Hayrettin Geçkin
Çanakkale

Kanadalı Alamos Gold Şiirketi Kaz Dağları’ndaki faaliyetini geçici olarak durdurdu.Daha doğrusu sözleşme yenilenmedi. Bu iyi bir gelişme.

Ama aldanmamak lazım.

Bu gelişme Kaz Dağaları savunması yapan, Kirazlı Balaban sırtlarında uzun süreden beri gece gündüz Su ve Vicdan Nöbeti tutan, ülkemizin her yerinden ve dünyadan gelen desteklerle mücadeleye güç katan yaşam savunucularının iradesinin bir sonucu olduğu kadar savaş, toplumu yumuşatma çabaları ve yaklaşan kış koşullarının da zorladığı bir ara sonuçtur.

Yükselen çevre hareketl, seçilmişlere yönelik irade gaspı,üst üste gelen zamlar, dağılmakta olan AKP ve bütün bunların sonucunda beka ve güvenlik gerekçesiyle başvurulan savaş…Kaz Dağları meselesine bu noktayı kaçırırsak sağlıklı bakamayız. Diyeceğim cepheyi teke indirmek, olabiliyorsa da daraltmak gerekiyordu.

Çünkü maden yasası son haliyle ortada.Yabancı madenci şirketlerin ve onların yerli ortaklarının gözü altından, kârdan başka bir şey görmüyor. Dolayısıyla dağlarımızı delik deşik etmekten, doğamızı talan etmekten vaz geçtikleri kesinlikle kimsenin aklına gelmesin. Bu olsa olsa bir taktik geri çekilmedir. Kaldıki Cerattepe’de, Munzur’da, Murat’ta daha onlarca yerde ağaç katliamı, doğa talanı devam ediyor. “Burda işler tamam” deyip işin ucu bırakıldığında çok sürmez kaldıkları yerden kırım ve kıyım işlerine devam etmeye başlarlar.

Bir de şu var. Kaz Dağları’nda verilen mücadele, ülkemizin her yerinde yapılan ve yapılacak olan ağaç katliamına, doğa kıyım ve kırımlarına karşı da mücadeleydi. Bu bir kez olsun unutulmamalıdır. Zira başkalarının acılarına seyirci kalanlar kendi acılarıyla asla başa çıkamazlar.

Her yer Kaz Dağları, her yerde direniş ve dayanışma.

Ne istiyoruz:Ülkemizin neresinde olursa olsun ağaç katliamlarının, doğa kıyım ve kırımlarının derhal durdurulmasını istiyoruz.

Ne istiyoruz: Yerli yabancı maden şirketlerinin ruhsatlarının derhal iptalini istiyoruz

Ne istiyoruz:Kamu yararı olmayan, ülkemize ve geleceğimize zarar veren bu uygulamların sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz.

Öyleyse mücadeleye devam!