Borçka en büyük sel ve heyelan felaketini 2009 yılında yaşadı. 5 kişi hayatını kaybetti. Ardından 2015 yılında özellikle de Aksu Mahallesini vuran sel ve heyelan sonucu yine can kaybı yaşadı. 2015 yılından sonra bu kez 28 Eylül 2019’da bir kere daha sel felaketiyle sarsıldı.

Bu kez can kaybı yoktu. Ancak büyük maddi hasarlara neden oldu. DSİ’nin yapmış olduğu hatalı taşkın koruma duvarları çöktü, Yollar zarar gördü. Mavi Ay Alabalık lokantası büyük zarar gördü. Küçükköy Mahallesi Camii ve civarında bulunan işyerlerini yine sel bastı.

Borçka’da heyelan sonrası 5 katlı bir binanın iki katı toprakla doldu.
Borçka’da yoğun yağışın neden olduğu toprak kaymasında 5 katlı binanın iki katı çamurla doldu. Evde yaşayan Özdemir ailesi çamur yığını altında kalmaktan şans eseri son anda kurtuldu.

Heyelan sabah saatlerinde Aksu Mahallesinde 5 katlı binada meydana geldi. Bölgede akşam saatlerinde itibaren etkili olan ve zaman zaman sağanak halinde yağan yağmur, sabah saatlerinde heyelana neden oldu. Yumuşayan toprak yüksek kesimlerden yağmur suyu ile birlikte Özdemir ailesinin yaşadığı 5 katlı binanın iki katının üzerine kaydı. Borçka’nın Aksu Mahallesi’nde (DSevsikel Suyu) meydana gelen heyelan birbir evi kullanılamaz hale getirdi.

Evde yaşayan Murat Özdemir, “yağmurun etkisiyle yatak odası çamurla doldu. İki dakikayla ölümden döndük dedi. Özdemir 2015 yılında meydana gelen selin ardından çocuklarını evin arkada odasında yatırmadıklarını ifade ederek şükür aileme bir şey olmadı” dedi. Murat Özdemir, benim için maddi kayıp hiç önemli değil. Ailem bugün hayatta olamayabilirdi. 2015 selinde yine aynı şeyleri yaşadık. Değişen hiçbir şey yok, Sadece geçmiş olsuna geliyorlar” ifadelerini kullandı.

TEYAKKUZ HALİNDEYİZ

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ise” gece saat 02.00 sıralarında yağış başladı. O saatten sonra yağış hızla arttı. Zaten meteorolojinin uyarısı söz konusydu. Ekiplerimizle birlikte teyakkuz halindeydik. Sabah saat beşten sonra, dere suları iyice kabardı, yollara taşmaya başladı..

Bu doğal afetin Sevindirici tarafı can kaybı yok ama tabi ki mal kaybı var. Bazı ev ve iş yerleri hasar gördü. Şuan da yağmurun kesilmesiyle beraber gerekli önlemlerde alınmıştır. Bütün birimlerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Karadeniz sürekli yağış alan bir bölge 1015 tarihinde bir sel felaketi yaşanmıştı. Bitmeyen bazı çalışmalar var onlarla bitirilirse önlemler tam olarak alınmış olacak” ifadelerini kullandı.

08artvinhaber paylaştı: 28 Eylül 2019 Cumartesi

Murat Özdemir ve ailesine çok geçmiş olsun. Bu nasıl bir felakettir. Hiç kimseye bir şey olmaması tek mutluluğumuz

08artvinhaber paylaştı: 28 Eylül 2019 Cumartesi