselliyor, kim beler yapıyor oralarda görmez misiniz? Kimin işine yarıyor bu yangınlar bilmiyor musunuz! Bizim ciğerler yanıyor, o zatlar betona buluyor! Terör örgütü he, maşa maşaaa…

Halk, hak-hukuk-adalet ararken yeni yargı yılı bir çok baronun protestosuna karşın bir siyasi partinin lideri olan Cumhurbaşkanının himayesinde, sarayda(!) yapıldı… Danıştay kararıyla, ‘suç oluşturularak inşa edildiği’ kesinleşen Saray’daki açılış törenine katılan Danıştay Başkanı ve üyeleri başka bir ilginçliğe neden oldu! Çözersiniz bu ilginçliği!

Bizden bu kadar bu haftalık…

Yukarı/ hep yukarı…/ göğe, güneşe, aya,/ maviye ve kızıla,/ yüreğe en çok yüreğe…/ güzele, çok güzele/ ardına katıp umutları/ düşteki sevdaya, tendeki kavgaya/ ulaşırken usulca…/ huzurla, sağlık ve mutlulukla kalsın sonraki hayat!