CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gurup toplantısında yaptığı konuşmada,  toplanan deprem vergilerini tekrar  gündeme getirdi ve son 17 yılda toplanan 36 milyar dolar deprem vergisinin nereye gittiğini sordu?

Partisinin gurup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu son İstanbul depremini ile ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir deprem yaşadık, 5,8 gücünde bir deprem yaşadık, İstanbul sallandı, Türkiye’nin yüreği ağzına geldi, eyvah dedik. Telefonlar çalışmadı, iletişim kurmakta zorlandık ve 21.Yüzyıldayız, sözde bilmem kaç G ile konuşuyoruz, ama baktık ki her şey çöktü. Geldiğimiz nokta şu: Yapmamız gereken çok iş var. İstanbul’da yaşayıp, Adalet ve Kalkınma Partisine oy veren kardeşlerime seslenmek isterim. Kaç lira para toplandı sadece AK Parti iktidarları döneminde?

İstanbul’un depreme dayanıklı hale gelmesi için kaç lira para toplandı? Biliyorum çoğunuz bilmiyorsunuz, ben size söyleyeyim, 36 Milyar Dolar.

İlk deprem yaşandı 1999 depremi, o depremden sonra İstanbul’un Marmara’nın yenilenmesi gerekiyordu, depreme dayanıklı hale gelmesi gerekiyordu, ek kaynaklara ihtiyaç vardı, Türkiye Büyük Millet Meclisini o dönemin hükümeti rahmetli Ecevit kanun getirdi, ek vergiler getirdi, yeni vergiler getirdi. Biz bununla ancak İstanbul’da yaraları sarabiliriz ve İstanbul’u depreme dayanıklı bir kent haline getirebiliriz diye. Onlar bir süre yönettiler, 2002-2019 Erdoğan hükümetleri ve Erdoğan yönetiyor. 17 yılda –Ecevit dönemini saymıyorum- 36 Milyar Dolar para toplandı.

Depremden sonra ben bu soruyu sordum, deprem vergileri nereye harcandı diye sordum, neden İstanbul bu halde? Bana tepki gösterdiler, vay efendim bu soruyu sormanın zamanı mı? Ne zaman soracağız? Her zaman soruyoruz nereye gitti bu paralar diye. Sadece deprem vergilerini sormuyoruz, şehir hastanelerini de soruyoruz, uçak havaalanını da soruyoruz, hepsini soruyoruz, ama kulaklarını tıkıyorlar. Biz dile getirdiğimiz zaman da, efendim şimdi sırası mı bu sorunun diyorlar. Evet, tam sırası, nereye gitti bu paralar?

Bakın, o kadar sırası ki bu soruyu sormanın, 29 okulda okuyan çocuklarımız başka okullara gönderildi. 29 okulun bir kısmı 99 depreminden önce yapılmış, bir kısmı 99 depreminden sonra yapılmış. Sen kendi okullarını, yani 29 okulu dahi depreme dayanıklı hale getirememişsin. Ben bu soruyu sormayacak mıyım, bu milletin hakkını hukukunu savunmayacak mıyım? Tüyü bitmemiş yetim vergi verirken bunu sormayacak mıyım? Niye soruyorsun diyorlar. Nereye gitti bu paralar, nereye gitti? Soracağız, vatandaş vergi vermiş, nereye harcandığını soracağız. Ne için vermiş? Depremi önleyin diye, yani depreme dayanıklı konutlar hastaneler yollar yapın diye vermiş. Yok bunlar ortada.” Dedi.