Sami Özçelik
Artvin


12 Eylül 980 Askeri darbesinin 39. yılı nedeniyle 78’liler öncülüğünde, ÖDP, Halkevleri, Eğitim sen CHP’den oluşan komitenin hazırladığı 12 Eylül Anneleri ve 39. Yılında 80 Darbesi konulu bir program yapıldı. Artvin Barosu toplantı Salonunda yapılan programa 12 Eylül Anneleri belgesel filmini çeken yazar, yönetmen Sevim Erdem, 12 Eylül annesi Hamdiye Koç, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, cHP Merkez İlçe Başkanı Olgun Gümrükçü, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülşen Kurul, İnsan hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan, Belediye Meclis Üyesi Kazım keskin, ESOB Başkanı Hakkı Seyhan, 78’liler Başkanı Seyfettin Altıkulaç,, Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, Emekli öğretmen Müzekkir Saymaz, 12 Eylül’de korkunç işkencelere maruz kalarak kanser olan, Artvin’in şair yürekli edebiyat öğretmeni Enver Karagöz’ün kardeşi Ersin Karagöz, 12 Eylül’de işkenceye maruz kalmış olan Fuat Yüksek, Zafer Çeliktaş, OR-KOOP Başkanı Hasan Yaşar. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, ÖDP İl Başkanı Sercan dede, Artvin Faal Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Sami Özçelik ve vatandaşlar katıldı.

Programın sunuculuğunu ve açılış konuşmasını ÖDP İl Başkanı Sercan Dede yaptı. Dede, 12 Eylül’ün aydınlık Türkiye’nin üstünden silindir gibi geçtiğini ve etkisinin günümüzde de devam ettiğini savundu. Dede;”Bugün 12 Eylül 1980 Askeri darbesinin 390. yıl dönümü. O gün yaşanan acılar daha dün gibi taze duruyor. Bu yıl burada 12 Eylül Anneleri için yapılan filmi de izleyeceğiz.

Yönetmen, yazar Sevim Erdem’e bu anlamlı ve güzel çalışma için teşekkür ediyorum. Önce filmimizi izledikten sonra konuşmalar bölümüne geçeceğiz.” dedi. Filmi izleyen salondaki insanların zaman zaman duygulandıkları ve gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi. Film ile ilgili değerlendirme yapan ve bilgi veren 3 yönetmenden biri olan Sevim Erdem;

“12 Eylül askeri cuntasında çocukları hapse düşen, gözaltında kaybettirilen, faili meçhul cinayetlere kurban giden annelerin yaşadıklarını anlatan bir film yapalım istedik. Yönetmenliğini Memik Horuz, Eyyüp Ekinci ve Sevim Erdem olarak benim yaptığım ‘12 Eylül Anneleri’ belgeseli askeri darbenin açtığı yaraları çocukları için mücadele eden annelerin ağzından aktarmak istedik.

Aralarında çocuklarını gözaltında kaybeden de var, sokağa çıkma yasağı nedeniyle evde doğum yaptığı için engelli çocuk dünyaya getiren de… Gördüğünüz gibi burada anneler yaşadıklarını ilk günkü gibi taze acılarıyla anlatıyorlar. Artvin’deki çekimlerde bize büyük destekleri olan Bedrettin Kalın’a Nimet Önene’e Neşe Karahan’a emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Yerel destek olmasa bu filmi yapamazdık.”dedi.

Filmin gösteriminin ardından konuşmacı olarak kürsüye gelen 78’liler Derneği Başkanı Seyfettin Altıkulaç şunları söyledi;

“12 Eylül askeri faşist darbesinin üzerinden tam 39 yıl geçmiş. Ne yazık ki bugün 12 Eylül’ü aratmayacak ustalıkla geliştirilen dayatmalarla karşı karşıyayız. Gerekçesi ne olursa olsun belediyelere kayyum atanmasını asla kabul etmiyoruz. Halkın iradesine vurulmuş bir darbe olarak görüyoruz. Seçilmiş Belediye Başkanlarının görevlerinin başına dönmesini bekliyoruz.

12 Eylül Faşist darbesinin 39. Yılında gördüğümüz bu tablo 12 Eylül’ün devam ettiği Hem de yeniden tahkim edilerek AKP eliyle sürdürüldüğü anlamına gelir. O gün “Bizim çocuklar başardı” diyenler bu gün de başarılarının devamını ellerini ovuşturarak izliyorlar.
Bu ülkeye Demokrasi, İnsan Hakları ve tüm Özgürlükler Anasının ak sütü kadar helaldir. Bizler, bu ülkede insani değerlerini ve vicdanlarını yitirmeyenlerle birlikte, tarafı insanlıktan yana olanlarla birlikte 12 Eylül’le hesaplaşmaya, onun devamı olan AKP faşizmi ile onurumuzla mücadele etmeye devam edeceğiz.

Darbe ve diktatörlük hevesiyle toplumsal yaşamımızı açık faşist bir rejimle yönetmek isteyenlere sessiz kalmayacağız. Ülkemizi ortaçağ karanlığına teslim etmeyeceğiz. İnsanlığımızı sahil kıyılarından, bodrum katlarından, gar önlerinden ya da düğün alanlarından toplamayacağız.

Kadınlarımıza, çocuklarımıza uzanan ağzı salyalı, örümcek kafalı kirli sapık zihniyetlerin barınmasına izin vermeyeceğiz. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın sesine ses vereceğiz.
Asla ve asla başka ülkelerin çıkarlarına ve topraklarına göz dikip tecavüz, işgal, taciz etmelerine göz yummayacağız. Her şart altında barışı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.

Bilinmelidir ki, geçmiş mücadele deneyimlerimizi bugünün mücadele pratiklerimizle yeniden üreteceğiz… Unutmadık kaldığımız yeri. Son sözümüzü söylemedik daha. Bu hesabı kapatmadık. Devrimcilerin kapatmadığı hiçbir hesap kapanmış sayılmaz.”dedi.

Belediye Başkanı Demirhan Elçin’de yaptığı kısa konuşmasında; “Ben filmden çok etkilendim. Gelecek yıl yapacağınız etkinlikte belediye başkanı olarak destek vereceğimi şimdiden belirtmek isterim. Bu programı yapan, emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ediyorum.”dedi.

OR KOOP Başkanı ve 78’liler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yaşar’da yaptığı konuşmasında; “12 Mart 12 Eylül ülkemizin kara bir tablosudur. Bunu maddeler halinde sıralamamız gerekirse Birincisi 24 Ocak kararlarının uygulanması, 2- Kurumsal alanların özel sektöre Devri 3- Gelişen sosyal ve siyasal hareketleri bastırmak 4 – Mahirler, Denizler, Yusuflar, İbrahim Kaypakkayalar bizlere sistem dışı siyaset yapma tarzını Öğrettiler.

Bu şu demektir; Mücadele yapılacaksa bunun 3 sacayağı olmalıdır. 1- Ekonomik mücadele 2- Demokratik mücadele 3- ideolojik mücadele.
12 Eylül’de bir tüy sat kapatılmadı. Bir de göstermelik Turk-İŞ kapatılmıştır. Bunun dışında kalan bütün partilerin ve derneklerin kapatıldığı gibi, sözüm ona Atatürk’ün adına yapılan darbe ile Atatürk’ün kurduğu Parti’yi de kapattılar. Daha doğrusu bütün demokratik kuruluşların kapılarını da kapattılar. Ortada sosyalistler kalmadı.
12 Eylül darbesi, ayrıca topluma korku sararak 12 Eylül faşist anayasasını Onaylattırdı ve bugünkü ortama böyle gelindi. O dönemin insanları, devrimcileri, aydınlarının oranı sadece %8’den ibaret kalmıştı. Bu %8 Evren’in dayatmacı, anti demokratik Anayasası’na “HAYIR” dedi. % 92 ise yalanla, korkuyla, baskıyla “EVET” dedi fakat %90 2’nin Evet dediği bu anayasa asla demokratik bir anayasa değildi. Faşist, baskıcı ve antidemokratik bir referandumdu. Bu insanlar ülkenin onurlu insanlarıdır. Görüyoruz ki iktidar bizleri ayrıştırmaya Bağları koparmaya çalışmaktadır benim umudum ve inancım şudur ki toplumu kimse teslim alamaz, halklarımızın çıkarı faşizmi yenmekten geçer.” Dedi.

Daha sonra serbest kürsü niteliğinde yapılan konuşmalarda Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Müzekkir Saymaz, Fuat Yüksek, 12 Eylül Annesi Hamdiye Koç, Eğitim Sen Başkanı Köksal Gümüş, Kamil Güven söz aldı. Program 12 Eylül Anneleri adına yakınlarına teslim edilen kitapların verilmesiyle sona erdi.