İ.Melih Gökçek’in Ankara’nın kavşaklarına diktiği ucube heykellerinden birisi olan ve tartışma yaratan TBMM Kavşağı’ndaki 4’lü kol saatı heykelini daha önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yıktırmıştı.

Mansur Yavaş, yıktırdığı ‘kol saati’ heykelinin yerine Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişini temsil eden bir anıt yapılacağını duyurdu.

İ.Melih Gökçek 2014 yılında yaptırdığı birbirine geçen dört kol saatinden oluşan söz konusu ucube heykel tartışmalara konu olmuş ve Artvin CHP Milletvekili Uğur Baytaktutan bir soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşımıştı.

Bayraktutan verdiği soru önergesinde aşağıdaki yorumu yapmış:   
CHP’li Uğur Bayraktutan, “17/25 Aralık yolsuzluk operasyonu esnasında Hükümetinizin bir Bakanına 700 bin dolarlık kol saati hediye edilmesinin ortaya çıkması ulusal basında ve ülke gündeminde büyük yankı uyandırmıştı. Söz konusu olay ülke gündemini oldukça meşgul etmiş, aradan geçen süre zarfında akıllardan hiç silinmemiştir. Rüşvet skandalı ülke gündemini meşgul ederken adeta misilleme yaparcasına dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek TBMM’nin Genelkurmay Başkanlığı ile kesiştiği Dikmen Caddesi üzerine rüşvetin sembolü kol saatinin anıtını dikmiştir. ‘Kol Saati Anıtı’ rüşveti sembolize ettiği gerekçesi ile yine ülke gündemine bomba gibi düşmüş, o dönem çok konuşulmuştu” açıklamasında bulundu.

“RÜŞVETİN SEMBOLÜ SAAT ANITINA EL SÜRMEMİŞTİR”
Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren CHP’li Uğur Bayraktutan, “Kol Saati Anıtı”nın kaldırılmasını şöyle açıkladı:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in nedeni açıklanmadan görevden el çektirilmesi, zoraki istifası sonrası yerine Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna gelmiştir. Mustafa Tuna, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra eski Başkan Gökçek’in kamuyu zarara uğratmak ve projelerin israf olduğu gerekçesiyle Gökçek’in hızlıca birçok projesini durdurmuş, birçok eserini bir-bir ortadan kaldırmıştır. Ancak rüşvetin sembolü saat anıtına el sürmemiştir. Son günlerde yeniden gündeme gelen ve ABD’de görülen dava da söz konusu saati aldığı iddia edilen Bakan ve ona o rüşveti veren kişi gündemdeyken rüşveti sembolize eden saat anıtının hala yerinde sapa sağlam kalmasının nedeni kamuoyunun merak konusudur.”
İşte CHP’li Uğur Bayraktutan’ın yönelttiği sorular:
1- 2014 Nisan ayında vermiş olduğum yazılı soru önergesinde belirtilen ve sorulan Kol Saati Anıtı bugüne kadar neden kaldırılmamıştır? Hükümetin bu konu ile ilgili bugüne kadar bir talimatı olmuş mudur?
2- Dönemin AKP’li Belediye Başkanı Melih Gökçek “Kol Saati” rüşvet iddialarının hemen ardından Meclisin gözüne sokarcasına hemen önündeki kavşağa Kol Saati Anıtını hangi gerekçe ile yapılmıştır? Rüşveti çağrıştıran bu anıtı yaparak ne amaçlanmıştır? Hükümeti sarsan bu iddialara çanak tutan Başkan Gökçek iddia edildiği gibi Hükümete misilleme mi yapmıştır?
3- Yeni Başkan Tuna, eski Başkan Gökçek’in bunca eserini kaldırırken rüşvetin sembolü Kol Saat Anıtını neden kaldırmamaktadır?
4- Türk siyasi tarihinde utanç simgesi olan “Kol Saati” rüşvet iddialarını sembolize eden Kol Saati Anıtı’nı ne zaman kaldıracaksınız?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş TBMM Kavşağı’nda yapılan çalışmalarla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Eski saat heykelinin bulunduğu alana Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişini temsil eden bir anıt yapacağız. ‘Atatürk’ün başkentine yakışır bir Ankara’ gayemiz doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

Ankara Barosu da Yavaş’ın Atatürk’ün Ankara’ya gelişini temsil eden anıt yapılacağını duyurması üzerine masraflarını tüm Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlar tarafından karşılanacağını açıkladı.

Ankara Barosu’nun resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda şu ifadelere yer verildi:

“Ankara Barosu Avukatları olarak Ankaramıza yakışacak olan bu anlamlı projenin masraflarını üstlendiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarının anısını ve kazanımlarını yaşatmayı kendimize borç biliriz.”
“Projenin masrafları baro bütçesinden değil kısa zaman sonra yöntemi açıklanacak baromuz üyesi meslektaşlarımızın katkısına açık bağış kampanyası ile karşılanacaktır.”