Gürer sordu, Bakan yanıtladı.

Gürer: “Makinistlerin haklarında mevzuat engeli aşılmalı”

Bakan Cahit Turhan: “Mevzuat böyle!”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, demiryollarında hak kaybına uğrayan makinistlerin mağduriyetini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına sordu.

Demiryollarında ‘memur’ yerine ‘işçi’ sıfatıyla çalıştırılan ve önemli oranda hak kaybına uğrayan makinistlerin mağduriyetini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşımıştı CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, verdiği cevapta ‘mevzuat’ı gerekçe gösteren Bakan Turhan, Gürer’in “Makinistlerin yıpranma payı alması önerisine ilişkin’ de aynı yanıtı verdi. Bakan Cahit Turhan, “Mevzuat böyle” dedi.

“CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Makinistlerin yıpranma payı alması önerisine ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan şaşırtan yanıt..”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, demiryolu çalışanlarının 2008 yılında çıkan bir yasa ile yıpranma payı haklarından mahrum edildiğini anımsatarak demiryolu çalışanlarına fiili hizmet süresi zammının geri verilmesi gerektiğini vurguladı.

“GÜRER’İN SORULARI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, makinistlerin yıpranma payı alması önerisine ilişkin yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesinde, “Makinistlerin çalışma şartlarının ne derece ağır olduğuna dair Bakanlığınızın bir görüşü bulunmakta mıdır? Bakanlığınızın lokomotif üzerinde çalışan makinistlerin yorucu ve yıpratıcı bir meslek icra ettiklerine dair bir görüşü var mıdır? 5754 sayılı kanunun 68. maddesi bağlamında daha önce iştirakçi olan makinistlerin, bir adet de yargı kararı bulunmasına rağmen yıpranma payı alamamasının sebepleri nelerdir? Bakanlığınız Makinistlerin yıpranma payı alabilmesi için bir girişimde bulunacak mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

BAKAN: “MEVZUAT BÖYLE”

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Cahit Turhan, makinistlerin yaşadığı sorun için ilgili mevzuatı adres gösterdi. “Makinistliğin kendine has çalışma koşulları bulunan bir meslek olup; standartları, görev tanımları ve çalışma koşulları çalışma mevzuatına göre düzenlenmektedir.

Bu nedenle, makinistlik mesleğinin zorlukları göz önünde bulundurularak fiili hizmet zammı verilmesi, çalışma mevzuatının genel yaklaşımı içinde ele alınması gereken bir konu olarak değerlendirilmektedir” dedi.

Bakan Turhan ayrıca makinistlerin, bir adet de yargı kararı bulunmasına rağmen yıpranma payı alamamasının sebeplerinin ise benzer konuda açılan davalarda Danıştay 11. Dairesinin, İdare lehine olan kararını öne sürdü.

GÜRER: “MEVZUAT BÖYLE İSE DEĞİŞTİRİN O MEVZUATI”

Kısa süre önce Ankara’dan yola çıkıp Yüksel Hızlı Tren (YHT) hattını kontrol amacıyla ilerleyen tekli kompartımanın, Bilecik merkeze bağlı Ahmetpınar köyü sınırları içindeki tünelde raydan çıkarak duvara çarpması sonucu 2 makinistin yaşamını yitirdiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tren yine raydan çıktı, 2 makinist daha hayatını kaybetti. Makinistlerin  çalışma koşulları onları huzurlu kılacak biçimde düzenlenmelidir. Zor ve sorumluluk gerektiren meslekte, makinistlerin yıpranma payından çalışma sürelerine kadar mevzuat, bilimsel veriler dikkate alınarak düzenlenmelidir. Tren kazaları dikkat çekici biçimde yaşanmakta ve çoğunda makinistler yaşamını yitirmektedir. Makinistler için şartlar mutlaka olumlu kılınmalıdır. Ayrıca, TCDD’nin serbestleşmesinden vazgeçilmelidir. Burada tüm taşeronda çalışanlar kadroya alınmalıdır. Demiryollarında, aynı işi yapanlar arasında, sosyal haklar ve statü bakımından ayırıma neden olabilecek durumlar bir an önce düzeltilmelidir” dedi.