Özer Topçu

İsrail’e bağırıp çağırıp, bir sürü anlaşma yaptığına tanıklık etmiştik.
Sıra Amerika ile bşr kaç yıldır sorun varmış gibi bağırıp çağırmalara tanıklık ediyoruz.
Ülke halkının çoğu bu bağrışmalardan dolayı Amerika ile Türkiye’nin düşman olduğunu sanıyorlar.
Oysa, ABD ile Türkiye stratejik ortaktır. Her şeyi birlikte planlıyorlar.
Ancak her iki ülke de yer yer iç politika için düşmanca söylemlerde bulunabiliyorlar.
Örneğin, Trump “ekonomilerini çökertirim”  dediğinde, AKP iktidarına pas verdi. Türkiye sırf bu söz için savaşı destekler duruma geldi. Zaten o da Recep Tayyip Erdoğan’ın elini güçlendirmek için stratejik ortağına, stratejik algı yarattı.
Öyle bir algı yarattı ki, savaşı desteklemeyenler, ABD’nin yani emperyalist ülkenin tehdidine rağmen ülke menfaatini düşünmeyen parti veya kişiler olarak deşifre edilmekten korktular. Böylece bir çoğu bu savaşa karşı iken, savaşı destekler duruma getirildiler.
Oysa, her şey açık seçikti. ABD ve Rusya, Türkiye’yi oraya sokarak IŞİD belasını üzerine yıktılar. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden Türkiye’ye, Suriye’ye girmesinden ötürü kınama cezası talebi, Rusya ve ABD’nin itirazı üzerine geri çekildi. ABD ve Rusya aleni Türkiye’yi korudu. Suriye’ye girmelerini istemeselerdi böyle bir koruma refleksi geliştirmezlerdi.
Her haliyle anlaşıldı ki, ABD ve Rusya istedi, Türkiye de girdi. AKP’nin bu iki emperyalist ülkenin taleplerini kabul etmesi ise, içeride iktidar olma yeteneğini kaybetmesinden kaynaklanıyor.
Bu stratejinin iki yüzlülüğünü teşhir etmek yerine, muhalefet işin kolayını seçti. Sınır ötesi harekata evet dedi ve CHP tarihinde en büyük hatasını yaptı. Anaların gözyaşı savaş ile durmaz, barış ile durur, bunu bile anlayamadı. 17 yıldır her gün suç işleyen iktidarı teşhir etmek yerine, gerçek muhalefet görevini yapmak yerine, basitini seçti.
Bu savaş BOP projesidir. Bunun peşinden Kıbrıs gündeme gelecektir.
Her şeyi bir kenara bırakalım, daha savaşın ikinci gününde AKP Başkanının herkesi AKP’ye çağırması, oy kaybını gidermek için savaşa katıldığını göstermektedir. Yani iktidarda kalmak için emperyalistlere maşa olmaktan geri durulmadı. Bunu yaparken de halka binlerce yalan söylendi.