Ankara Kuğulu Park’taki “Küresel İklim Grevi” etkinliğinde polisler öğrencilerin çöp toplamasına polisler izin vermedi!

Küresel İklim Grevi kapsamında bir araya gelen öğrencilerin “çöp toplama” etkinliğine polis izin vermedi. Etraftaki yurttaşlar alkışlarla tepki gösterdi.

Dünyada bir tehdit haline gelen iklim krizine karşı Ankara İklim Platformu, Kuğulu Park’ta “Küresel İklim Grevi” eylemi gerçekleştirdi. İklim krizine dikkat çeken ve yönetenleri emisyonları sıfırlamaya çağıran Gelecek İçin Cumalar (FFF) aktivisti öğrenciler, Türkiye Ticaret, Yeşil Sol Parti,Kooperatif, Eğitim, ATO,Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez Koop-İş) üyeleri işçiler de etkinliğe destek verdi.

İKLİM İÇİN OKUL GREVİNDEYİZ

Öğrenciler yanlarında getirdiği “İklim için birleşelim” yazılı pankartları, elleriyle boyadı. Boyama esnasında öğrenciler kendi aralarında “İklim değişikliği ve dünyada yaşanan doğa olayları” ile ilgili sohbetler etti. Boyama etkinliğinin ardından basın açıklaması yapıldı.

Gelecek İçin Cumalar (FFF) aktivisti Bilge Yerli basın açıklamasını yaptı. “Gelecek İçin Cumalar Ankara olarak eğitimimize 20 Eylül günü ara verdik” diyen Yerli, “Şuan içinde bulunduğumuz küresel yok oluşa ve iklim krizine dikkat çekmek, şehrimiz ve ülkemiz tarafından acil ve gerekli önlemlerin alınması talep etmek için İklim İçin Okul Grevindeyiz” dedi.

10 YIL KALDI

Güzel günlerin asılsız vaatlerini değil, elle tutulabilir bir değişiklik görmek istediklerini aktaran Yerli, “Taleplerimiz Paris İklim antlaşmasının imzalanması ve yürürlüğe girmesidir. Şirketlerin, belediyelerin, ilimizin ve ülkemizin ‘iklim acil durumu’ ilan etmesi ve buna göre hareket etmesi, iklim krizinin nedeni olan petrol, kömür, doğalgaz kullanımından vazgeçilmesidir. Dünyamızın geri dönüşülemez bir yok oluşa girmesine 10 yıl kaldı. Ekosistemin çökmesine, canlı türlerinin görülmemiş bir hızla yok olmasına, bildiğiniz ve sevdiğiniz gündelik yaşantınıza veda etmenize 10 yıl kaldı. Hala korkmuyorsanız korkun, korkun ve harekete geçin! Greta’nın dediği gibi ‘eviniz ateşler içindeymiş gibi harekete geçin çünkü öyle.’” diye çağrıda bulundu.

POLİSLER ÇÖP TOPLAMAYA İZİN VERMEDİ

Basın açıklaması sonrası öğrencilerin Kuğulu Park’ta yapmak istediği “çöp toplama” etkinliği polisler tarafından engellendi. Etkinliğe destek vermek için parka gelen yurttaşlar polisin “çöp toplamaya” izin vermemesini alkışlayarak, tepki gösterdi.

KÜRESEL İKLİM GREVİ NEDİR?

Küresel İklim Grevi, 16 yaşındaki Greta Thunberg tarafından başlatılan ve dünya çapında öğrencilerin katılarak büyüttüğü bir eylem olarak 3’üncü kez gerçekleşiyor. Bu grev 23 Eylül’de gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi olarak belirlendi.

İklim grevleri Türkiye dahil 139 ülkede gerçekleşecek.

20.09.2019 Ankara
Sokakların Sesi Haber Ajans Ankara