Karga Gak Demeden-
9-10-2019
Ömer ŞAN

Kimseye akıl vermeye kalkmayalım ama bilgileri tazeleyelim! Hani, son dönemde ‘gdo’ vs girdi ya toplumun kanına… Mesela Cumhuriyet, ne demek! Aldık hemen sözlüğü… Hükümet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Dedi bize…

Sonra devam ettik okumaya… Aaa, aa.. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır. Ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir. Demeye devam etti…

Anımsadınız mı bir yerlerden?

Şu anda, ‘Misak-ı Milli’ denen sınırları içerisinde yaşadığımız ve adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti denen, memleketin, ülkenin kuruluşunun, bu toprakların var ve vatan oluşunun 96.yıldönümü, 29 Ekim! Bildiniz?

Devam edelim Cumhuriyet kavramına… Esasını, ‘cumhur’ sözcüğü oluşturur. Bu bakımdan Cumhuriyet, cumhurun eş anlamlısı olan ‘çoğunluk’ tarafından belirlenen yönetimin adıdır! Denir…

Dar anlamda ise Cumhuriyet, ‘Siyasi iktidarı kim kullanacak’ sorusu; “Yönetim, belirli bir kişi, hanedan, sınıf tarafından değil, toplumun kendi içinde çıkardığı temsilci veya temsilciler tarafından gerçekleştirilmelidir ve kullanılmalıdır” şekli ile yanıtlar!..

Geniş anlamına da girelim mi? Girelim… Halkın seçtiği yöneticilerin yönetim biçimini, yani siyasi iktidar kullanıcılarının, kendilerini seçen bireylerin ortak değerlerine, istemlerine, dileklerine, özelliklerine uygun yönetmesini ve bunun ‘gerek ve zorunluluğunu’ ifade eder, bu açısıyla da…

Daha açar isek… Cumhuriyet yönetiminde birey, devletin köleleri değil, efendileridir. Devletin, bireyi ve birey topluluğunu değil, bireylerin devleti biçimlendirmesidir en önemli bir diğer özelliği!..

Yani birey olmaktır, adam, olmaktır, kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet ha.

Mesela Nevşehir’de 29 Ekim yürüyüşüne valilikten yasak getirilmiş… Kim kimi yasaklıyor? İtilâf devletlerinin ataması mı var orada? Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir görevlisi, Cumhuriyetin var oluş günü kutlamasını veya etkinliğini yasaklayamaz! Buna kalkışırsa, kendisini de yok hükmünde sayar ve derhal o görevi bırakması gerekir!

Yeter mi, yetmedi! Ankara Valisi ile Milli Eğitim Müdürü talimat verdi! Cumhuriyet’in 96. Kuruluş Yıldönümünde Ankara’da, ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ anması yapılacakmış! Bu ülkenin… Ve bu ülkenin bütün mevki ve makamlarının ve o mevki ve makamlarında bulunan her bireyin varoluşunun bayramıdır! Hiç ama hiç kimse bu büyük bayramı hiçbir şekilde, bir ‘gölge oyunu’ ile gölgeleyemez! Varın artık farkına!

Yer Rize bu kez… Okulunda oldukça başarılı olan 13 yaşındaki Sema Nur intihar etti! Başarılı ve etrafında sevilen bir öğrencisi olan kız çocuğu neden intihar eder? İlgili ve yetkililere göre bu basit bir ölüm ve ergenliğe geçiş olayı mıdır? Biz araştırıyoruz!

Sayın Milli Eğitim Bakanı konuyla ilgilenir ve acaba çocuğun, okula gönderilmediği iddialarını da inceleyebilir mi? Sema Nur neden intihar etti?

TÜİK verilerine göre,Türkiye’de 2014-2017 yılları arasında 7466’sı erkek, 51818’i kız, toplam 59284 çocuk cinsel istismara uğradı. Üstelik rakamların her yıl çarpıcı bir şekilde arttığı dikkat çekiyor! Yani Türkiye’nin çocuğa yönelik cinsel istismar problemi hızla büyüyor. Bu veriler… Oluşturulmaya çalışılan ‘yerli ve milli’ ve ‘dinli ve imanlı’ toplumunun sonuçları mıdır? Kandırıldığınızı zannediyor musunuz? Allah affeder mi?

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, ‘Acele Kamulaştırma’ gereği, milletin malına-mülküne,tarım arazilerine el konmuş! Mahkeme 14.10.2019’da hukuk yolu kapalı olmak üzere kararı kesinleştirmiş. Bakanlık, bedelleri banka şubesine aktarmış! Ancak banka, vatandaşlara ödeme yapmıyor! Bankanın vatandaşın parasına el koyma hakkı var mıdır? Vatandaşın herhangi bir ödemesi geciktiğinde faiz işleten banka, vatandaşın parasını ödemediği her gün için yasal faiz işletip, öyle ödeme yapmalıdır! Aksi halde banka, haksız kazanç elde eden gaspçı konumuna düşmez mi? Lütfen ilgili ve yetkililer bu duruma el koyup, bir an önce vatandaşlarının hakkı olan kamulaştırma bedellerinin, yasal faiziyle birlikte tezden ödenmeye başlanması sağlanmalıdır!

Devletin kasası iyice boşalmış, deniyor. Paraya ihtiyaç varmış. Taslak Meclis’te. İlk defa olacak vergiler var: Konaklama, dijital vergi gibi. Gelir vergisinde yük çalışanda! Gelire göre %40’a çıkıyor. Patron yine kollanıyor. Kurumlar %22’den %18’e iniyor. Boş kasanın sigortası yine ücretliler anlayacağınız. Alın size istikrar ve itibar…

At, eşek, katır, bordo, domuz ithal ettiğimizi biliyorsunuz değil mi? Yerli ve milli oldukları için olabilir mi acaba? İnce bir not da kenarına kondurayım; hem de Cumhurbaşkanı kararnamesiyle… Bunlar, zincir marketlerde et ve ürünleri, sucuk-salam-kıyma vs oluyor, şimdilerde mantar gibi türeyen dönercilerde dönerleşiyor, hazır et yiyeceklerde piyasaya sürülüyor… Tanımadığınız, bilmediğiniz yerlerden et ve et ürünleri almayın! Özellikle de ısıl işlem görmüş ürünleri!

“Bu mazlum millet, kendisinin hakkı olan yere ulaşmıştır, çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükâfatı işte budur. Bütün dünya bunu görmüştür. Daha da görecekleri vardır…” Diyordu ya büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk… Ve biz… “Esareti değil, cesareti seçtik…” Cumhuriyet’imizin 96.Yılı Kutlu Olsun!