CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yerel basının sorunları TBMM’ne taşıdı.

Bayraktutan “Basın kan ağlıyor, daha ne kadar görmezden geleceksiniz?” diye sordu.

Kapanmanın eşiğine gelen  ve can çekişen yerel basın kuruluşlarının sorunlarını Cmhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a verdiği soru önergesiyle TBMM’ne taşıyan Uğur Bayraktutan; geçtiğimiz günlerde yayımlanan ‘Yerel Basın Acil Durum Raporu’na atıfta bulunarak basın emekçilerinin mağduriyetlerinin ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istedi,.

Bayraktutan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması isteğiyle şu soruları yöneltti:

1 – Türkiye Gazeteciler Konfedarasyonu tarafından tüm devlet kademelerimize iletilen rapor öncesi; Basın Mensuplarımızın sorunları hakkında ilgili kuruluşların bilgisi var mıdır?

2 – Kapanmanın eşiğine gelen Yerel Medya Kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla Hazine, İŞKUR, KOSGEB ve kalkınma ajansları destekleri gibi bir acil destek paketi çalışmanız mevcut mudur? Kamuoyuyla paylaşır mısınız?

3 – Sektörde yaygınlaşmakta olan tekelci yaklaşımın önüne geçmek adına ilgili kurumların bir çalışması mevcut mudur?

4 – Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun sağlıklı olarak çalışmalarına devam edebilmesi için gerekli düzenlemeler ne zaman yapılacaktır? Detaylandırır mısınız?

5- Basın Kartları Yönetmeliği’nin aksayan yönlerinin tespiti ve sektörün de görüşleri alınarak düzenlenmesi hususunda bir çalışmanız mevcut mudur?

6- Bir yılı aşkın süredir basın kartı alma hakkına sahip oldukları halde alamayan basın mensuplarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi adına; haklarının iadesi ne zaman sağlanacaktır? Bir takvim açıklar mısınız?

7- Yazılı basın, radyo televizyonlar ile internet mecrasını bir bütün olarak ele alan; Denetleme, Düzenleme ve Destekleme başlıklarını kapsayan bir sistem ne zaman kurulacaktır?

8- Meslek mensubu olmamalarına rağmen İnternette her geçen gün sayısı artan gazetecilik etiğinden, meslek ahlakından uzak kişilerle, şantajcı, yalancı, baskıcı kişilerin; gazetecilik mesleğini onuruyla icra eden vatandaşlarımızdan ayıracak bir İnternet yasası ne zaman çıkarılacaktır?