TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın kiralamak için açtığı ihalede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni elediler.

Yandaş keyet, İBB’yi eleyerek  ihaleyi adrese teslim hale getirerek eski bir İBB çalışanı da olan Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapmış 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi’ne veridi.

Haydarpaşa’nın gar olarak kalmasını talep eden Haydarpaşa Dayanışması 405. Pazar eylemleri için “Haydarpaşa Teslim Alma ve Yollama Müdürlüğü” önüne çağrı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın atıl depo sahaları bölgesini kiralamak için açtığı ihaleden elenmesinin ve ihalenin eski bir İBB çalışanı da olan Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi’ne verilmesinin ardından gelen tepkiler büyüyor. İstanbulluları, tarihi Haydarpaşa garına sahip çıkmak için 405. (yarın) saat 13:00’da Haydarpaşa Teslim Alma ve Yollama Müdürlüğü önüne çağıran Haydarpaşa Dayanışması “Haydarpaşa bir bütündür, hukuksuz ihaleye feda edilemez!” dedi.

Yarın, Haydarpaşa önünde gerçekleşecek olan yürüyüş ve basın açıklamasına pek çok kurumdan destek geldi.

HALKEVLERİ: HAYDARPAŞA YANDAŞLARA İHALE EDİLEMEZ!

Haydarpaşa Dayanışması’nın pazar eylemelerine destek veren Halkevleri, 405. Pazar’da garın yandaş şirketlere ihale edilemeyeceğini belirterek “İstanbul’un kimliklerinden Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın bazı bölümleri usulsüz ihaleyle yandaşa verildi! Kamusal alanları korumak, halk yararına kullanmak da kamunun görevidir, şirketlere, yandaşlara ihale edilemez!” dedi.

TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın ihalesinin verildiği şirketin künyesini paylaşarak, “Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nın bazı bölümlerini usulsüz ve adrese teslim ihaleyle alan Hezarfen şirketinin künyesinde Okçular Vakfı, AKP yöneticiliği, Cumhurbaşkanlığı, AA, THY, TRT ihaleleri, yandaşlık var” dedi.

405 haftadır Haydarpaşa’nın gar olarak kalması için Dayanışma ile birlikte mücadele ettiklerini belirten Kadıköy Halkevi Yöneticisi Durna Şahin, “Haydarpaşa’nın hikayesi AKP iktidarının kenti rant, yağma ve yandaşlara peşkeş çekme hesapları ile başladı.Önce 7 adet ve 70’şer katlı gökdelen yapılacaktı, yapamadılar. Daha sonra yeşil alan ve otel yapılacak dendi, yapılamadı, büyük bir liman ve alışveriş merkezi olacak denildi onu da yapamadılar. Olimpiyat stadı ve tesisleri denildi, lokanta olsun dendi… En son adına Haydarpaşayı İstanbul Tasarım Merkezi diye bir şey uydurdular. Haydarpaşayı gar olacak bırakmak dışında her türlü rantsal plan yapıldı üstünde. Biz Haydarpaşayı tarihi, toplumsal, endüstriyel bir miras olarak görüyoruz ve böyle kalması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. 405 haftadır ‘Haydarpaşa gardır, gar kalacak’ diyoruz. Biz mirasımızın, kamusal alanlarımızın yandaş şirketlere peşkeş çekilmesinin karşısında duracağız. Bu sadece İstanbul’un meselesi değil tüm Türkiye’nin meselesidir. Haydarpaşa Garı Türkiye’nin mirasıdır” dedi.

BİR ÇAĞRI DA ÖDP’DEN

ÖDP sosyal medya hesabından bir paylaşımdan bulunarak yurttaşları hukuksuz şekilde rantçılara peşkeş çekilen Haydarpaşa Garı önünde dayanışmaya çağırdı.

ÖDP’nin açıklamasının şu şekilde: Kamusal alanlarımız yandaşa peşkeş çekiliyor. Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının ihalesinde usulsüz yapılarak, ihale eski Okçular Vakfı Genel Müdürünün şirketine verildi. ‘Haydarpaşa Gardır, Gar Kalacak’ demek için yarın 13.00’te Haydarpaşa Garı önündeyiz.